MATE Kaposvári Campus

Agrártudományi Szekció

2023. április 4-6.

A MATE Kaposvári Campusa a 36. OTDK Agrártudományi Szekciójának házigazdája

Kaposvár húsz év után ad ismét otthont az Országos Tudományos Diákköri Konferencia Agrártudományi Szekciójának.

Az agrárpályára készülő legtehetségesebb hallgatókat fogadó rendezvényre 23 magyar felsőoktatási intézményből 284 pályamunkát neveztek, melyeket 29 szakmai tagozatban mutatnak be a diákkörös hallgatók 2023. április 4-6. között.

Hírek

Tartalom megjelenítő

Vitális Flóra nyerte a Roska Tamás-díjat az OTDK agrártudományi szekciójában

Létrehozva: 2023 január 19.

Vitális Flóra nyerte a Roska Tamás-díjat az OTDK agrártudományi szekciójában

Az Országos Tudományos Diákköri Tanács elnöke és a Szakmai Bizottságok 90 pályázó közül választották ki azt a 16 kiváló fiatal kutatót, akik 2023-ban plenáris előadással mutatkozhatnak be a XXXVI. Országos Tudományos Diákköri Konferencián. A szakmai zsűri Vitális Flóra, a MATE Élelmiszertudományi Doktori Iskola PhD-hallgatójának eddigi munkásságát ismerte el a rangos Roska Tamás-díjjal, így ő tarthat majd előadást az agrártudományi szekcióban.

Ennek megszervezésében egyetemünk is oroszlánrészt vállalt, hiszen az agrártudományi szekció, amelyen megjelenik majd hazánk agráriumának jelenlegi és jövőbeli szakmai elitje, a MATE Kaposvári Campusán kerül megrendezésre 2023. április 4-6. között.

A Roska Tamás-pályázat díjazottjai elismerő oklevelet, emlékérmet és 300.000 forint pénzjutalmat kapnak, valamint ajánlást szereznek rangos tudományos folyóiratokban való megjelenésekre, továbbá az OTDT támogatja tudományos, illetve tehetséggondozó pályázatokra benyújtott pályázataikat.

Vitális Flóra PhD-hallgató kutatómunkájával hamisított paradicsomsűrítmények detektálásának lehetőségeit keresi, főként közeli infravörös spektroszkópia és elektronikus nyelv használatával. A Pro Scientia Aranyérmes fiatal tehetség kutatásait és motivációit a Tervezz, Dönts, Kutass a MATE-n! filmsorozatban is bemutattuk. Témavezetője Dr. Kovács Zoltán, a MATE Élelmiszertudományi és Technológiai Intézet egyetemi tanára.

 

Az Országos Tudományos Diákköri Tanács (OTDT) 2017-ben határozta el, hogy a felsőoktatás különböző képzési szintjein történő tehetséggondozó, tudományos kutatói tevékenység folyamatosságának támogatására életre hívja a Roska Tamás Tudományos Előadás intézményét.

A két évente meghirdetésre kerülő pályázaton 35 év alatti doktoranduszok, doktori hallgatók vagy posztdoktorok vehetnek részt, akik kutatómunkájuk során kiemelkedő teljesítményt nyújtanak, eredményeikről nívós publikációk, előadások formájában számoltak be, valamint képesek eredményeiket magas színvonalú és élményt nyújtó tudománynépszerűsítő előadásban közzétenni.

A MATE égisze alatt eddig minden alkalommal volt győztes: 2019-ben Farkas Alexandra tudománykommunikációs munkatárs a dunavirág kérészeket érintő fénycsapdáról, 2021-ben pedig Bodor Zsanett PhD-hallgató a mézek hamisításának detektálásáról adhatott elő. Az idei nyertesek teljes listája innen tölthető le.

Minden díjazottnak szívből gratulálunk!