MATE Kaposvári Campus

Agrártudományi Szekció

2023. április 4-6.

Kommunikációs tippek

Az Agrártudományi szekcióban pályamunkád bemutatására 15 perc áll rendelkezésedre, amelyet általános elv szerint 10 perc vita követ.

Az itteni teljesítményed alapján maximum 55 pontot szerezhetsz a szakma elismert képviselőiből álló tagozati zsűritől.

Az értékelés szempontjai:

  • az előadás módja, nyelvezete;
  • az előadás szerkezete, felépítése, időbeosztása;
  • az előadás tartalma és szakmai színvonala;
  • az előadás szemléltetése;
  • az előadó felkészültsége és vitakészsége.

1. MONDD EL, HOGY MIT FOGSZ MONDANI! A nyitó dián javasolt feltüntetni az előadó nevét, szakját, a küldő intézmény nevét és logóját, a dolgozat címét, a konzulens(ek) nevét és a dátumot. Ezután 1-2 mondattal utalj arra, miről fogsz beszélni.

2. MONDD EL! Bevezetés: Helyezd tágabb kontextusba a kutatást, de légy lényegretörő! Maximum 2-3 dián keresztül vezesd el a hallgatóságot arra a pontra, ahol elmondhatod céljaidat! Célkitűzések: Mutasd be tömören céljaidat! Módszerek: Mondd el röviden, milyen módszereket alkalmaztál! Eredmények: Mutasd be legfontosabb eredményeidet! Ha rengeteg adatod, grafikonod van, emeld ki, ami a legfontosabb vagy ami különleges!

3. MONDD EL, HOGY MIT MONDTÁL! Röviden mutasd be következtetéseidet, javaslataidat! Utalj a gyakorlati hasznosíthatóságra és a további kutatási irányokra! Ha sok lehetőség van, emelj ki néhány érdekeset! Utalj rá, ha időközben megjelent szakcikk az eredményeidből!

A beszélt nyelv és a látott kép együttes jelenléte segíti a megértést és az emlékezetbe vésést, ezért az előadáshoz használt vizuális eszközök legyenek egységesek, ízlésesek és letisztultak, és mindig ténylegesen arról beszélj, ami éppen ki van vetítve. Ügyelj arra is, hogy a diákon csak a legfontosabb címszavak jelenjenek meg, a túl kis betűk és a túl sok szöveg ugyanis fejfájást okoz nemcsak a hallgatóságnak, de sokszor az előadónak is.

A tudományos üzenet átadásához érdemes olyan illusztrációkat, folyamatábrákat, fotókat, diagramokat használni, amelyek fokozzák az érdeklődést és világosan alátámasztják a mondandót, ugyanakkor messziről is jól láthatók. A bonyolult, apróbetűs, rossz minőségű ábrák kerülendők.

Jórészt a vita során derül ki, hogy mennyire vagy a kutatási témád magabiztos szakértője, ezért próbáld meg előre kitalálni, milyen kérdésekre számíthatsz a zsűritől és a résztvevőktől.

A kérdésekre próbálj meg a legjobb tudásod szerint, higgadtan, megfontoltan és körültekintően válaszolni. Ha biztos vagy magadban, bátran hozz fel a kérdéshez illő szakirodalmi adatokat! Látni fogják, mennyire felkészült és hiteles vagy!

Ha számítasz bizonyos kérdésekre, készíts hozzájuk plusz diákat és helyezd el azokat a köszönetnyilvánítás után! Ha tényleg rákérdeznek, garantált a siker!

Az OTDK-n az egyéni kutatómunka és a szakmai tudás a legfontosabb.️ Érdemes azonban megjegyezni, hogy kommunikációs kutatások szerint a megjelenés, a testbeszéd, az arckifejezések, a mimika és a szemkontaktus 55 százalékot, a hangszín, a hangerő, a hanglejtés és a töltelékhangok pedig 38 százalékot tesznek hozzá az előadóról alkotott összképhez.

Ha izgulós vagy, jó eséllyel remegni fog a hangod vagy kapkodni fogod a levegőt, ami elfojtott hanghoz, gyakori őőőzéshez vezethet az előadás alatt. Szóval mindenképp gyakorold el többször az előadásodat akár tükör, akár ismerősök előtt, hogy minden gördülékenyen menjen, hiszen a tagozati előadásért is értékes pontokat kaphatsz.

Az OTDK-előadásról alkotott összképet befolyásolja az igényes, stílusos külső is, ezért fontos, hogy a megnyitón, a tagozati üléseken és a záró ünnepségen is alkalomhoz illő, elegáns ruházatot viselj.

A hölgyek felvehetnek kosztümöt, nadrágkosztümöt, egyszerű szabású ruhát vagy térdig érő szoknyát és elegáns felsőt, (nem mintás) testszínű vagy fekete harisnyával és elegáns, zárt cipővel.

Az urak viselhetnek öltönyt vagy elegáns nadrágot és sportzakót, inget, sötét zoknit, elegáns cipőt és esetleg nyakkendőt is.

Hozz magaddal egy kényelmes, edzős szettet is, mert a konferencia ideje alatt sportolásra, rövid kirándulásra is lesz lehetőséged!