Specializációk

Specializációk

Utolsó frissítés: 2023 december 21.

Alapképzések

Állattenyésztő mérnöki alapképzési szak, Gödöllő:
Választható specializációk: produkció és reprodukció az állattenyésztésben; tógazdasági haltenyésztés. Az egyes specializációk legalább 10 fő jelentkezése esetén indulnak, kisebb számú jelentkezés esetén a legnagyobb jelentkezői létszámmal rendelkező specializációt indítja az Egyetem.

Állattenyésztő mérnöki alapképzési szak, Kaposvár:
Választható specializációk: gazdasági állatok tenyésztése és szaporítása; lótenyésztő. Az egyes specializációk legalább 10 fő jelentkezése esetén indulnak, kisebb számú jelentkezés esetén a legnagyobb jelentkezői létszámmal rendelkező specializációt indítja az Egyetem.

Állattenyésztő mérnöki alapképzési szak, Keszthely:
Választható specializáció: produkció és reprodukció az állattenyésztésben.

Biomérnöki alapképzési szak:
Választható modulok: alkalmazott biotechnológia; bioanalitika; környezettechnológia. Az egyes modulok legalább 10 fő jelentkezése esetén indulnak.

Élelmiszermérnöki alapképzési szak, nappali munkarend:
Az élelmiszermérnöki alapképzési szakon nappali munkarenden az 5. félévben a következő iparági technológiák közül lehet választani: állatitermék technológia, árukezelési technológiák, édes- és zsiradékipari technológiák, élelmiszerkereskedelem, sör- és szeszipari technológiák, sütő- és tésztaipari technológiák, tartósítóipari technológiák, élelmiszertechnológiai automatizálás és digitalizáció, táplálkozás-élelmiszertechnológia. Az egyes iparági technológiák legalább 10 fő jelentkezése esetén indulnak.

Élelmiszermérnöki alapképzési szak, levelező munkarend:
Az élelmiszermérnöki alapképzési szakon levelező munkarendben az 5. félévben a következő iparági technológiák közül lehet választani: állatitermék technológia, árukezelési technológiák, édes- és zsiradékipari technológiák, élelmiszerkereskedelem, sör- és szeszipari technológiák, sütő- és tésztaipari technológiák, tartósítóipari technológiák. Az egyes iparági technológiák legalább 10 fő jelentkezése esetén indulnak, kisebb számú jelentkezés esetén a legnagyobb jelentkezői létszámmal rendelkező iparági technológiá(ka)t indítja az Egyetem.

Gazdaságinformatikus alapképzési szak:
Választható specializációk: Big Data; logisztikai informatika. Az egyes specializációk legalább 10 fő jelentkezése esetén indulnak, kisebb számú jelentkezés esetén a legnagyobb jelentkezői létszámmal rendelkező specializációt indítja az Egyetem.

Gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnöki alapképzési szak, Gödöllő:
Választható specializációk: regionális és vidékfejlesztési; vidéki turizmus. Az egyes specializációk legalább 10 fő jelentkezése esetén indulnak, kisebb létszámú jelentkezés esetén a legnagyobb jelentkezői létszámmal rendelkező specializációt indítja az Egyetem.

Gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnöki alapképzési szak, Gyöngyös:
Választható specializációk: regionális és vidékfejlesztési; vidéki turizmus. Az egyes specializációk legalább 10 fő jelentkezése esetén indulnak, kisebb létszámú jelentkezés esetén a legnagyobb jelentkezői létszámmal rendelkező specializációt indítja az Egyetem.

Gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnöki alapképzési szak, Kaposvár:
Választható specializációk: vállalatgazdálkodási és szervezési, vidéki turizmus. Az egyes specializációk legalább 10 fő jelentkezése esetén indulnak, kisebb létszámú jelentkezés esetén a legnagyobb jelentkezői létszámmal rendelkező specializációt indítja az Egyetem.

Gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnöki alapképzési szak, Keszthely:
Választható specializációk: helyi gazdaságfejlesztő, vidéki turizmus. Az egyes specializációk legalább 10 fő jelentkezése esetén indulnak, kisebb létszámú jelentkezés esetén a legnagyobb jelentkezői létszámmal rendelkező specializációt indítja az Egyetem.

Gazdálkodási és menedzsment alapképzési szak:
Választható specializációk: ellátási lánc menedzsment; üzletviteli menedzser, vállalati pénzügyek. Az egyes specializációk legalább 10 fő jelentkezése esetén indulnak, kisebb számú jelentkezés esetén a legnagyobb jelentkezői létszámmal rendelkező specializációt indítja az Egyetem.

Gépészmérnöki alapképzési szak:
Választható specializációk: épületgépész; gépjárműtechnika; gépgyártó; mérnökinformatika. Az egyes specializációk legalább 10 fő jelentkezése esetén indulnak, kisebb számú jelentkezés esetén a legnagyobb jelentkezői létszámmal rendelkező specializációt indítja az Egyetem.

Gyógypedagógia alapképzési szak:
Választható szakirányok: tanulásban akadályozottak pedagógiája, logopédia, pszichopedagógia. Az egyes szakirányok elindítása a szakirányra jelentkezett hallgatók létszámától függ. A szakirányok elindításának feltétele minimum 10 fő jelentkezése. Logopédia szakirány választása sikeres alkalmassági vizsgához kötött (a képzés második félévében kell majd az alkalmassági vizsgát letenni).

Kereskedelem és marketing alapképzési szak:
Választható specializációk: élelmiszermarketing menedzsment; kereskedelem; marketing információ. Az egyes specializációk legalább 10 fő jelentkezése esetén indulnak, kisebb számú jelentkezés esetén a legnagyobb jelentkezői létszámmal rendelkező specializációt indítja az Egyetem.

Kertészmérnöki alapképzési szak, Budapest:
Választható specializációk: dísznövénytermesztés és faiskola; biodiverzitás, gyógynövénytermesztés; gyümölcstermesztés; kertészeti biotechnológia és növénynemesítés; környezetgazdálkodás; ökológiai gazdálkodás; szőlészet; zöldségtermesztés. Az egyes specializációk legalább 10 fő jelentkezése esetén indulnak.

Kertészmérnöki alapképzési szak, Gödöllő:
Választható specializációk: dísznövénytermesztés és faiskola; gyógynövénytermesztés; gyümölcstermesztés; szőlészet; zöldségtermesztés. Az egyes specializációk legalább 10 fő jelentkezése esetén indulnak.

Kertészmérnöki alapképzési szak, Keszthely:
Választható specializációk: dísznövénytermesztés és faiskola; gyógynövénytermesztés; gyümölcstermesztés; szőlészet; zöldségtermesztés. Az egyes specializációk legalább 10 fő jelentkezése esetén indulnak.

Képi ábrázolás alapképzési szak:
A képzés során a harmadik félévtől lehetőség van festészeti, grafikai és audiovizuális előadó specializáció választására a tanév időbeosztásában megjelölt határidőig.

Kézműves tárgykultúra alapképzési szak:
Az első félévtől választott specializáció az art design, melynek felvételi követelményeit a felvételi eljárás magában foglalja.

Látványtervezés alapképzési szak:
Választható specializációk: díszlet- és jelmeztervezés; jelmez- és bábtervezés; díszlet- és bábtervezés; díszlet-, kiállítás- és arculattervezés. A szakon specializációt a harmadik félévtől lehet választani, a tanév időbeosztásában megjelölt határidőig.

Lótenyésztő, lovassport-szervező agrármérnöki alapképzési szak, Gödöllő:
Választható specializáció: lovassport menedzser.

Lótenyésztő, lovassport-szervező agrármérnöki alapképzési szak, Kaposvár:
Választható specializációk: lovassport menedzser, lovasedző. A lovasedző specializációra az 1. félév során szervezett alkalmassági vizsga sikeres letétele alapján lehet jelentkezni. A lovasedző specializációra maximum 8 fő kerülhet felvételre.

Mechatronikai mérnöki alapképzési szak:
Választható specializációk: agromechatronika; gépipari mechatronika. Az egyes specializációk legalább 10 fő jelentkezése esetén indulnak, kisebb számú jelentkezés esetén a legnagyobb jelentkezői létszámmal rendelkező specializációt indítja az Egyetem.

Mezőgazdasági mérnöki alapképzési szak, Gödöllő, magyar nyelven:
Választható specializációk: helyi termék-előállítás; klímavédelmi ismeretek, klímatudatos gazdálkodás; tógazdasági haltenyésztés. Az egyes specializációk legalább 10 fő jelentkezése esetén indulnak, kisebb létszámú jelentkezés esetén a legnagyobb jelentkezői létszámmal rendelkező specializációt indítja az Egyetem.

Mezőgazdasági mérnöki alapképzési szak, Kaposvár:
Választható specializációk: állattenyésztő; növénytermesztő. Az egyes specializációk legalább 10 fő jelentkezése esetén indulnak.

Mezőgazdasági mérnöki alapképzési szak, Keszthely:
Választható specializációk: állattenyésztő; gazdasági; növénytermesztő. Az egyes specializációk legalább 10 fő jelentkezése esetén indulnak.

Mezőgazdasági mérnöki alapképzési szak, Szarvas:
Választható specializáció: Öntözéses gazdálkodás.

Mezőgazdasági és élelmiszeripari gépészmérnöki alapképzési szak:
Választható specializációk: agrárenergetika; erőgéptechnika; élelmiszer technológia tervező; termeléstechnológia és műszaki szolgáltató. Az egyes specializációk legalább 10 fő jelentkezése esetén indulnak, kisebb számú jelentkezés esetén a legnagyobb jelentkezői létszámmal rendelkező specializációt indítja az Egyetem.

Mozgóképkultúra és médiaismeret alapképzési szak:
Hallgatóinknak a képzés harmadik félévétől lehetőséget biztosítunk a specializációra dokumentumfilm, filmrendező és operatőr vonalon.

Műszaki menedzser alapképzési szak:
Választható specializáció: termelés- és minőségmenedzsment. Az egyes specializációk legalább 10 fő jelentkezése esetén indulnak, kisebb számú jelentkezés esetén a legnagyobb jelentkezői létszámmal rendelkező specializációt indítja az Egyetem.

Pénzügy és számvitel alapképzési szak:
Választható specializációk: pénzügy; számvitel. Az egyes specializációk legalább 10 fő jelentkezése esetén indulnak, kisebb számú jelentkezés esetén a legnagyobb jelentkezői létszámmal rendelkező specializációt indítja az Egyetem.

Tanító alapképzési szak:
Választható műveltségterületek: idegen nyelv, magyar nyelv és irodalom, matematika, művészetek (ének-zene vagy vizuális kultúra vagy dráma és színház), technológia (digitális kultúra vagy technika és tervezés), természettudomány, testnevelés és egészségfejlesztés, történelem és állampolgári ismeretek (hon- és népismeret) és etika.
A szakon egy műveltségterület választása kötelező, melyre a képzés második félévében kerül sor. Egy adott műveltségterületi képzés minimum 10 fő jelentkezése esetén indulhat.

Tájrendező és kertépítő mérnöki alapképzési szak (magyar nyelven):
Választható specializációk: kertépítő; tájrendező; településüzemeltető. Az egyes specializációk legalább 10 fő jelentkezése esetén indulnak.

Tájrendező és kertépítő mérnöki alapszak (angol nyelven):
Választható specializációk: kertépítő; tájrendező. Az egyes specializációk legalább 10 fő jelentkezése esetén indulnak, kisebb számú jelentkezés esetén a legnagyobb jelentkezői létszámmal rendelkező specializációt indítja az Egyetem.

Turizmus-vendéglátás alapképzési szak:
Választható specializációk: vidéki, természeti és borturizmus; egészségturizmus; rendezvényszervezés; turizmusfejlesztés és térségi menedzsment. Az egyes specializációk legalább 10 fő jelentkezése esetén indulnak.

 

Osztatlan képzések

Agrármérnöki osztatlan szak, Gödöllő:
Választható specializációk: állattenyésztés és állati termék előállítás; nagyvállalati menedzsment; növénytermesztés; mezőgazdasági vízgazdálkodás. Az egyes specializációk legalább 10 fő jelentkezése esetén indulnak, kisebb számú jelentkezés esetén a legnagyobb jelentkezői létszámmal rendelkező specializációt indítja az Egyetem.

Agrármérnöki osztatlan szak, Keszthely:
Választható specializációk: állattenyésztés és takarmányozás; növénytermesztés és termékelőállítás; növényvédelmi. Az egyes specializációk legalább 10 fő jelentkezése esetén indulnak, kisebb számú jelentkezés esetén a legnagyobb jelentkezői létszámmal rendelkező specializációt indítja az Egyetem.

Agrármérnöki osztatlan szak, Kaposvár: állattudományi, növénytermesztési. Az egyes specializációk legalább 10 fő jelentkezése esetén indulnak, kisebb számú jelentkezés esetén a legnagyobb jelentkezői létszámmal rendelkező specializációt indítja az Egyetem.

 

Felsőoktatási szakképzés

Műszaki felsőoktatási szakképzés:
Választható specializáció: gépész specializáció.

Mesterképzések

Emberi erőforrás tanácsadó mesterképzési szak:
Választható specializációk: munka-, pályatanácsadás; tanácsadás a szervezetben. Az egyes specializációk legalább 10 fő jelentkezése esetén indulnak, kisebb számú jelentkezés esetén a legnagyobb jelentkezői létszámmal rendelkező specializációt indítja az Egyetem.

Gépészmérnöki mesterképzési szak:
Választható specializációk: gépészeti mechatronika; ipari folyamatok; műszaki fejlesztő; műszaki folyamatok és járműrendszerek. Az egyes specializációk legalább 10 fő jelentkezése esetén indulnak, kisebb számú jelentkezés esetén a legnagyobb jelentkezői létszámmal rendelkező specializációt indítja az Egyetem.

Gyermekkultúra mesterképzési szak:
Választható specializációk: gyermekkultúra az iskoláskor előtt; gyermekkultúra az első iskolaévekben. Az egyes specializációk legalább 10 fő jelentkezése esetén indulnak, kisebb számú jelentkezés esetén a legnagyobb jelentkezői létszámmal rendelkező specializációt indítja az Egyetem.

Kertészmérnöki mesterképzési szak, Budapest:
Választható specializációk: Dísznövények; Gyógynövények; Gyümölcstermő növények; Szőlész-borász; Zöldségnövények. Az egyes specializációk legalább 10 fő jelentkezése esetén indulnak, kisebb számú jelentkezés esetén a legnagyobb jelentkezői létszámmal rendelkező specializációt indítja az Egyetem.

Kertészmérnöki mesterképzési szak, Keszthely:
Választható specializációk: Dísznövények; Gyógynövények; Gyümölcstermő növények; Szőlész-borász; Zöldségnövények. Az egyes specializációk legalább 10 fő jelentkezése esetén indulnak, kisebb számú jelentkezés esetén a legnagyobb jelentkezői létszámmal rendelkező specializációt indítja az Egyetem.

Környezetmérnöki mesterképzési szak:
Választható specializációk: talaj- és vízvédelem, hulladékgazdálkodás. Az egyes specializációk legalább 10 fő jelentkezése esetén indulnak, kisebb számú jelentkezés esetén a legnagyobb jelentkezői létszámmal rendelkező specializációt indítja az Egyetem.

Létesítménymérnöki mesterképzési szak:
Választható specializációk: épületgépészet; létesítményüzemeltető-energetika.
Épületgépészet specializáció: bemeneti követelmény: kizárólag gépészmérnöki alapszak épületgépész szakirányon/specializáción végzett, vagy főiskolai képzésben épületgépész szakirányon gépészmérnöki és épületenergetika specializáción energetika alapszakon oklevelet szerzett jelentkezők nyerhetnek felvételt.
Létesítményüzemeltető-energetika specializáció: a bemenethez elsősorban számításba vehető alapképzési szakok: a gépészmérnöki (épületgépészeti, illetve üzemeltető/karbantartó szakirányok), a mechatronikai mérnöki, energetikai mérnöki, villamosmérnöki, építőmérnöki és építészmérnöki alapképzési szakok.
Az egyes specializációk legalább 10 fő jelentkezése esetén indulnak, kisebb számú jelentkezés esetén a legnagyobb jelentkezői létszámmal rendelkező specializációt indítja az Egyetem.

Mezőgazdasági biotechnológus mesterképzési szak:
Választható specializációk: állatbiotechnológia, növénybiotechnológia. Az egyes specializációk legalább 10 fő jelentkezése esetén indulnak, kisebb számú jelentkezés esetén a legnagyobb jelentkezői létszámmal rendelkező specializációt indítja az Egyetem.

Mezőgazdasági és élelmiszeripari gépészmérnöki mesterképzési szak:
Választható specializációk: élelmiszeripari gép és rendszertervező; mezőgazdasági gép és rendszertervező. Az egyes specializációk legalább 10 fő jelentkezése esetén indulnak, kisebb számú jelentkezés esetén a legnagyobb jelentkezői létszámmal rendelkező specializációt indítja az Egyetem.

Műszaki menedzser mesterképzési szak:
Választható specializációk: agrobiznisz; projektmenedzsment; termelés- és minőségmenedzsment. Az egyes specializációk legalább 10 fő jelentkezése esetén indulnak, kisebb számú jelentkezés esetén a legnagyobb jelentkezői létszámmal rendelkező specializációt indítja az Egyetem.

Marketing mesterképzési szak:
Választható specializáció: marketing stratégia és tervezés.

Neveléstudomány mesterképzési szak:
Választható specializációk: fenntarthatóságra nevelés; kora gyermekkori intervenció; olvasáspedagógia. Az egyes specializációk legalább 10 fő jelentkezése esetén indulnak, kisebb számú jelentkezés esetén a legnagyobb jelentkezői létszámmal rendelkező specializációt indítja az Egyetem.

Szőlész-borász mérnöki mesterképzési szak:
Választható modulok: borbírálói; birtokgazda, birtoktervezés; szőlőtechnológia, növényvédelem. A modulok közül legalább kettőt, azaz 4 tárgyat (12 kredit) kell választani.

Turizmus-menedzsment mesterképzési szak:
Választható specializációk: egészségturizmus és területfejlesztés; vidéki turizmus és vidékfejlesztés. Az egyes specializációk legalább 10 fő jelentkezése esetén indulnak, kisebb számú jelentkezés esetén a legnagyobb jelentkezői létszámmal rendelkező specializációt indítja az Egyetem.

Vezetés és szervezés mesterképzési szak:
Választható specializációk: emberi erőforrás menedzsment és szervezetfejlesztés; információmenedzsment; üzletviteli tanácsadás. Az egyes specializációk legalább 10 fő jelentkezése esetén indulnak, kisebb számú jelentkezés esetén a legnagyobb jelentkezői létszámmal rendelkező specializációt indítja az Egyetem.

Tanári [2 félév [agrármérnöktanár]]:
Specializációk: mezőgazdaság; élelmiszer; kertészet és parképítés; mezőgazdasági gépész.
A választható specializációt az határozza meg, hogy milyen bemeneti végzettséggel (a specializációk minimum egyikéhez illeszkedő diszciplináris végzettség, min. mester / osztatlan vagy egyetemi szint) rendelkezik a felvételiző.