MATE Kaposvári Campus

Agrártudományi Szekció

2023. április 4-6.

A MATE Kaposvári Campusa a 36. OTDK Agrártudományi Szekciójának házigazdája

Kaposvár húsz év után ad ismét otthont az Országos Tudományos Diákköri Konferencia Agrártudományi Szekciójának.

Az agrárpályára készülő legtehetségesebb hallgatókat fogadó rendezvényre 23 magyar felsőoktatási intézményből 284 pályamunkát neveztek, melyeket 29 szakmai tagozatban mutatnak be a diákkörös hallgatók 2023. április 4-6. között.

Hírek

Tartalom megjelenítő

Öt inspiráló tehetség népszerűsíti a MATE hallgatói kutatásait

Létrehozva: 2022 november 07.

Öt inspiráló tehetség népszerűsíti a MATE hallgatói kutatásait

A tudományos diákköri kutatómunkát népszerűsíti a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem új filmsorozata, amelyben öt kiemelkedően tehetséges fiatal kutatásait, sikereit és motivációit mutatják be. Az inspiráló személyiségek révén elsősorban a MATE hallgatóit szeretnék megszólítani, hogy témavezetői segítséggel még többen vágjanak bele a kutatásba, akár már az első vagy a második tanévben.

Egyetemünk számára kiemelten fontos a tehetséggondozás. Jelen pillanatban is több mint kétszáz alap- és mesterszakos hallgatónk készül arra, hogy bemutassa kutatását a MATE november 23-i tudományos diákköri konferenciáján, amelyet idén hat városban rendezünk meg. Ez a filmsorozat is azt a célt szolgálja, hogy a következő években ez a létszám még tovább növekedjen” – mutatott rá Dr. Gyuricza Csaba, a MATE rektora.

​​​​​A Tervezz, Dönts, Kutass a MATE-n! című filmsorozat üzeneteiből kiderül, a TDK rengeteg lehetőséget biztosít egy hallgatónak arra, hogy elsajátítsa a szakirodalom feldolgozásának technikáit és a kutatás-adatfeldolgozás módszereit, valamint fejlessze prezentációs képességeit. Emellett számos kihívást és élményt is tartogat, így „a TDK egy olyan kulcspont, egy olyan lehetőség az életben, amellyel csak nyerni lehet, veszíteni nem” – mondja Bozóki Boglárka, a Szent István Campus PhD-hallgatója a róla szóló filmben.

​​​​​Bozóki Boglárka

A TDK-ra fordított idő és energia ráadásul sokszorosan megtérül. A megszerzett tapasztalat és a tudományos diákköri konferenciákon való sikeres részvétel ugyanis mind a továbbtanulásnál, mind a munkaerőpiacon előnyt jelent, sőt akár iránytűként utat mutathat a doktori képzés felé is. Így történt ez Bazsik Istvánnal, a Károly Róbert Campus PhD-hallgatójával is, akinek „a TDK adott egyértelműen lendületet ahhoz, hogy a doktori iskola felé kacsintott”.

Bazsik István

​​​​​​A kutatás világában a hallgató természetesen nem marad egyedül, munkáját az érdeklődési kör alapján választott témavezető kíséri. A MATE oktatói-kutatói közül egyetemi tanulmányaik idején sokan maguk is voltak diákkörösök, így tudásukat, tapasztalataikat örömmel adják tovább a következő generációnak. Mindezt bizonyítja az is, hogy a MATE húsz intézete közül háromnak Pro Scientia Aranyéremmel, négynek pedig Mestertanár Aranyéremmel kitüntetett igazgatója van, mely kitüntetések a diákkörösök és témavezetőik nívós kitüntetéseinek számítanak.

A következő részekben a Budai Campusról Vitális Flóra Pro Scientia Aranyérmes PhD-hallgató, a Kaposvári Campusról Pető Lilla agrármérnöki osztatlan szakos hallgató, a Georgikon Campusról pedig Bognár Enikő növényorvosi mesterszakos hallgató tudományos diákköri kutatómunkáját és személyes élményeit mutatják majd be.

Vitális Flóra

​​​​​​A Tervezz, Dönts, Kutass a MATE-n! című minifilmsorozatot Dr. Farkas Alexandra, Hanula Gábor és Szabóné Matolcsi Anna, a MATE Médiaközpont munkatársai készítették.