MATE Kaposvári Campus

Agrártudományi Szekció

2023. április 4-6.

A MATE Kaposvári Campusa a 36. OTDK Agrártudományi Szekciójának házigazdája

Kaposvár húsz év után ad ismét otthont az Országos Tudományos Diákköri Konferencia Agrártudományi Szekciójának.

Az agrárpályára készülő legtehetségesebb hallgatókat fogadó rendezvényre 23 magyar felsőoktatási intézményből 284 pályamunkát neveztek, melyeket 29 szakmai tagozatban mutatnak be a diákkörös hallgatók 2023. április 4-6. között.

Hírek

Tartalom megjelenítő

Eb a vadász kutya nélkül – felkészülés az OTDK-ra hallgatói szemmel

Létrehozva: 2023 március 06.

Eb a vadász kutya nélkül – felkészülés az OTDK-ra hallgatói szemmel

Különdíjas lett a Károly Róbert Campus Intézményi Tudományos Diákköri konferenciáján Bódis Márk vadgazda mérnöki szakos hallgató, aki Vadászebek szerepe a magyar vadászatban című dolgozatával kvalifikálta magát a 2023-as Országos Tudományos Diákköri Konferenciára is. A vele készített interjú során elmondta, hogyan készül a kaposvári megmérettetésre.

„Mindig is érdekelt az engem körülvevő világ és a környezetem megismerése.  Vadgazda mérnöki tanulmányaim alatt ismerkedtem meg alaposabban a kinológiával és a kutatómunkával.  Úgy gondoltam, hogyha ezt a két tudást ötvözöm, abból születhet egy szakmai körökben is értékes munka. Azt tapasztaltam ugyanis, hogy sok cikk foglalkozik a vadászkutya fajták bemutatásával, azonban a megítélésük, hazai helyzetük vizsgálata kevésbé dokumentált. Dolgozatom készítésekor felmértem, hogy hazai környezetben milyenek a vadászkutyák felhasználási szokásai, az ezzel kapcsolatos attitűdök és a kialakult gyakorlatok. Vizsgáltam azt is, hogy milyen fajták a legkedveltebbek a hazai vadászok körében, valamint azt is, hogy milyen tulajdonságok alapján választják ki őket. 

Az ITDK után nagyon sok hasznos tanácsot kaptam, mind a bizottsági tagoktól, mind az eseményen résztvevő oktatóktól. Ezek közül is kiemelném a prezentációs technikám jobbítását célzó javaslatokat. Ezért jelenleg is azon dolgozom, hogy az észrevételek segítségével az OTDK előadásom már sokkal jobb legyen. 

Ami a lámpalázat illeti, elég sok vizsgaszituációban kellett helytállnom az elmúlt években, így több bevett gyakorlatom is van erre. Az egyik az, hogy mindig csak az előttem lévő feladatra koncentrálok és megpróbálom a külvilágot kizárni, valamint szóbeli megmérettetésnél felveszem a szemkontaktust valaki olyannal, akinek jó a kisugárzása. A másik, hogy a stresszes helyzetekben a családomra, a feleségemre és a kislányomra koncentrálok, ők mindig pozitív energiákkal töltenek fel.

A témavezetőmmel, Dr. Herczeg Bélával folyamatosan kapcsolatban állok, ő azt javasolta, hogy próbáljam meg a kutatásom újdonságát bemutatni, valamint azt, hogy lássam meg az OTDK-s szereplésben a hosszú távú szakmai potenciált.

Számomra már az hatalmas megtiszteltetés, hogy az ITDK-n különdíjjal ismerte el a bizottság a munkámat. Az országos fordulón való részvétel pedig szinte a mai napig hihetetlen. A célom az, hogy a lehető legjobbat hozzam ki magamból, hogy a témavezetőm büszke legyen rám, és méltóképpen képviseljem a Károly Róbert Campust.”