MATE Kaposvári Campus

Agrártudományi Szekció

2023. április 4-6.

A MATE Kaposvári Campusa a 36. OTDK Agrártudományi Szekciójának házigazdája

Kaposvár húsz év után ad ismét otthont az Országos Tudományos Diákköri Konferencia Agrártudományi Szekciójának.

Az agrárpályára készülő legtehetségesebb hallgatókat fogadó rendezvényre 23 magyar felsőoktatási intézményből 284 pályamunkát neveztek, melyeket 29 szakmai tagozatban mutatnak be a diákkörös hallgatók 2023. április 4-6. között.

Hírek

Tartalom megjelenítő

A MATE hallgatói nyerték az Agrártudományi Szekció díjainak 60 százalékát

Létrehozva: 2023 április 07.

A MATE hallgatói nyerték az Agrártudományi Szekció díjainak 60 százalékát

15 első díj, 15 második díj, 15 harmadik díj és 30 különdíj a MATE hallgatóinak mérlege a 36. OTDK Agrártudományi Szekciójában, ami azt jelenti, hogy a minősített díjak 60 százalékát nyerték el egyetemünk legtehetségesebb fiataljai.

A tagozati díjak mellett a Pro Scientia Aranyérmesek Társasága által alapított Reménység kitűzőt is a MATE kaposvári hallgatója, Pető Lilla érdemelte ki a konferencián nyújtott kimagasló teljesítményének elismeréseként (témavezetői Farkas Tamás Péter és Sütő Zoltán).

A teljes szekcióban a legmagasabb pontszámot Szabó Olivér Máté MATE-hallgató érte el, az ő kiemelkedő eredményét a Doktoranduszok Országos Szövetségének jutalmával ismerték el (témavezetői Orbán László és Szeverényi Ildikó).

Az Agrárminisztérium által adományozott OTDK Agrártudományi Különdíj a hazai mezőgazdaság problémájának megoldását célzó, tudományos alapossággal elkészített pályamunkával kiemelkedő eredményt elérő hallgató számára adható. Erre a díjra a szakmai bizottság döntése alapján Béres Csenge Réka (MATE), Bozóki Boglárka (MATE), Eged Bence József (DE), Huber Fanni Sára (ATE) és Szabó Violetta (BCE) kerülnek felterjesztésre. A díjak átadására ünnepélyes keretek között kerül majd sor a Pedagógusnap alkalmával.

​​​​​Nagy István agrárminiszter a záróünnepségen arról beszélt, hogy kiemelten fontos feladat a mezőgazdasági termelés generációs megújítása, valamint a termelők modern, 21. századi tudással való ellátása, hogy a mezőgazdaságban és az élelmiszeriparban a világra nyitott, innovatív, modern tudással felvértezett szakemberek dolgozzanak. Mint mondta, az OTDK ehhez kiváló támogatást ad, hiszen igazi közösségalkotó erő, a hazai tudományos utánpótlás egyik fellegvárra, a fejlődés igazi motorja, amely gazdagabbá tesz mindannyiunkat.

Gyuricza Csaba rektor beszédében elismerően beszélt a pályamunkát bemutató közel háromszáz hallgatóról, akik a TDK-nak köszönhetően olyan többlettudásra tettek szert, ami kortársaik fölé emeli őket. A konferencián megélt élmények és az ott bővített kapcsolati tőke egész életükre hatással lesz és a jelen mellett a jövőt is ők fogják írni. Mint mondta, a konferencián olyan kiváló tehetségek jelentek meg és olyan kiemelkedő eredményeket láthattunk, amely alapján elmondhatjuk, a magyar agráriumnak egyértelműen van jövője.

​​​​​​Szendrő Péter rector emeritus, az OTDT örökös elnöke a mestereket és tanítványokat, az egykori és mostani TDK-zókat egy nagy családnak nevezte, amelyre vigyázni kell. Mint mondta, a kaposvári OTDK-n valódi tudományos fórumon vettünk részt, ahol feltették és megválaszolták a szakmai kérdéseket, a verseny csak melléktermék. Bejelentette, hogy a TDK nemcsak örök, de már az egész Kárpát-medencét átíveli, így 2025-ben az Agrártudományi Szekció Erdélyben kerül majd megrendezésre a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemen.

​​​​​Weiszburg Tamás, az OTDT elnöke arra bíztatta a résztvevőket, hogy azt mérlegeljék, meg tudták-e mutatni, amit szerettek volna, és ne a díjakkal, hanem azzal mérjék magukat, hogy ez sikerült-e. Hogy ki hányadik lett ezzel a teljesítménnyel, az már nem rajtuk múlik. Beszédében ünnepélyes keretek között megköszönte Sütő Zoltán ügyvezető elnök és Pénzes Béla, az OTDT Agrártudományi Szakmai Bizottság elnökének több évtizedes munkáját is, akik az idei OTDK-n vettek részt utoljára felelős vezetőként.

A konferencia zárásaként Gyuricza Csaba rektor átadta az OTDK Agrártudományi Szekciójának rendezői stafétáját Balog Adalbert egyetemi tanárnak, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem rektorhelyettesének, aki megígérte, hogy kedves vendéglátással, profi szervezéssel és finom erdélyi ételekkel várják majd két év múlva a konferencia résztvevőit.

A 36. OTDK Agrártudományi Szekciójának eredményei: https://uni-mate.hu/otdk2023agrar-eredmenyek 

Szívből gratulálunk a kiemelkedő eredményekhez!

​​​​​​​A konferencia első napjáról készült kisfilmünk alább megtekinthető:

 

Frissítés: Az OTDK Agrártudományi Szekció záró videója alább tekinthető meg: