Turizmus-vendéglátás (BSc)

Turizmus-vendéglátás (BSc) szak

Utolsó frissítés: 2024 január 18.

Mit fogsz tanulni?
Te akkor találkozol az emberekkel, amikor szabadidejük van, lehetőség az élményszerzésre, pihenésre. Az önmagunkra fordítható idő általában kevés, így annál értékesebb. Egy jó vendéglátó észrevétlenül otthonosságot teremt bárhol a világban. A világ körülöttünk van!

A gazdaságtudományi képzési területhez tartozó turizmus-vendéglátás szakon közgazdaságtani, módszertani és üzleti ismereteket (matematika, statisztika, informatika, mikro- és makroökonómia, nemzetközi gazdaságtan, pénzügytan, vállalati gazdaságtan, gazdasági jog, marketing, számvitel, menedzsment, üzleti kommunikáció, szaknyelv, környezet-gazdaságtan, alapozó üzleti ismeretkörök);
- társadalomtudományi alapismereteket (európai uniós, általános és gazdasági jogi ismeretek, gazdaságtörténet, szociológia);
- turizmus és vendéglátás szakmai ismereteket (turizmus rendszere, vendéglátás, szállásadás, utazásszervezés, turisztikai erőforrások, a turizmus közigazgatási, szakigazgatási, önkormányzati vonatkozásai, turizmus marketing, turisztikai termékek, turisztikai vállalkozások, vendéglátás szervezés, vezetés, nemzetközi gazdasági kapcsolatok), és idegennyelvet fogsz tanulni. Az ötödik félévben specializációk közül választhatsz.
A szakmai gyakorlat - a felsőoktatási intézmény tantervében meghatározottak szerint - két félév turizmus, illetve vendéglátás tevékenységet folytató gazdálkodó szervezetnél vagy a felsőoktatási intézmény tanéttermében vagy tanszállodájában végezhető gyakorlat, amelyből egy félév lehet a magyar és külföldi felsőoktatási intézmény közötti megállapodás keretében szervezett gyakorlatorientált külföldi részképzés.  

Az alapképzési szakon szerezhető végzettségi szint és a szakképzettség oklevélben szereplő megjelölése:
- végzettségi szint: alap- (baccalaureus, bachelor; rövidítve: BSc-) fokozat
- szakképzettség: közgazdász turizmus-vendéglátás alapképzési szakon
- a szakképzettség angol nyelvű megjelölése (Economist in Tourism and Catering)  

Választható specializáció a képzés során:
vidéki, természeti és borturizmus; egészségturizmus; rendezvényszervezés; turizmusfejlesztés és térségi menedzsment

Angol nyelvű képzésben:
- Rural, nature and wine tourism specialisation,
- Health tourism specialisation,
- Specialisation in Event Management,
- Tourism Development and Regional Management

Képzési idő: 8 félév  

A képzés helyszíne:  
A képzés az egyetem Károly Róbert Campusán Gyöngyösön történik, amely gyönyörű környezetben, a Mátra kapujában található. A város közlekedési lehetőségei kiválóak, Budapestről is könnyen megközelíthető. A campus modern oktatási infrastruktúrával rendelkezik, épületei igényesen parkosított környezetben helyezkednek el.

Választható munkarend:  
- magyar nyelvű képzésben: levelező
- angol nyelvű képzésben: nappali
Levelező munkarendű képzésben a hallgatók tanóráira péntek délután és szombaton kerül sor.  

Választható finanszírozási forma:
- magyar állami ösztöndíjas
- önköltséges  

Az önköltség mértéke:  
- magyar nyelvű képzésben: 380.000,- Ft/ félév
- angol nyelvű képzésben: 625.000,- Ft/félév

Melyik MATE képzési központ kínálatában található a szak a jelentkezés során?
Gazdasági és Társadalomtudományi Képzések Központ - MATE-ECONOMY 

Mit csinálhatsz ezzel a végzettséggel?  
Turizmus-vendéglátás alapképzési szakos közgazdászként szállást és egyéb szolgáltatásokat fogsz nyújtani a vendégeknek. A munkád során utazásokat szervezel, turisztikai tevékenységeket koordinálsz. Szálláshelyeket keresel, szervezel le és értékesítesz, foglalásokat intézel. Helyi turisztikai információk szervezése és nyújtása is a feladataid közé tartozik majd. Munkád része lesz továbbá a szálláshelyeken, turisztikai-, sport-, művelődési intézményekben szolgáltatások és rendezvények szervezése, irányítása. Kreativitást, és idegennyelv-ismeretet is igényel a kiemelt ügyfelekkel való kapcsolattartás és irodák, külföldi érdekeltségek létrehozása. Kevésbé látványos feladatod lesz a biztonsági intézkedések felügyelete, a könyvelési- és beszerzési tevékenységek elvégzése, költségvetés készítés, beszámolók, javaslatok kidolgozása, vagy a prezentációkészítés.  

A diploma megszerzését követően betölthető, jellemző munkakörök: turisztikai referensutazási, referensértékesítési- és marketingmenedzser-elemző, szaktanácsadó-recepciós, vagy akár Front Office menedzser, vendéglátó egység/szervezet munkatársa, vagy akár vezetője, rendezvényszervező Tevékenységedet szállodákban és más szálláshelyeken, vendéglátó vállalkozásoknál, utazásszervezőknél- és közvetítőknél, nemzeti parkoknál, rendezvényszervező cégeknél, bor-, és lovas szolgáltatóknál, minisztériumokban, szakhatóságoknál, önkormányzatoknál, Turisztikai Desztinációs Menedzsment (TDM) szervezeteknél, a kulturális örökség védelem intézményeiben, vagy közlekedési (légi-, hajós- vagy vasúti) társaságoknál is végezheted.

Nyelvvizsga követelmény: nincs

Továbbtanulási lehetőség:
A Turizmus-vendéglátás alapszakra elsősorban az üzleti képzési ág mesterszakjai (köztük a campusunkon működő Turizmus-menedzsment, valamint a Regionális és környezeti gazdaságtan, a Marketing, a Master of Business Administration) építhetők. 

Kollégiumi elhelyezés:
Kollégiumi elhelyezést kérésre minden nappali munkarendre felvételt nyert hallgatónk részére tudunk biztosítani. Levelező munkarendű hallgatóink kedvezményes térítéssel igényelhetnek szállást a Károly Róbert Diákotthonunkban

Nyílt napjainkról >> bővebben <<

Bemutatkozik a Turizmus-vendéglátás szak: >> cikkünk <<  

A szakról további tájékoztatás kérhető:
Dr. Pallás Edith Ilona egyetemi docens, szakkordinátor
E-mail: Pallas.Edit.Ilona(kukac)uni-mate.hu  

A felvételi eljárással kapcsolatos kérdésekben a Károly Róbert Campus Tanulmányi Osztálya ad tájékoztatást:
3200 Gyöngyös, Mátrai út 36. E-mail: felveteli.gyongyos(kukac)uni-mate.hu