Fénykép – Legyen vagy ne legyen?

Fénykép – Legyen vagy ne legyen?

Utolsó frissítés: 2024 június 06.

Fontos kihangsúlyozni, hogy manapság már egyáltalán nem szükséges olyan szenzitív személyes adatot beleírni az önéletrajzunkba, mint például a születési év, a családi állapot vagy a pontos lakóhely.

Javasolt viszont az önéletrajz fotó használata, de ez ne a közösségi oldalra feltöltött kép legyen az egyik jól sikerült buliról.

A szelfik és egyéb rendezvényeken készült képek sem keltenek általában jó benyomást, a profin beállított fotó azonban szimpatikussá tehet.

Néhány országban és szakterületen szokás fényképet csatolni az önéletrajzhoz, míg másoknál ez nem jellemző. Itt van néhány szempont, amit érdemes figyelembe venni:

 

Mikor érdemes csatolni fényképet:

  • Európai országok: néhány európai országban szokás fényképet csatolni az önéletrajzhoz (például Svájcban vagy Franciaországban). Magyarországon is sokszor kérik fényképes önéletrajz csatolását egy-egy pályázathoz.  
  • Üzleti és szolgáltató iparágak: bizonyos iparágakban és pozíciókban, például a színészet vagy a televízió, ahol a megjelenés fontos szerepet játszik, érdemes lehet fényképet csatolni.

Mikor nem érdemes csatolni fényképet:

  • Általánosságban elmondható, hogy az angolszász országokban nem szokás fényképet csatolni az önéletrajzhoz. A munkáltatók itt általában kerülik a túl személyes információkat.
  • Diszkrimináció elkerülése: a fénykép csatolása növelheti a diszkrimináció kockázatát. Ha egy munkáltató megtud rólunk a kép alapján olyan információkat, amelyek nem szükségesek a munkavégzéshez, a hátrányos megkülönböztetéshez vezethet.

Íme, néhány példa arra, hogy milyen legyen és ne legyen az önéletrajzhoz csatolt fénykép:

A képen Emberi arc, ruházat, szemüveg, ember látható

Automatikusan generált leírás

 

FONTOS: nézzünk a kamerába, mosolyogjunk, a háttér pedig legyen semleges. Kerüljük a harsány színeket és lehetőleg kérjük profi fotós segítségét, hogy ezáltal is minél jobb benyomást tegyünk a leendő munkaadónkra.

Általánosságban elmondható tehát, hogy a szakmai önéletrajzokhoz nincs szükség fényképre. Fontos, hogy az önéletrajz tartalma és formázása magáért beszéljen. Ha bizonytalanok vagyunk a helyi szokásokat illetően, érdemes utánajárni vagy konzultálni egy munkaügyi szakemberrel, hogy a helyi gyakorlatoknak megfelelő önéletrajzot készítsünk.

 

Szerző: Fentor Zsuzsanna Zsanett

Fotók: pixabay.com, blog.careerangels.eu