Az önéletrajz típusai

Az önéletrajz típusai

Utolsó frissítés: 2024 április 30.

Ebben a cikkben bemutatjuk a leggyakrabban előforduló önéletrajztípusokat. Nagyon fontos, hogy egy jó önéletrajz mindig illeszkedik az adott munkakörhöz és figyelembe veszi az adott szakterület sajátosságait is!

 

Kronológiai önéletrajz: Ebben az önéletrajztípusban a munkahelyi tapasztalatokat időrendi sorrendben soroljuk fel, a legfrissebbtől a legrégebbiig. Ez a leggyakoribb típus, hiszen jól áttekinthető a munkáltatók számára.

Funkcionális önéletrajz: Ebben az önéletrajzformátumban a készségeket és kompetenciákat hangsúlyozzuk, valamint a munkahelyi tapasztalatokat tematikusan csoportosítjuk. Hasznos lehet, ha a pályafutásodban voltak szünetek vagy az eddigi munkáid nem teljesen kapcsolódnak a célpozícióhoz.

Kombinált / Hibrid önéletrajz: Ez egy olyan önéletrajztípus, amely kombinálja a kronológiai és a funkcionális önéletrajz jellemzőit. Időrendben is felsorolja a munkahelyi tapasztalatokat, de hangsúlyozza a legfontosabb készségeidet és elért eredményeidet is.

Célzott önéletrajz: Ez az önéletrajztípus az adott pozíciónak szól vagy az adott szakmában való megfelelést célozza meg. A felsorolt készségek és tapasztalatok olyanok, amelyek a kívánt munkakörhöz elengedhetetlenek.

Infografikus önéletrajz: Ez egy kreatívabb megközelítés, ahol a fontos információkat grafikák, diagramok és egyéb vizuális elemek segítségével mutatjuk be. Jellemzően kreatív vagy design-orientált szakmákban használatos.

Elektronikus / Online önéletrajz: A digitális környezetben alkalmazott önéletrajztípus, amely interaktív elemeket, hivatkozásokat, multimédiát is tartalmazhat. Különféle online platformokon vagy a személyes weboldaladon jelenhet meg.

Portfólió önéletrajz: Egyéni munkákat, projekteket és eredményeket mutat be, például fotókat, rajzokat, kutatási eredményeket vagy egyéb releváns dokumentumokat.

EuroPass önéletrajz: Az Európai Unió által elfogadott és támogatott formátum. Ez egy egységes, standardizált formátum, amelyet az EU tervezett a munkavállalók számára azért, hogy könnyebben átadhassák a személyes és szakmai információikat, ha más országokban keresnek munkát vagy tanulnak.

FONTOS, hogy azt az önéletrajztípust válaszd, amelyik a legjobban mutatja be a készségeidet, tapasztalataidat és a legjobban illeszkedik a céljaidhoz. Emellett mindig ügyelj arra, hogy az önéletrajz tartalmazza az állásra jelentkezéskor szükséges információkat és az adott munkakörre vonatkozó kulcsszavakat is.

 

Szerző: Fentor Zsuzsanna Zsanett

fotók: pixabay.com