Fitneszterem-választás szempontjai a fogyasztók szemszögéből

Fitneszterem-választás szempontjai a fogyasztók szemszögéből

Utolsó frissítés: 2021 november 05.

Második helyezést ért el Szentkuti Nóra, a Károly Róbert Campus kereskedelem és marketing szakos hallgatója Fitneszterem-választás szempontjai a fogyasztók szemszögéből című dolgozatával a 2020/2021-es tanév tavaszi Tudományos Diákköri Konferenciáján. Az egyetemi tudományos munkát népszerűsítő cikksorozat következő, a hétköznapokban fitnesz instruktorként dolgozó interjúalanya dolgozatában foglalkozott többek között az egészségtudatossággal, vizsgálta a hobbisportolók motivációját, az edzőtermek által használt marketingeszközök hatékonyságát, valamint a COVID-19 által megváltoztatott körülmények fogyasztókra gyakorolt hatásait.

A konzulensemnek komoly szerepe volt a döntés megszületésében
A gyöngyösi campus Tudományos Diákköri Konferenciájára végzősként jelentkeztem, amikor a szakdolgozat elkészítése is aktuálissá vált. A konzulensemnek, Dr. Taralik Krisztina tanárnőnek komoly szerepe volt a végső döntés megszületésében. Ő biztatott, hogy mutassam be a választott témámat és az azzal kapcsolatban végzett kutatásomat az intézményi TDK-n is.

 

Ez a téma igazán közel áll hozzám
Dr. Taralik Krisztina tanárnőt választottam témavezetőmnek, mert biztos voltam benne, hogy teljes mértékben támogatni és segíteni fogja a munkámat. Úgy érzem, hogy jó döntést hoztam, hiszen a közös munka rendkívül gördülékenyen ment, köszönhetően a megbeszélt határidők betartásának, a Tanárnő rugalmasságának, odaadó munkájának, illetve annak, hogy időt és energiát nem sajnálva segített. Az egyes részeket mindig tisztáztuk, a következőket pedig előre egyeztettük. Ráadásul időközben az is kiderült, hogy az általam választott téma hozzá is nagyon közel áll.

Fitneszterem-választás szempontjai a fogyasztó szemszögéből
A vizsgálni kívánt területet már korábban kiválasztottam. Nem is tudtam volna a fitneszszektornál hozzám közelebb álló témát elképzelni, hiszen gyerekkoromban versenysportoltam, jelenleg pedig csoportos fitnesz instruktorként dolgozom egy jászberényi fitneszteremben. Így nem is volt kérdés számomra, hogy a fitneszterem-választás szempontjait szeretném vizsgálni a fogyasztók szemszögéből. Nagyszerű lehetőségnek gondoltam, hogy a tudományos dolgozat megírása közben alaposabban is megismerhetem a vendégeim igényeit.

 

Egészségtudatosság, sportolással töltött idő, motiváció
Kutatásom során vizsgáltam az egészségtudatosságot, a sportolással töltött időt, valamint a fitneszterembe járók motivációját is. Felmértem azt is, hogy milyen a marketingeszközök megítélése, mik, hogyan és milyen mértékben hatnak a fogyasztókra és elemeztem az edzőtermeket látogatók táplálékkiegészítő fogyasztási szokásait is. Mindezek mellett megkerülhetetlennek tartottam, hogy reagáljak a 2020-as év eseményeire, ezért feltártam a járványügyi helyzet sportolói életre gyakorolt hatásait is.

Főszerepben a testi és a mentális egészség megőrzése
Az eredmények közül igazán meglepő volt számomra, hogy a fitnesztermeket látogatóknak saját bevallásuk szerint elsődleges céljuk a testi és mentális egészségük megőrzése. Az alakformálás csak ezután következik.

Megtudtam, hogy az edzőterem választásának legfőbb szempontja a tisztaság, ami alátámasztja az egészségtudatosság növekvő szerepét, hiszen ennek a higiénia is egy fontos része.

A táplálékkiegészítők fogyasztásával kapcsolatban megállapítottam, hogy alkalmazásuk többnyire párhuzamos az edzőteremi munkával és nem alternatívaként tekintenek rájuk.

Ami pedig a COVID-19 miatti korlátozások hatásait és következményeit illeti, megállapítottam, hogy a vendégek az edzőtermek kötelező zárva tartása alatt is törekedtek arra, hogy a rendszeres testmozgás jelen legyen az életükben. Örültek az edzői segítségnek és keresték az alternatív lehetőségeket.

Az eredmények hasznosítása a szolgáltatások minőségének növelése érdekében
Az eredményeimet fitneszoktatóként természetesen szem előtt fogom tartani annak érdekében, hogy minél sikeresebb fitneszteremben fogadhassam a vendégeimet, és a kapott észrevételek, visszajelzések, javaslatok beépítésével tovább tudjuk emelni a szolgáltatások minőségét. Úgy gondolom, hogy kutatási eredményeim segítségével keresletnövelést is el tudunk érni, sőt azt is elképzelhetőnek tartom, hogy a későbbiekben a fitnesz területén maradva sikeres vállalkozást tudok majd működtetni.

Izgalmas volt egy számomra fontos témába ilyen mélyen beleásni magam
Egyetlen egy dolgot bánok a TDK-val kapcsolatban. Mégpedig azt, hogy nem jelentkeztem hamarabb. Nagyon izgalmas volt egy olyan témába beleásni magam, ami számomra ennyire fontos. Személyesen is megtapasztaltam, hogy egy tudományos munka elkészítése során biztosan felszínre fognak kerülni olyan információk, amelyeket eddig nem ismertünk, de segítenek a területről egy átfogó képet adni. Nagyon örülök, hogy tanáraim a dolgozat megírására és a konferencián való részvételre biztattak, mert egyetemistaként sok tapasztalattal és pozitív élménnyel gazdagodtam. Biztos vagyok benne, hogy mindez a későbbiekben segíteni fogja a tanulmányaimat és a munkámat egyaránt.

 

szöveg: Szentkuti Nóra, Nagy Réka
képek: Szentkuti Nóra