Képzések

Tartalom listázó

Utolsó frissítés: 2024 október 09.

Szőlész-borász mérnöki mesterképzési szak

Budapest

mesterképzés (MA/MSc)

MIND

Képzés munkarendje:

nappali

levelező

Képzési idő:

4 félév

Önköltség díja levelező munkarenden:

600000 Ft/félév

Virtuális képzési központ:

MATE AGRI-FOOD


1. A mesterképzési szak megnevezése: szőlész-borász mérnöki (Viticulture and Oenology Engineering)

2. A mesterképzési szakon szerezhető végzettségi szint és a szakképzettség oklevélben szereplő megjelölése

- végzettségi szint: mester- (magister, master; rövidítve: MSc-) fokozat

- szakképzettség: okleveles szőlész-borász mérnök

- a szakképzettség angol nyelvű megjelölése: Viticulture and Oenology Engineer

3. Képzési terület: agrár

4. A mesterképzésbe történő belépésnél előzményként elfogadott szakok

4.1. Teljes kreditérték beszámításával vehető figyelembe: az élelmiszermérnöki, a kertészmérnöki, a szőlész-borász mérnöki alapképzési szak.

4.2. A 9.3. pontban meghatározott kreditek teljesítésével elsősorban számításba vehető: a mezőgazdasági mérnöki, a környezetgazdálkodási agrármérnöki, a növénytermesztő mérnöki, az informatikus és szakigazgatási agrármérnöki, a mezőgazdasági és élelmiszeripari gépészmérnöki, a műszaki képzési területről a vegyészmérnöki, a környezetmérnöki, a biomérnöki, a természettudomány képzési területen a biológia, kémia alapképzési szak.

4.3. A 9.3. pontban meghatározott kreditek teljesítésével vehetők figyelembe továbbá azok az alapképzési és mesterképzési szakok, illetve a felsőoktatásról szóló 1993. évi LXXX. törvény szerinti szakok, amelyeket a kredit megállapításának alapjául szolgáló ismeretek összevetése alapján a felsőoktatási intézmény kreditátviteli bizottsága elfogad.

5. A képzési idő félévekben: 4 félév

6. A mesterfokozat megszerzéséhez összegyűjtendő kreditek száma: 120 kredit

- a szak orientációja: kiegyensúlyozott (40-60 százalék)

- a diplomamunka készítéséhez rendelt kreditérték: 25 kredit

- az intézményen kívüli összefüggő gyakorlati képzés minimális kreditértéke: 5 kredit

- a szabadon választható tantárgyakhoz rendelhető minimális kreditérték: 6 kredit

7. * A szakképzettség képzési területek egységes osztályozási rendszere szerinti tanulmányi területi besorolása: 621/0811

8. A mesterképzési szak képzési célja és a szakmai kompetenciák

A szak célja okleveles szőlész-borász mérnökök képzése, akik tisztában vannak a szakmájukat megalapozó interdiszciplináris alaptudományi (természettudományi és társadalomtudományi) ismeretkörökkel, ismerik a szőlő-bor ágazat, a borpiac jellemzőit, innovatív és naprakész eredményeit, a szakágazat évezredes hagyományait, befogadják e szakterület magyar kultúráját, európai, nemzetközi szemléletét, és készség szintjén használják a tudomány és a gyakorlat legújabb eredményeit, tájékozottak a szőlő-bor ágazat működésének alapelveiben. Képesek e speciális szakterületen szerzett tudásuk nemzetközi körben történő művelésére. Felkészültek tanulmányaik doktori képzésben történő folytatására.

8.1. Az elsajátítandó szakmai kompetenciák

8.1.1. A szőlész-borász mérnök

a) tudása

- Ismeri a mezőgazdasági termelés és a természeti erőforrások közötti sajátos viszonyt, ezen belül a szőlőtermesztés és bortermelés speciális erőforrásait.

- Átlátja az agrárgazdaság és ezen belül a szőlő és borágazat szereplői nemzetgazdaságban betöltött szerepét, a termékpályák szereplőinek kapcsolati viszonyait.

- Tisztában van a termelőüzemekben, intézményekben, szakmai szervezetekben zajló hatékony munkavégzés ismereti hátterével.

- Biztos tudással rendelkezik a szőlészetet és borászatot megalapozó természettudományi területekről, ismeri azok fontosabb összefüggéseit, elméleteit és az ezeket felépítő fogalmi rendszereket.

- Ismeri a szőlőtermesztés és bortermelés kultúrájának hagyományait, hatásait az emberi intellektusra, a borfogyasztás kultúrákon átívelő, kultúrateremtő szerepét.

- Részletesen ismeri a szőlő- és bortermelés gyakorlatban használt eszközeit és módszereit, tisztában van ezek jogi szabályozásával.

- Részletesen ismeri - hazai és nemzetközi relációban egyaránt - a szőlészeti és borászati szakma tevékenység-rendszerének tervezési és megvalósítási, végrehajtási módszereit, szabályait és a kapcsolódó sajátosságokat.

- Birtokában van a szőlész-borász szakmában alkalmazható általános és speciális vezetéselméleti és alkalmazott pszichológiai ismereteknek.

- Ismeri és érti a szőlészet és borászat működésének jogszabályi környezetét, a fennálló összefüggéseket.

- Ismeri a szőlészet és borászat területén végzett vezetési feladatok különböző szintjeit, értékelésének módszereit, valamint a konfliktuskezelési technikákat.

- Ismeri a szőlészet és borászat területén, magas szinten alkalmazható team- és projektmunka sajátosságait és rendelkezik az ehhez szükséges vezetői ismeretekkel.

- Felismeri a gazdasági rendszere működésének hatékonyságát korlátozó tényezőket.

- Ismeri a K+F+I stratégiai szerepét a szőlő és borágazatban.

- Ismeri a szőlészet és borászat sajátos kutatási módszereit, absztrakciós technikáit, az elvi kérdések gyakorlati vonatkozásainak kidolgozási módjait.

- Birtokában van a szakszerű és hatékony szóbeli, írásbeli és hálózati kommunikáció módszereinek és eszközeinek.

- Ismeri a szőlészet és a borászat alaptudományi beágyazottságának interdiszciplináris (biológiai, műszaki, gazdasági és kereskedelmi) alapjait.

- Tisztában van a szőlészeti ágazat naprakész, hangsúlyosan európai szemléletű szakmai ismeretanyagával.

- Naprakész ismeretekkel rendelkezik az általános és szakmaspecifikus borászati területek hangsúlyosan európai szemléletű szakmai ismeretanyagáról.

- Ismeri a szakágazati technológiák (szőlőtermesztés, borászat) aktuális újdonságait.

- Naprakész ismeretekkel rendelkezik a korszerű finomanalitikai módszerek alkalmazásának területén.

- Tisztában van az innovatív borkészítési és -kezelési technológiák elméleti alapjaival.

- Ismeri a borászati jelentőségű mikroorganizmusok genetika, élettani és ökológiai jellemzőit, a borászati fermentációk irányítását, az érzékszervi bírálatok (borminősítés) nemzetközileg elfogadott gyakorlatát.

- Átlátja a termőhely- (terroir) ismeret összefüggéseit.

- Birtokában van a szőlő növényvédelmére, kártevőire és korokozóira vonatkozó ismereteknek.

- Tisztában van a birtoktervezés szőlőültetvény-létesítéstől a palackozóüzem tervezéséig terjedő komplex, a szőlészeti-borászati, környezetvédelmi-tájtervezési, technikai-technológiai, műszaki és ökonómiai ismeretanyagával.

- Ismeri a bormarketing sajátos eszközeit és megvalósításának módját.

- Ismeri a projektek irányításának és a szőlészeti termelési rendszerek ökonómia analízisének szükséges eszközeit.

- Ismeri tevékenységének az élelmiszerlánc-biztonságra és emberi egészségre gyakorolt hatásait, valamint birtokában van a tevékenységi területén alkalmazható olyan korszerű vezetéselméleti és szervezetirányítási ismereteknek, amelyek alkalmassá teszik egészséget támogató munkaszervezés kialakítására.

b) képességei

- Képes eligazodni és szakmailag megalapozott véleményt alkotni az agrárgazdasághoz, különösen a szőlő és bor ágazathoz kapcsolódó hazai és nemzetközi gazdaságpolitikai, valamint társadalmi események területe vonatkozásában.

- Értő, elemző módon tudja követni a szőlészet és borászat meghatározó hazai és nemzetközi szakirodalmát.

- Képes az ezekből szerzett ismeretei szintetizálására, nemcsak szakmai, hanem általános műveltségi területeken is.

- Képes a szőlészeti és borászati tevékenységével kapcsolatos jogszabályok önálló értelmezésére és alkalmazására.

- Képes team felállítására, illetve projekt kidolgozására, önálló irányítására, melynek során képes a vezetői tevékenység különböző funkcióinak gyakorlati végrehajtására a természettudományi, környezet- és természetvédelmi, technológiai és gazdasági szempontok együttes figyelembevételével.

- Képes a vezetettek motiválására, teljesítményük értékelésére, a felmerülő konfliktusok jogszerű és hatásos kezelésére a szőlő és bor ágazat területén.

- Képes a szőlészeti és borászati problémák beazonosítására, azok sokoldalú, interdiszciplináris megközelítésére, valamint a megoldásukhoz szükséges részletes elvi és gyakorlati háttér feltárására, megfogalmazására.

- Folyamatosan figyelemmel kíséri a környezetvédelmi, higiéniai, élelmiszer-biztonsági, élelmezés-egészségügyi, munkavédelmi előírásokat, valamint betartja és betartatja azokat.

- Képes önálló kutatási tevékenységre és kreatív részvételre fejlesztési feladatokban, kutatóintézeti és szakigazgatási tevékenységben.

- Aktív résztvevő kutatási, fejlesztési projektekben.

- Az irányított szervezet munkáját (tevékenységét), gyakorlati problémáit tudományos igényességgel és megfelelő módszerekkel elemzi.

- Képes a szőlészet és borászat területén magyarul és idegen nyelven írásban és szóban megnyilvánulni, vitában részt venni.

- A szakterület ismeretközvetítési technikáit, magyar és idegen nyelvű publikációs forrásait ismeri, feldolgozza, értelmezi és munkája során ezeket alkalmazza.

- Képes korszerű informatikai eszközök alkalmazására, szakszerű és hatékony szóbeli és írásbeli kommunikációra.

- Képes megfelelően alkalmazni a szőlő- és bortermelés gyakorlatban használt eszközeit és módszereit, képes azokat különböző összetettségű, illetve különböző kiszámíthatóságú szakmai problémahelyzetekben hatékonyan alkalmazni.

- Képes az ágazat vállalatainak és szervezeteinek hazai, európai és nemzetközi szintű irányítására.

- Képes szaktanácsadói és tervezési feladatok ellátására.

- Képes mérnöki feladatok ellátására az irányító, ellenőrző és felügyelő hatóságoknál.

- Képes az ágazati tevékenység során a szőlészeti-borászati, a környezetvédelmi-tájtervezési, a technikai-technológiai, a műszaki és ökonómiai szemlélet alkalmazására.

- Képes az egészség- és környezettudatos technológiák alkalmazására és hulladékkezelésre.

c) attitűdje

- Szakmai hozzáállását alapvetően meghatározza a szőlő és a bor szeretete.

- Magas szintű általános és szakmai műveltséggel rendelkezik.

- Felismeri és érti a fenntartható mezőgazdasági termelés szükségességét.

- A szőlőtermelés terület- és vidékfejlesztésben betöltött szerepe meghatározza az ágazatban végzett munkáját.

- Kritikusan közelít a szőlészethez és borászathoz kapcsolódó tudományos munkákhoz.

- Megközelítési módját magas szintű információfeldolgozási és vitakészség jellemzi.

- Fejlesztői és tervezői szemlélettel, kreativitással rendelkezik.

- Jó koordinációs képességgel bír.

- Csapatmunkára való hajlandóság jellemzi. Alkalmazkodó és fejlődési készség jellemzi, hatékonyan szervezi saját önképzését.

- Motivált szakmai ismeretanyagának folyamatos bővítésében, az új ismeretek alkalmazásában.

- Magas szintű információ-felhasználási és -elemző képesség jellemzi.

- Elkötelezett a környezetvédelmi előírások betartatása mellett.

- A mérnöki munka során előnyben részesíti az egyének és a társadalom egészségét támogató, környezetbarát megoldásokat.

d) autonómiája és felelőssége

- Önállóan képes összeállítani és végrehajtani saját munkatervét és munkaprogramját.

- Szakmai felelősségtudat, etikus magatartás, környezettudatosság jellemzi.

- Nagyfokú önállósággal rendelkezik átfogó és speciális szakmai kérdések kidolgozásában, szakmai nézetek képviseletében.

- Mindezekért felelősséget vállal.

- Önálló döntésekre képes, vállalja döntéseinek következményeit, egyenrangú partner a szakmai és szakterületek közötti kooperációban.

- Képes saját álláspont kialakítására és annak vitában történő megvédésére általános társadalmi, agrárgazdasági és speciális, a szakterülethez tartozó kérdésekben.

- Gazdasági tevékenységei, a kutatás illetve a döntések során a társadalmi felelősségvállalása, a társadalmi értékek képviselete jellemzi.

9. A mesterképzés jellemzői

9.1. Szakmai jellemzők

A szakképzettséghez vezető tudományágak, szakterületek, amelyekből a szak felépül:

- a szőlész-borász szakma interdiszciplináris alapozó tudományterületei (molekuláris biológia-genetika, gazdasági, vállalkozásszervezési és jogi ismeretek; létesítménytervezési és tájtervezési alapismeretek, üzemtan, bormarketing, termék és projekt menedzsment, szakmai idegen nyelv, filozófia, etika, szervezet- és munkapszichológia, kutatásmódszertan) 22-28 kredit;

- szőlészeti diszciplinák (szőlőnemesítés és -genetika, szőlő-bor kultúrtörténet, szőlőélettan és határterületei, tápanyag-gazdálkodás, fajtaértékelés, a világ borvidékei, minőségi szőlőtermesztés, termelésfejlesztés, gépesítéskorszerűsítés) 21-24 kredit;

- borászati diszciplinák (a borászati kémia és mikrobiológia, szőlőfeldolgozás, a borkezelés klasszikus elvei és gyakorlata, szőlőfeldolgozás a világ különböző borvidékein, innovatív borkészítési irányzatok és technikák, boranalitika, borok érzékszervi bírálata) 21-24 kredit;

- választható szakspecifikus ismeretek 12-20 kredit

- a szakképzettséghez szükséges követelmények a következő három specializáció közül két specializáció választásával teljesíthetők:

- borbírálói szakmai ismeretek (nemzetközi szintű borismeretek, borbírálat);

- szőlő technológiai-növényvédelmi szakmai ismeretek (innovatív technológiák, integrált növényvédelem, vegyszerhasználat, biokultúra);

- birtokgazda, birtoktervezés szakmai ismeretek (birtoktervezés, tájtervezés, szőlőültetvény létesítése, működtetése, palackozóüzem tervezése, pályázatírás, kisvállalkozás fejlesztési politika, vállakozásmenedzsment).

9.2. A szakmai gyakorlat követelményei

A szakmai gyakorlat a szőlőtermesztéssel, borászattal foglalkozó termelési egységekben, valamint - azonos arányban - a szőlő- és borágazat szakigazgatásában, kutatását végző hivatalokban, intézetekben, egyetemi tanszékeken vagy a borértékesítési tevékenységet végző gazdasági szervezeteknél végzett gyakorlat, amelynek időtartama összesen legalább négy hét.

9.3. A 4.2. és 4.3. pontban megadott oklevéllel rendelkezők esetén a mesterképzési képzési ciklusba való belépés minimális feltételei

Az alapképzéstől eltérő mesterképzésbe való belépéshez szükséges minimális kreditek száma 84 kredit a következő területekről:

- természettudományi, gazdasági és társadalomtudományi (fizika, kémia, matematika, általános mikrobiológia, marketing, informatika stb.) ismeretkörökből legalább 20 kredit;

- szakmai alapozó ismeretekből (szőlőtermesztés, borászat, növénytan, biokémia, növényélettan, műszaki ismeretek, növénytermesztési ismeretek, állattan, élelmiszer-mikrobiológia és -higiénia, élelmiszer-ipari alapműveletek) legalább 40 kredit.

- A mesterképzésbe való felvétel feltétele, hogy a hallgató legalább 60 kredittel rendelkezzen.

- A hiányzó krediteket a felsőoktatási intézmény tanulmányi és vizsgaszabályzatában meghatározottak szerint meg kell szerezni.