Képzés - Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem
Képzések
Tartalom listázó
Utolsó frissítés: 2024 december 16.
Szőlész-borász felsőoktatási szakképzés
Keszthely
Gyöngyös
felsőoktatási szakképzés
MIND
Képzés munkarendje:
nappali
levelező
Képzési idő:
4 félév
Önköltség díja nappali munkarenden:
250000 Ft/félév
Önköltség díja levelező munkarenden:
250000 Ft/félév
Virtuális képzési központ:
MATE AGRI-FOOD
Képzési és kimeneti követelmények
1. A felsőoktatási szakképzés megnevezése: szőlész-borász felsőoktatási szakképzés (Viticulture and Enology)
2. A szakképzettség oklevélben történő megjelölése:
- szakképzettség: felsőfokú szőlész-borász mérnökasszisztens
- a szakképzettség angol nyelvű megjelölése: Viticulture and Enology Engineer Assistant
3. Képzési terület: agrár
4. A felsőoktatási szakképzettséggel legjellemzőbben betölthető FEOR szerinti munkakör(ök):
- 3113 Élelmiszer-ipari technikus
- 3131 Mezőgazdasági technikus
- 3135 Minőségbiztosítási technikus
- 3161 Munka- és termelésszervező
- 3410 Oktatási asszisztens
- 6114 Szőlő-, gyümölcstermesztő
- 7115 Borász és egyéb szeszesital-gyártó, szikvízkészítő
5. A képzési idő félévekben: 4 félév
6. A felsőoktatási szakképzettség megszerzéséhez összegyűjtendő kreditek száma: 120 kredit
- A szakképzés orientációja: kiegyensúlyozott (40-60 százalék).
- Az összefüggő szakmai gyakorlat időtartama teljes idejű képzésben: egy félév, legalább 560 óra. Részidős képzésben a szakmai gyakorlat: hat hét, legalább 240 óra. Részidős képzésben az összefüggő gyakorlat időtartama három hét.
- A képzési terület szerinti továbbtanulás esetén beszámítandó kreditek száma: legalább 30 kredit.
7. A felsőoktatási szakképzés célja
- A felsőoktatási szakképzés célja olyan szőlész-borász szakemberek képzése, akik gyakorlati ismeretekkel rendelkeznek, képesek a meg tanult ismereteket integráltan alkalmazni, előre nem látható helyzeteket is részben vagy teljesen megoldani.
- Alkalmasak a szőlő termesztéstechnológiájának megtervezésére, az ökológiai és agrotechnikai tényezőkhöz való adaptálására, a termesztéstechnológiai munkaműveletek megszervezésére, végrehajtására, a végrehajtás irányítására, ellenőrzésére.
- Jártasak a borászati műveletek alkalmazásában, olyan elméleti és gyakorlati szakismerettel rendelkeznek, mely alapján a technológia által megkövetelt beavatkozásokat el tudják végezni.
7.1. Az elsajátítandó szakmai kompetenciák
7.1.1. A szőlész-borász mérnökasszisztens
a) tudása
- Ismeri a szőlőtermesztés technológiájának alapvető elemeit.
- Ismeri a borászati folyamatok tervezésének és irányítástechnikájának alapjait.
- Ismeri a szőlő és a bor feldolgozásával, tárolásával és csomagolásával kapcsolatos előírásokat.
- Ismeri szakterületének alapvető jogszabályait, a szőlőtermesztés és borászat intézményi és gazdasági környezetét, a gyakorlati működtetés fontosabb jellemzőit, a gazdálkodó szervezetek működésének mechanizmusait.
- Folyamatosan figyelemmel kíséri az élelmiszer-ipari, környezetvédelmi, higiéniai, élelmiszer-biztonsági, élelmezés-egészségügyi, munkavédelmi előírásokat, valamint betartja és betartatja azokat.
- Ismereteit folyamatosan bővíti a kamarai és egyéb szakmai továbbképzéseken.
- Figyelemmel kíséri a szőlészeti és borászati műveletekhez alkalmazott gépek, berendezések, az egyéni védőeszközök fejlődését és javaslatot tesz azok alkalmazására.
- Követi az élelmiszer-technológiai, élelmiszer-biztonsági és minőségügyi ismeretek, élelmiszer-etikai ismeretek változásait.
- Ismeri és alkalmazza a munkaegészségügy (a munka higiéné és a foglalkozás-egészségügy), munkabiztonság legfontosabb alapfogalmait.
- Ismeri a vállalkozások alapításával, működtetésével és megszüntetésével kapcsolatos alapvető eljárási, pénzügyi, számviteli, munkaügyi, társadalombiztosítási és adózási jogszabályokat.
- Alapszinten tájékozott a K+F tevékenység céljairól, fontosságáról.
b) képességei
- Képes a szőlőnövények telepítésére, szakszerű ápolási munkáinak végzésére, minőségi termékek előállítására és forgalmazására, ezen feladatok irányítására.
- Képes a szőlőből kereskedelmi forgalmazásra szánt borokat készíteni, palackozás során a szükséges műveleteket, technológiákat alkalmazni.
- A szőlőfeldolgozás, mustkezelés, erjesztés és a borkezelési folyamatokat irányítja és ellenőrzi.
- A munkavégzés során alkalmazandó gépeket, berendezéseket képes szakszerűen működtetni.
- Képes a felmerülő szakmai kérdések véleményezésére, a problémák komplex kezelésére, az optimális megoldások kiválasztására.
- Képes korszerű középszintű irányítói, vezetői tevékenység végzésére, továbbá önálló vállalkozás alapítására.
- Minőségbiztosítással, élelmiszer-biztonsággal kapcsolatos feladatokat lát el.
- Képes a munkabiztonsági és munkaegészségügyi feladatok ellátására, környezettudatos magatartás formálására.
- Képes a vállalkozás ügyviteli feladatainak ellátására, szakmai kapcsolat létesítésére és ápolására.
- Képes az áruforgalmi folyamatok (beszerzés, készletezés, értékesítés) tervezésére, szervezésére, irányítására, ellenőrzésére.
- Képes projekttervezésben és annak megvalósításában részt venni.
- Képes munkája során alkalmazni az élelmiszer-technológiai, élelmiszer-biztonsági és minőségügyi ismereteket.
- Képes alkalmazni a munkaegészségügy (a munkahigiéné és a foglalkozás-egészségügy), munkabiztonság legfontosabb alapfogalmait.
- A felhasznált anyagokra vonatkozó alapvető jogszabályok ismeretében közreműködik az élelmiszerek előállításából, tárolásából, szállításából, tovább-feldolgozásából, felhasználásából adódó ember- és környezetkárosító hatások megelőzésével kapcsolatos feladatok ellátásában.
- Alkalmazza a kommunikációs módszereket, képes információkat felhasználni és átadni, tárgyalási technikákat alkalmazni, számítógépes és telekommunikációs eszközöket használni.
- Irányítja és ellenőrzi a szaktechnológiai gyártási folyamatokat, szem előtt tartva a minőségbiztosítás és minőségszabályozás, élelmiszer-biztonság, valamint a környezetvédelem elemeit.
- Szőlőt termel, bort állít elő, biztonságosan üzemelteti a szőlészeti és borászati gépeket, berendezéseket.
- Minősíti az alapanyagokat, a késztermékeket, valamint gyártásközi ellenőrzéseket végez.
- El tudja látni a munka-, tűz-, környezetvédelemmel, higiéniával, minőségbiztosítással, élelmiszer-biztonsággal kapcsolatos alapfeladatokat.
- Elemzi az alapvető gazdálkodási összefüggéseket, elvégzi a vállalkozás alapításával, működtetésével és megszüntetésével kapcsolatos számviteli, pénzügyi és munkaügyi alapfeladatokat.
c) attitűdje
- Együttműködik a munkáltató munka-, tűz- és környezetvédelmi, valamint higiéniai, minőségbiztosítási feladatait ellátó szakembereivel.
- Nyitott tudásának fejlesztésére, az adott szakterület új eredményeinek befogadására.
- Törekszik az újdonságok megismerésére, megértésére és alkalmazására.
- Elkötelezett a minőségi szakmai munkavégzés iránt.
- A jobbítás szándékával kritikusan, de együttműködési szándékkal szemléli saját munkáját és a környezetében zajló szakmai tevékenységeket.
- Empatikus mások szakmai problémái iránt.
- Törekszik a szakterületéhez kapcsolódó folyamatok mélyebb megértésére.
- Nyitott az újabb termelési módszerek megismerésére és azok befogadására.
- Érdeklődő a tudományos kutatás iránt, és törekszik annak etikai szabályait megismerni és azokat betartani.
- Elfogadja szakmája társadalmi szerepét, értékeit.d) autonómiája és felelőssége
d) autonómiája és felelőssége
- Munkahelyi vezetőjének útmutatása alapján irányítja és ellenőrzi a rábízott személyi állomány munkavégzését.
- Intézkedik a technikai eszközök időszakos karbantartásáról, felügyeli a higiéniai műveletek elvégzését, ellenőrzi annak eredményét.
- Figyelemmel kíséri a szakterülettel kapcsolatos jogszabályi, technikai és adminisztrációs változásokat.
- Felelősséggel tartozik a saját és a rábízott munkaerő előírás szerinti munkavégzéséért.
- Ellenőrzi a munkavégzéshez szükséges eszközök, anyagok meglétét (hiányosság esetén gondoskodik a pótlásról, ennek tényéről tájékoztatja munkahelyi felettesét).
- Ellenőrzi és felismeri a szőlőtermesztés és a borelőállítás kritikus pontjait, kezdeményezi a szükséges intézkedések megtételét.
- Ellenőrzi, illetve ellenőrizteti gépek, berendezések biztonságos működését.
- Fel tudja mérni, hogy képes-e egy adott probléma, feladat megoldására.
- Általános szakmai felügyelet, irányítás és ellenőrzés mellett önállóan végzi munkáját.
- Operatív döntéseit a szakterület jogi, etikai szabályainak figyelembevételével hozza meg.
- Felelősséget érez saját és az általa irányított szakmai csoport - munkaszervezeti egység - munkája, eredményei és kudarcai iránt.
- Vállalja a felelősséget a szakterületével kapcsolatos következtetések levonásáért, önálló javaslatok megfogalmazásáért.
- Önállóan képes szakmai ismereteinek bővítésére.
- Felelősséget vállal a K+F tevékenységben végzett munkájáért, a létrehozott eredmények valódiságáért.
- Szakmai beszámolóit, jelentéseit maga készíti el.
8. A felsőoktatási szakképzés moduljai és azok kreditértékei
- valamennyi felsőoktatási szakképzés közös kompetencia modulja: 12 kredit;
- a képzési terület szerinti közös modul: 21 kredit;
- a szakképzési modul: 87 kredit, amelyből az összefüggő szakmai gyakorlat: 30 kredit.
9. A felsőoktatási szakképzés összefüggő szakmai gyakorlatának követelményei
A gyakorlati képzés megszervezhető a felsőoktatási intézményben, illetve annak gyakorlati képzést biztosító szervezeti egységében (tangazdaság, tanműhely, laboratórium, taniroda), valamint a felsőoktatási intézmény által alapított gazdálkodó szervezetben, továbbá egyesületnél, alapítványnál és egyéb gazdálkodó szervezetnél.
Szakkoordinátor: Dr. Szabó Péter egyetemi adjunktus
Szakfelelős: Dr. Varga Zsuzsanna
Tel.: (+36) 30/446-2391
E-mail: szabp.peter@uni-mate.hu
Képzésért felelős intézet: Szőlészeti és Borászati Intézet
További információ:
MATE Georgikon Campus
8360 Keszthely, Deák Ferenc u. 16.
Telefon: (83) 545-190