Képzések

Tartalom listázó

Utolsó frissítés: 2024 december 16.

Gyógy- és fűszernövények felsőoktatási szakképzés

Keszthely

Gyöngyös

felsőoktatási szakképzés

MIND

Képzés munkarendje:

nappali

levelező

Képzési idő:

4 félév

Önköltség díja nappali munkarenden:

250000 Ft/félév

Önköltség díja levelező munkarenden:

250000 Ft/félév

Virtuális képzési központ:

MATE AGRI-FOOD


Képzési és kimeneti követelmények

1.   A felsőoktatási szakképzés megnevezése: gyógy- és fűszernövények felsőoktatási szakképzés (Medicinal Plants and Herbs)

2.   A felsőoktatási szakképzés oklevélben szereplő megjelölése

  • szakképzettség: felsőfokú gyógynövény technológus
  • szakképzettség angol nyelvű megjelölése: Medicinal Plant Technologist

3.   Képzési terület: agrár

4.   A felsőoktatási szakképzettséggel legjellemzőbben betölthető FEOR szerinti munkakör(ök):

  •       3623 Gyógynövény-felvásárló
  •       5111 Gyógynövénykereskedő
  •       6111 Szántóföldinövény-termesztő
  •       6112 Bionövény-termesztő
  •       6113 Zöldségtermesztő
  •       6114 Szőlő-, gyümölcstermesztő
  •       6116 Gyógynövény- és fűszernövénytermesztő és -feldolgozó
  •       6119 Egyéb növénytermesztési foglalkozású
  •       9331 Gyógynövénygyűjtő

5.   A képzési idő félévekben: 4 félév

6.   A felsőoktatási szakképzettség megszerzéséhez összegyűjtendő kreditek száma: 120 kredit

  • A képzés orientációja: gyakorlatorientált (60-70 százalék).
  • Az összefüggő szakmai gyakorlat időtartama teljes idejű képzésben: egy félév, legalább 560 óra, amely az agrártermelés sajátosságai miatt megosztható, de legalább öthetes összefüggő szakmai gyakorlatot kell külső szakmai gyakorlóhelyen teljesíteni. Részidős képzésben a szakmai gyakorlat hat hét (ebből összefüggő három hét), legalább 240 óra.
  • A képzési terület szerinti továbbtanulás esetén beszámítandó kreditek száma: legalább 30 kredit.

7.   A felsőoktatási szakképzés célja

  • A képzés célja olyan szakképzettség elérésének biztosítása, amelynek birtokosa képes a gyógy- és fűszernövények Magyarországon termeszthető fajainak termesztéstechnológiáit megvalósítani, azt fejleszteni, a vadon termő gyógynövények fenntartható gyűjtését megvalósítani, az egyes munkafolyamatokat megtervezni és azokat irányítani, az ökológiai adottságoknak megfelelően a termesztéstechnológia elemeit (biológiai, agrotechnikai) összehangolni és adaptálni.
  • Jártas a feldolgozás módjaiban, a minőségi követelmények előírásaiban és a forgalmazás rendjében. Ismeri a gyógy- és fűszernövények felhasználásának lehetőségeit, formáit, rendelkezik az ehhez szükséges gyógynövény- és drogismerettel. Képes a kis- és középüzemekben korszerű irányítói és vezetői tevékenységre.

7.1.  Az elsajátítandó szakmai kompetenciák

7.1.1.  A felsőfokú gyógynövény technológus

a)  tudása

  • Rendelkezik a gyógy- és fűszernövény szakterülethez kapcsolódó általános és szakspecifikus elméleti és gyakorlati ismeretekkel.
  • Ismeri a gyógy- és fűszernövény szakterület alapvető fogalmait, tényeit és összefüggéseit a legfőbb gazdasági szereplőkre, funkciókra és folyamatokra vonatkozóan.
  • Ismeri a termelési folyamatok tervezésének és irányítástechnikájának alapjait.
  • Ismeri a termékek feldolgozásával, forgalmazásával kapcsolatos előírásokat.
  • Ismeri a gyógy- és fűszernövények felhasználásának lehetőségeit, formáit.
  • Folyamatosan figyelemmel kíséri az élelmiszer-ipari, környezetvédelmi, higiéniai, élelmiszer-biztonsági, gyógyszerkönyvi, élelmezés- és munkaegészségügyi, munkavédelmi előírásokat, valamint betartja és betartatja azokat.
  • Ismeri anyanyelven a szakterület szakmai szókincsét, és legalább egy idegen nyelven, minimum alapszintű nyelvismerettel rendelkezik.
  • Ismeri a munkájához szükséges hardvereket, szoftvereket és informatikai eszközöket.
  • Ismereteit folyamatosan bővíti a kamarai és egyéb szakmai továbbképzéseken.

b)  képességei

  • Képes a gyógy- és fűszernövények konvencionális és ökológiai szemléletű termesztéstechnológiájának (gyűjtésének) megvalósítására, szakszerű ápolási munkáinak végzésére.
  • Képes biztonságos és minőségi termékek előállítására, forgalmazására, ezen feladatok irányítására.
  • Képes felmérni a feladatokhoz szükséges személyi és tárgyi feltételeket.
  • Képes önálló gazdálkodásra, irányítási feladatok ellátására, a vállalkozással kapcsolatos felelős döntések meghozatalára.
  • Szakmai információkat gyűjt, tart nyilván és szolgáltat, szervezési, előkészítési és elemzési feladatokat végez, közreműködik a szakmai rendezvények, bemutatók és tanácskozások előkészítésében, szervezésében.
  • Munkájában képes az egyének és a társadalom egészségét javító-támogató, környezetbarát megoldások előnyben részesítésére.

c)  attitűdje

  • Elkötelezett a minőségi szakmai munkavégzés iránt.
  • Elfogadja szakmája társadalmi szerepét, értékeit.
  • Törekszik az újdonságok, a szakterülethez kapcsolódó folyamatok megismerésére, megértésére, alkalmazására.
  • Részt vesz a szakmai, vezetői fejlődését szolgáló kamarai, hatósági rendezvényeken, továbbképzéseken, tréningeken.
  • Betartja a szakirányú etikai elvárásokat és a szakirányú viselkedéskultúra elveit; a jobbítás szándékával kritikusan, de együttműködési szándékkal szemléli saját munkáját és környezetében zajló szakmai tevékenységet.

d)  autonómiája és felelőssége

  •  Ellenőrzi a tevékenységéhez szükséges dokumentáció meglétét, kamarai és hatósági engedély érvényességét.
  •  Biztosítja a termelési folyamatok feltételeit.
  •  Maga is elvégzi az egyes munkafolyamatokat.
  •  Irányítja a rábízott személyi állomány munkavégzését.
  •  Hibalehetőségeket tár fel és hárít el.
  •  Figyelemmel kíséri a szakterülettel kapcsolatos jogszabályi, technikai és adminisztrációs változásokat.
  •  Operatív döntéseit a szakterület jogi, etikai szabályainak figyelembevételével hozza meg.

8.  A felsőoktatási szakképzés moduljai és azok kreditarányai

  • valamennyi felsőoktatási szakképzés közös kompetencia modulja: 12 kredit;
  • a képzési terület szerinti közös modul: 21 kredit;
  • a szakképzési modul: 87 kredit, amelyből az összefüggő szakmai gyakorlat: 30 kredit.

9.  A felsőoktatási szakképzés összefüggő szakmai gyakorlatának követelményei

A gyakorlati képzés a felsőoktatási szakképzésre vonatkozó rendelkezések szerint a felsőoktatási intézményben, illetve annak gyakorlati képzést biztosító szervezeti egységében (tangazdaság, tanműhely, laboratórium), valamint a felsőoktatási intézmény által alapított gazdálkodó szervezetben, továbbá egyesületnél, alapítványnál és egyéb gazdálkodó szervezetnél szerezhető meg.

Bővebb tájékoztatás az alábbi elérhetőségeken kérhető:

Egyéb információk:

Kapcsolattartó/szakfelelős: Gyöngyös, nappali és levelező
Név: : Lakatos Márk mesteroktató
Cím: 3200 Gyöngyös, Mátrai út 36.
E-mail cím: lakatos.mark@uni-mate.hu
Telefonszám: 06 70 772-2222
Honlap: https://karolyrobertcampus.uni-mate.hu

Kapcsolattartó/szakfelelős: Keszthely, nappali, levelező
Név: : Ihász Zoltán Zsoltné ügyintéző
Cím: 8360 Keszthely, Deák Ferenc utca 16.
E-mail cím: ihasz.zoltan.zsoltne@uni-mate.hu
Telefonszám: 06 83 545-003
Honlap: https://georgikoncampus.uni-mate.hu