Képzések

Tartalom megjelenítő

Utolsó frissítés: 2023 december 28.

Állattenyésztő mérnöki alapképzési szak

Keszthely

Kaposvár

Gödöllő

alapképzés (BA/BSc)

MIND

Képzés munkarendje:

nappali

levelező

Képzési idő:

7 félév

Önköltség díja nappali munkarenden:

385000 Ft/félév

Önköltség díja levelező munkarenden:

385000 Ft/félév

Virtuális képzési központ:

MATE AGRI-FOOD


Állami ösztöndíjas finanszírozási formában is indul a szak.

1.    Az alapképzési szak megnevezése: állattenyésztő mérnöki (Animal Husbandry Engineering)

2.    Az alapképzési szakon szerezhető végzettségi szint és a szakképzettség oklevélben szereplő megjelölése:

- végzettségi szint: alap- (baccalaureus, bachelor; rövidítve: BSc-) fokozat

- szakképzettség: állattenyésztő mérnök

- a szakképzettség angol nyelvű megjelölése: Animal Husbandry Engineer

3.    Képzési terület: agrár

4.    A képzési idő félévekben: 7 félév

5.    Az alapfokozat megszerzéséhez összegyűjtendő kreditek száma:180+30 kredit

- a szak orientációja: gyakorlatorientált (60-70 százalék)

- a szakdolgozat elkészítéséhez rendelt kreditérték: 15 kredit

- intézményen kívüli összefüggő gyakorlati képzés minimális kreditértéke: 30 kredit

- a szabadon választható tantárgyakhoz rendelhető minimális kreditérték: 10 kredit

6.    A szakképzettség képzési területek egységes osztályozási rendszere szerinti tanulmányi területi besorolása: 621/0811

7.    Az alapképzési szak képzési célja és szakmai kompetenciák

A képzés célja állattenyésztő mérnökök képzése, akik állattenyésztési, növénytermesztési, műszaki, gazdasági és informatikai tudásuk birtokában ismerik a hazai és Európai Unió mezőgazdaságát, azon belül is az állattenyésztés gazdasági és társadalmi szerepét. Képesek az állati termék-előállítás közvetlen irányítására, egy adott gazdaságban alkalmazott technológiai folyamatok szükség szerinti módosítására, új technológiák bevezetésére. Munkájuk során olyan megoldásokat keresnek és részesítenek előnyben, amelyek a társadalom és az egyének egészségének megóvását támogatják, illetve a környezet védelmét is szem előtt tartják. Felkészültek tanulmányaik mesterképzésben való folytatására.

7.1.    Az elsajátítandó szakmai kompetenciák

7.1.1.    Az állattenyésztő mérnök

a) tudása

-    Ismeri a mezőgazdasági termelést, azon belül az állati termék-előállítást megalapozó természettudományi, műszaki-technológiai, élelmiszerlánc-biztonsági, gazdálkodási és gazdasági alapfogalmakat.

-    Ismeri a mezőgazdasági ágazatokban, de különösen az állattenyésztésben használatos korszerű technológiákat és azok gyakorlati alkalmazását, rendelkezik digitális kompetenciákkal.

-    Ismeri a precíziós gazdálkodás alapjait és annak gyakorlati alkalmazását.

-    Birtokában van a tevékenységi területén alkalmazható vezetéselméleti és szervezetirányítási ismereteknek, a munkaszervezetek hatékonyságának és egészséget támogató voltának erősítése érdekében.

-    Ismeri az agrárium intézményrendszerének felépítését, jogi szabályozását, támogatási és ösztönző rendszereit.

-    Birtokában van mindannak az ismeretnek, amely képessé teszi szabatos szakmai kommunikációra, mezőgazdasági termelésben való közvetlen részvételre, annak támogatására, továbbá K+F+I projektek gyakorlati megvalósításában való aktív – operatív – szereplésre.

b)     képességei

-    Képes állattenyésztési ágazatot, főágazatot vagy azt kiszolgáló más ágazatot vezetni, szakszerűen irányítani.

-    Képes családi gazdaságot alapítani és vezetni.

-    Képes a mezőgazdasági termelés, de különösen az állati termék-előállítás folyamatában fellépő rutinszerű problémák felismerésére és annak megszüntetésére.

-    Képes az élelmiszerlánc-biztonsági alapelveket betartani és betartatni az élelmiszer előállítása során.

-    Folyamatosan figyelemmel kíséri a környezetvédelmi, állatvédelmi, állatjóléti, higiéniai, élelmiszer-biztonsági, élelmezés-egészségügyi, munkavédelmi előírásokat, valamint betartja és betartatja azokat.

-    Ismeri a környezet és a mezőgazdasági termelés, állati termék-előállítás egymásra hatását és képes munkájában komplex szemlélettel dönteni.

-    Állattenyésztési, mezőgazdasági vállalkozások középvezetőjeként rendelkezik megfelelő kooperációs képességgel, melynek révén a szakmai utasításokat egyértelműen tudja értelmezni és közvetíteni a beosztottjai felé.

-    Képes a gazdasági haszonállatok, társ- és hobbiállatok egészségét veszélyeztető betegségek, elváltozások felismerésére, illetve azonosítására, a szükséges preventív és invazív állategészségügyi technológiák megtervezésére és végrehajtására.

-    Képes az állattenyésztési ágazatra vonatkozó előírások, jogszabályok értelmezésére, azokat betartja és betartatja.

-    Megfelelő kommunikációs képességgel rendelkezik, amely alkalmassá teszi szakmai véleményének, álláspontjának megfogalmazására és – vita esetén – annak megvédésére.

c)    attitűdje

-    Szakmai kérdésekhez konstruktívan, problémamegoldó módon áll hozzá.

-    Érdeklődő a mezőgazdaság bármely szektorában felmerülő problémák, az újabb termelési irányzatok megismerése iránt, és törekszik azok megoldására, illetve bevezetésére.

-    Felelősséget érez az élelmiszerlánc-biztonsági feltételek betartásáért.

-    Szakmai döntéseiben fontos szerepet játszik a társadalom és az egyéni egészség és a környezet védelme.

-    Munkája során önálló szakmai feladatellátásra törekszik.

-    Önállóan, felelősséggel tervezi meg szakmai életpályáját.

-    Ennek megfelelően folyamatosan képezi magát, tájékozódik a mezőgazdasági, állattenyésztési technológiák területén zajló kutatás-fejlesztési eredményekről, különös tekintettel a precíziós gazdálkodásra.

-    Érzékeny a mezőgazdasági, állattenyésztési termelés környezetvédelmi, állatjóléti, élelmiszerbiztonsági vonatkozásai iránt, és így nyilvánul meg álláspontjának megfogalmazásában és napi munkájában egyaránt.

d)     autonómiája és felelőssége

-    Képes önállóan tevékenykedni a mezőgazdasági termelést kiszolgáló szolgáltatói, kereskedelmi szektorokban, különböző méretű és jellegű mezőgazdasági vállalkozások termelői és operatív irányítói feladatainak ellátására, szakmai tanácsadásra.

-    A feladatai ellátása során fellépő döntéseiért, saját és a rábízott munkaerő munkájáért felelősséget vállal.

-    Szakmai ismeretei alapján képes a munkaterületét érintő K+F+I projektek munkatervének önálló összeállítására, és vállalja a fejlesztési tevékenység közvetlen irányításának felelősségét.

-    Érti és hitelesen képviseli a mezőgazdaság bármely szektorának fontosságát, hazai és nemzetközi viszonylatban egyaránt.

-    Elkötelezett a mezőgazdasági termelés pozitív társadalmi megítélésének fenntartása, javítása iránt.

-    Szakmai kommunikációjában felelősen képviseli szakmai meggyőződését.

-    Véleményét önállóan, szakmailag megalapozottan és felelőssége tudatában fogalmazza meg.

8.    Az alapképzés jellemzői

8.1.    Szakmai jellemzők

8.1.1.    A szakképzettséghez vezető tudományágak, szakterületek, amelyekből a szak felépül:

-    természettudományos alapismeretek [az általános és specifikus mezőgazdasági ismeretek megértéséhez és elsajátításához szükséges általános természettudományos (botanikai, zoológiai, kémiai, genetikai, állatélettani) ismeretek] 15-20 kredit;

-    mérnöki alapismeretek (műszaki, informatikai ismeretek) 5-10 kredit;

-    állattenyésztési, növénytermesztési és technológiai alapismeretek [az egyes állattenyésztési ágazatok specifikus ismereteinek elsajátításához szükséges alapozó mezőgazdasági (állattenyésztési, növénytermesztési, biotechnológiai, mikrobiológiai, takarmányozástani, élelmiszerlánc-biztonsági) ismeretek] 15-30 kredit;

-    gazdasági és humán alapismeretek (a hazai és nemzetközi agrárgazdaság intézményrendszere, a mezőgazdasági termelés jogi és gazdasági szabályozásának alapjai, vállalkozói és pénzügyi ismeretek, vidékfejlesztési, kommunikációs és vezetési ismeretek, projektmenedzsment szaktanácsadás ismeretek) 15-20 kredit;

-    állattenyésztő mérnöki szakmai ismeretek (az állati termék előállításához kapcsolódó gazdasági, társadalmi ismeretek, állattenyésztés, szaporítás és állatnemesítés, tartástechnológia, állategészségügy, állatjólét, takarmánynövény-termesztés, gyepgazdálkodás, telepirányítás, precíziós gazdálkodás, mezőgazdasági termék-előállítás ismeretei) 75-100 kredit.

8.1.2. A sajátos kompetenciákat eredményező, az agrárium egy-egy szektorában történő elméleti, gyakorlati elmélyülést lehetővé tevő és a következő képzési szinten történő továbbtanulás lehetőségét megalapozó, választható ismeretek kredithányada a képzés egészén belül 10-20 kredit.

8.2.    A szakmai gyakorlat követelményei

A szakmai gyakorlat két részből tevődik össze:

-    a szakmai elméleti képzéshez kapcsolódóan tanévenként összesen két hét gyakorlati foglalkozásból (fizikai és állattenyésztési munkagyakorlat formájában – kritériumtárgyakként), valamint

-    egy félévig (tizenkettő-tizenöt hétig) tartó szakmai gyakorlatból (30 kredit;egy-egy állattenyésztési, mezőgazdasági ágazat, üzem működésének, a hatékony és gazdaságos termelés megvalósítási gyakorlatának komplex megismerése céljából).