Képzés - Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem
Képzések
Tartalom listázó
Utolsó frissítés: 2024 december 12.
Agrár-műszaki rendszermérnök mesterképzési szak
Gödöllő
mesterképzés (MA/MSc)
MIND
Képzés munkarendje:
nappali
levelező
Képzési idő:
3 félév
Önköltség díja nappali munkarenden:
600000 Ft/félév
Önköltség díja levelező munkarenden:
600000 Ft/félév
Virtuális képzési központ:
MATE TECH-INFO
A szakkal kapcsolatos bővebb információk
Képzési és kimeneti követelmények
1. A mesterképzési szak megnevezése (magyarul, angolul): Agrár-műszaki rendszermérnök, Biosystems Engineering
2. A mesterképzési szakon szerezhető végzettségi szint és a szakképzettség oklevélben szereplő megjelölése
- végzettségi szint: mester- (magister, master; rövidítve: MSc-) fokozat
- szakképzettség: okleveles agrár-műszaki rendszermérnök
- a szakképzettség angol nyelvű megjelölése: Biosystems Engineer
3. Képzési terület: agrár
4. A mesterképzésbe történő belépésnél előzményként elfogadott szakok
4.1. Teljes kreditérték beszámításával vehető figyelembe: az agrár képzési területről a növénytermesztő mérnöki, a természetvédelmi mérnöki, a gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnöki, vidékfejlesztési agrármérnöki, az állattenyésztő mérnöki, a mezőgazdasági mérnöki, a vadgazda mérnöki alapképzési szak.
4.2. A 9.4. pontban meghatározott kreditek teljesítésével elsősorban számításba vehető: agrár- és üzleti digitalizáció, a földmérő és földrendező, a kertészmérnöki szak, a környezetgazdálkodási agrármérnöki, az élelmiszermérnöki, a mezőgazdasági és élelmiszeripari gépészmérnöki, a lótenyésztő, lovassport szervező agrármérnöki, a mezőgazdasági vízgazdálkodási és környezettechnológiai mérnök, szőlész-borász mérnöki, a tájrendező és kertépítő mérnöki alapképzési szak(ok).
4.3. A 9.4.pontban meghatározott kreditek teljesítésével vehetők figyelembe továbbá azok az alapképzési és mesterképzési szakok, illetve a felsőoktatásról szóló 1993. évi LXXX. törvény szerinti szakok, amelyeket a kredit megállapításának alapjául szolgáló ismeretek összevetése alapján a felsőoktatási intézmény kreditátviteli bizottsága elfogad.
5. A képzési idő félévekben: 3 félév
6. A mesterfokozat megszerzéséhez összegyűjtendő kreditek száma: 90 kredit
- a szak orientációja: kiegyensúlyozott (az elméleti jellegű ismeretátadás aránya 40–60 százalék);
- a diplomamunka készítéséhez rendelt kreditérték: 15-20 kredit
- a szabadon választható tantárgyakhoz rendelhető minimális kreditérték: 6 kredit
7. A szakképzettség képzési területek egységes osztályozási rendszere szerinti tanulmányi területi besorolása: 0811
8. A mesterképzési szak képzési célja és a szakmai kompetenciák
A képzés célja olyan szakemberek képzése, akik interdiszciplináris ismeretekkel rendelkeznek a műszaki és az agrártudományok terén. Az agrártudományi alapképzés (BSc) alatt megszerzett ismereteket műszaki, technológiai, adattudományi, menedzsment és gazdaságtani ismeretekkel kiegészítve agrárgazdaságok irányítására, műszaki és/vagy gazdasági rendszerfolyamatok, illetve vállalati projektek menedzsmentjének kialakítására és működtetésére, szakmai irányító, tervező, szintetizáló kutatási és innovációs tevékenység végzésére válnak alkalmassá az agrár-műszaki rendszermérnök szakon végzett hallgatók. Felkészültek tanulmányaik doktori képzésben történő folytatására. A képzés 15 kredites diplomamunka készítési programmal zárul, amelyet mezőgazdasági-műszaki és agrárdigitalizációs területen teljesíthetnek a hallgatók.
8.1. Az elsajátítandó szakmai kompetenciák
A(z) szakképzettség megnevezése
a) tudása
- Ismeri a mezőgazdasági tevékenység (termelés, feldolgozás, értékesítés) egészére vonatkozó alapfogalmakat, tényeket, főbb jellegzetességeket és összefüggéseket.
- Ismeri a mezőgazdasági ágazatban használatos korszerű technológiákat és azok gyakorlati alkalmazását.
- Ismeri az agrár-műszaki szakterület termelőeszközeit és azok üzemeltetésének feltételeit, szabályait.
- Ismeri és érti az agrár szakterület műszaki folyamatainak szervezési és üzemeltetési eljárásait.
- Ismeri a termelő és szolgáltató folyamatok reál, humán, illetve gazdasági és társadalmi összefüggéseit.
- Ismeri a vállalkozás, gazdálkodó szervezet irányítási és a projektek tervezési és vezetési szabályait.
- Ismeri a logisztikai folyamatokat, azok lebonyolításának módjait, technikai lehetőségeit.
b) képességei
- Képes a mezőgazdasági vállalkozások és szervezeti egységeik vezetésére, a gazdálkodó szervezetben a gazdálkodási folyamatok, projektek tervezésére és irányítására, illetve az erőforrásokkal történő hatékony gazdálkodásra.
- Képes a mezőgazdasági műszaki rendszerek és folyamatok alapvető modelljeinek megalkotására, új modellek megalkotására.
- Képes alkalmazni a mezőgazdasági gépészeti rendszerek üzemeltetéséhez kapcsolódó műszaki előírásokat, a gépek, gépészeti berendezések beállításának, üzemeltetésének elveit és gazdaságossági összefüggéseit.
- Képes a gépészeti termék-, folyamat- és technológiai tervezés kapcsolódó számítási, modellezési elveinek és módszereinek alkalmazására.
- Képes a megszerzett agrárinformatikai ismereteket a szakterületén adódó feladatok megoldásában, illetve a fejlesztési folyamatok vállalati bevezetésének támogatása során alkalmazni.
- Képes az érintett szakterületen előállított termékek és szolgáltatások értékesítésében való aktív közreműködésre.
- Képes a hatályos közösségi és nemzeti támogatási rendeletek értelmezésére és alkalmazására.
- Megszerzett magas szintű szakmai ismeretei segítségével értelmezi és rendszerezi szakmai feladatait.
c) attitűdje
- Nyitott az agrár-műszaki szakterület alapozó, általános és specifikus ismereteire.
- Munkája során vizsgálja a gazdasági és műszaki fejlesztési és innovációs célok kitűzésének lehetőségét, és törekszik azok megvalósítására.
- Törekszik az agrár-műszaki szakterület folyamatos technológiai fejlődésének figyelemmel kísérésére, új ismeretek elsajátítására.
- Törekszik arra, hogy döntéseit a jogszabályok és az etikai normák teljes körű figyelembevételével hozza meg.
- Felméri és mérnöki, vezetői szintű feladataihoz igazítja kommunikációját.
- Elvárja az együttműködést, kellő gyakorlat megszerzése után vezetői feladataiban is megjeleníti azt.
d) autonómiája és felelőssége
- Szakterületét érintő szakmai kérdésekben önállóan, szakmai felelősségtudattal képes döntések meghozatalára, vállalja döntésének következményeit.
- Saját munkájának eredményeit reálisan értékeli.
- Szakmai felelősségtudattal, önállóan dönt munkaszervezési és feladatkijelölési esetekben.
- Felelősséget vállal a rábízott szervezeti egységek, személyek, eszközök, berendezések biztonságos és eredményes működéséért.
- Kutatási és fejlesztési munkafolyamatokban autonóm módon képviseli véleményét.
9. A mesterképzés jellemzői
9.1. Szakmai jellemzők
9.1.1.A szakképzettséghez vezető tudományágak, szakterületek, amelyekből a szak felépül:
- Természettudományos ismeretek: 5-15 kredit;
- Gazdasági és menedzsment ismeretek (projekt és innovációs menedzsment, gazdaságtan, versenyképesség elemzés, vállalatgazdaságtan, szervezetfejlesztés, humánerőforrás menedzsment): 5–15 kredit;
- Agrár-műszaki szakmai ismeretek (agrárinformatikai-rendszertechnikai ismeretek, mezőgazdasági technológiai ismeretek, agrárágazati energetikai és logisztikai ismeretek, adattudományi ismeretek): 35-50 kredit;
- Szabadon választott ismeretkör: 6 kredit.
9.2. A szakmai gyakorlat követelményei:
- Az első és második félévben szervezett szakmai tanulmányúton kötelező részvétel (piacvezető műszaki technológia szolgáltató cégek, agrár-műszaki kiállítás meglátogatása).
- 80 órás diplomamunka készítési gyakorlat.
9.3. A képzést megkülönböztető speciális jegyek (ha vannak): -
9.4. A 4.2., 4.3. pontban megadott oklevéllel rendelkezők esetén a mesterképzési képzési ciklusba való belépés minimális feltételei
A teljes kreditérték beszámítású alapképzéstől eltérő képzésből a mesterképzésbe való belépéshez szükséges minimális kreditek száma tudományterületenként/áganként, diszciplínánként:
Az alapképzéstől eltérő mesterképzésbe való belépéshez szükséges minimális kreditek száma 80 kredit az alábbi területekről:
- természettudományos ismeretek (matematika, informatika, fizika, kémia, biológia, mikrobiológia és biokémia ismeretek) területéről legalább 30 kredit;
- gazdaság- és társadalomtudományi ismeretek területéről legalább 10 kredit;
- szakmai ismeretek (biokémia, élelmiszerkémia, fizikai kémia, analitika, minőség és biztonság, műszaki ismeretek, élelmiszer-technológiai ismeretek, alapanyagismeret, mezőgazdasági termékfeldolgozási ismeretek, állattenyésztés, növénytermesztés, növényvédelem, vadgazdálkodás) területéről legalább 40 kredit.
A mesterképzésbe való felvétel feltétele, hogy a hallgató a felsorolt ismeretkörökben legalább 60 kredittel rendelkezzen. A hiányzó krediteket a mesterfokozat megszerzésére irányuló képzéssel párhuzamosan, a felvételtől számított két féléven belül, a felsőoktatási intézmény tanulmányi és vizsgaszabályzatában meghatározottak szerint meg kell szerezni.