Képzések

Tartalom listázó

Utolsó frissítés: 2024 december 12.

Agrár-műszaki rendszermérnök mesterképzési szak

Gödöllő

mesterképzés (MA/MSc)

MIND

Képzés munkarendje:

nappali

levelező

Képzési idő:

3 félév

Önköltség díja nappali munkarenden:

600000 Ft/félév

Önköltség díja levelező munkarenden:

600000 Ft/félév

Virtuális képzési központ:

MATE TECH-INFO


A képzés állami ösztöndíjas és önköltséges finanszírozási formában is indul.

Képzési információk

A szakkal kapcsolatos bővebb információk

A képzés tanterve

Képzési és kimeneti követelmények

1. A mesterképzési szak megnevezése (magyarul, angolul): Agrár-műszaki rendszermérnök, Biosystems Engineering

2. A mesterképzési szakon szerezhető végzettségi szint és a szakképzettség oklevélben szereplő megjelölése

  • végzettségi szint: mester- (magister, master; rövidítve: MSc-) fokozat
  • szakképzettség: okleveles agrár-műszaki rendszermérnök
  • a szakképzettség angol nyelvű megjelölése: Biosystems Engineer

3. Képzési terület: agrár

4. A mesterképzésbe történő belépésnél előzményként elfogadott szakok

4.1. Teljes kreditérték beszámításával vehető figyelembe: az agrár képzési területről a növénytermesztő mérnöki, a természetvédelmi mérnöki, a gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnöki, vidékfejlesztési agrármérnöki, az állattenyésztő mérnöki, a mezőgazdasági mérnöki, a vadgazda mérnöki alapképzési szak.

4.2. A 9.4. pontban meghatározott kreditek teljesítésével elsősorban számításba vehető: agrár- és üzleti digitalizáció, a földmérő és földrendező, a kertészmérnöki szak, a környezetgazdálkodási agrármérnöki, az élelmiszermérnöki, a mezőgazdasági és élelmiszeripari gépészmérnöki, a lótenyésztő, lovassport szervező agrármérnöki, a mezőgazdasági vízgazdálkodási és környezettechnológiai mérnök, szőlész-borász mérnöki, a tájrendező és kertépítő mérnöki alapképzési szak(ok).

4.3. A 9.4.pontban meghatározott kreditek teljesítésével vehetők figyelembe továbbá azok az alapképzési és mesterképzési szakok, illetve a felsőoktatásról szóló 1993. évi LXXX. törvény szerinti szakok, amelyeket a kredit megállapításának alapjául szolgáló ismeretek összevetése alapján a felsőoktatási intézmény kreditátviteli bizottsága elfogad.

5. A képzési idő félévekben: 3 félév

6. A mesterfokozat megszerzéséhez összegyűjtendő kreditek száma: 90 kredit

  • a szak orientációja: kiegyensúlyozott (az elméleti jellegű ismeretátadás aránya 40–60 százalék);
  • a diplomamunka készítéséhez rendelt kreditérték: 15-20 kredit
  • a szabadon választható tantárgyakhoz rendelhető minimális kreditérték: 6 kredit

7. A szakképzettség képzési területek egységes osztályozási rendszere szerinti tanulmányi területi besorolása: 0811

8. A mesterképzési szak képzési célja és a szakmai kompetenciák

A képzés célja olyan szakemberek képzése, akik interdiszciplináris ismeretekkel rendelkeznek a műszaki és az agrártudományok terén. Az agrártudományi alapképzés (BSc) alatt megszerzett ismereteket műszaki, technológiai, adattudományi, menedzsment és gazdaságtani ismeretekkel kiegészítve agrárgazdaságok irányítására, műszaki és/vagy gazdasági rendszerfolyamatok, illetve vállalati projektek menedzsmentjének kialakítására és működtetésére, szakmai irányító, tervező, szintetizáló kutatási és innovációs tevékenység végzésére válnak alkalmassá az agrár-műszaki rendszermérnök szakon végzett hallgatók. Felkészültek tanulmányaik doktori képzésben történő folytatására. A képzés 15 kredites diplomamunka készítési programmal zárul, amelyet mezőgazdasági-műszaki és agrárdigitalizációs területen teljesíthetnek a hallgatók.

8.1. Az elsajátítandó szakmai kompetenciák

A(z) szakképzettség megnevezése

a) tudása

  • Ismeri a mezőgazdasági tevékenység (termelés, feldolgozás, értékesítés) egészére vonatkozó alapfogalmakat, tényeket, főbb jellegzetességeket és összefüggéseket.
  • Ismeri a mezőgazdasági ágazatban használatos korszerű technológiákat és azok gyakorlati alkalmazását.
  • Ismeri az agrár-műszaki szakterület termelőeszközeit és azok üzemeltetésének feltételeit, szabályait.
  • Ismeri és érti az agrár szakterület műszaki folyamatainak szervezési és üzemeltetési eljárásait.
  • Ismeri a termelő és szolgáltató folyamatok reál, humán, illetve gazdasági és társadalmi összefüggéseit.
  • Ismeri a vállalkozás, gazdálkodó szervezet irányítási és a projektek tervezési és vezetési szabályait.
  • Ismeri a logisztikai folyamatokat, azok lebonyolításának módjait, technikai lehetőségeit.

b) képességei

  • Képes a mezőgazdasági vállalkozások és szervezeti egységeik vezetésére, a gazdálkodó szervezetben a gazdálkodási folyamatok, projektek tervezésére és irányítására, illetve az erőforrásokkal történő hatékony gazdálkodásra.
  • Képes a mezőgazdasági műszaki rendszerek és folyamatok alapvető modelljeinek megalkotására, új modellek megalkotására.
  • Képes alkalmazni a mezőgazdasági gépészeti rendszerek üzemeltetéséhez kapcsolódó műszaki előírásokat, a gépek, gépészeti berendezések beállításának, üzemeltetésének elveit és gazdaságossági összefüggéseit.
  • Képes a gépészeti termék-, folyamat- és technológiai tervezés kapcsolódó számítási, modellezési elveinek és módszereinek alkalmazására.
  • Képes a megszerzett agrárinformatikai ismereteket a szakterületén adódó feladatok megoldásában, illetve a fejlesztési folyamatok vállalati bevezetésének támogatása során alkalmazni.
  • Képes az érintett szakterületen előállított termékek és szolgáltatások értékesítésében való aktív közreműködésre.
  • Képes a hatályos közösségi és nemzeti támogatási rendeletek értelmezésére és alkalmazására.
  • Megszerzett magas szintű szakmai ismeretei segítségével értelmezi és rendszerezi szakmai feladatait.

c) attitűdje

  • Nyitott az agrár-műszaki szakterület alapozó, általános és specifikus ismereteire.
  • Munkája során vizsgálja a gazdasági és műszaki fejlesztési és innovációs célok kitűzésének lehetőségét, és törekszik azok megvalósítására.
  • Törekszik az agrár-műszaki szakterület folyamatos technológiai fejlődésének figyelemmel kísérésére, új ismeretek elsajátítására.
  • Törekszik arra, hogy döntéseit a jogszabályok és az etikai normák teljes körű figyelembevételével hozza meg.
  • Felméri és mérnöki, vezetői szintű feladataihoz igazítja kommunikációját.
  • Elvárja az együttműködést, kellő gyakorlat megszerzése után vezetői feladataiban is megjeleníti azt.

d) autonómiája és felelőssége

  • Szakterületét érintő szakmai kérdésekben önállóan, szakmai felelősségtudattal képes döntések meghozatalára, vállalja döntésének következményeit.
  • Saját munkájának eredményeit reálisan értékeli.
  • Szakmai felelősségtudattal, önállóan dönt munkaszervezési és feladatkijelölési esetekben.
  • Felelősséget vállal a rábízott szervezeti egységek, személyek, eszközök, berendezések biztonságos és eredményes működéséért.
  • Kutatási és fejlesztési munkafolyamatokban autonóm módon képviseli véleményét.

9. A mesterképzés jellemzői

9.1. Szakmai jellemzők

9.1.1.A szakképzettséghez vezető tudományágak, szakterületek, amelyekből a szak felépül:

  • Természettudományos ismeretek: 5-15 kredit;
  • Gazdasági és menedzsment ismeretek (projekt és innovációs menedzsment, gazdaságtan, versenyképesség elemzés, vállalatgazdaságtan, szervezetfejlesztés, humánerőforrás menedzsment): 5–15 kredit;
  • Agrár-műszaki szakmai ismeretek (agrárinformatikai-rendszertechnikai ismeretek, mezőgazdasági technológiai ismeretek, agrárágazati energetikai és logisztikai ismeretek, adattudományi ismeretek): 35-50 kredit;
  • Szabadon választott ismeretkör: 6 kredit.

9.2. A szakmai gyakorlat követelményei:

  • Az első és második félévben szervezett szakmai tanulmányúton kötelező részvétel (piacvezető műszaki technológia szolgáltató cégek, agrár-műszaki kiállítás meglátogatása).
  • 80 órás diplomamunka készítési gyakorlat.

9.3. A képzést megkülönböztető speciális jegyek (ha vannak): -

9.4. A 4.2., 4.3. pontban megadott oklevéllel rendelkezők esetén a mesterképzési képzési ciklusba való belépés minimális feltételei

A teljes kreditérték beszámítású alapképzéstől eltérő képzésből a mesterképzésbe való belépéshez szükséges minimális kreditek száma tudományterületenként/áganként, diszciplínánként:

Az alapképzéstől eltérő mesterképzésbe való belépéshez szükséges minimális kreditek száma 80 kredit az alábbi területekről:

  • természettudományos ismeretek (matematika, informatika, fizika, kémia, biológia, mikrobiológia és biokémia ismeretek) területéről legalább 30 kredit;
  • gazdaság- és társadalomtudományi ismeretek területéről legalább 10 kredit;
  • szakmai ismeretek (biokémia, élelmiszerkémia, fizikai kémia, analitika, minőség és biztonság, műszaki ismeretek, élelmiszer-technológiai ismeretek, alapanyagismeret, mezőgazdasági termékfeldolgozási ismeretek, állattenyésztés, növénytermesztés, növényvédelem, vadgazdálkodás) területéről legalább 40 kredit.

A mesterképzésbe való felvétel feltétele, hogy a hallgató a felsorolt ismeretkörökben legalább 60 kredittel rendelkezzen. A hiányzó krediteket a mesterfokozat megszerzésére irányuló képzéssel párhuzamosan, a felvételtől számított két féléven belül, a felsőoktatási intézmény tanulmányi és vizsgaszabályzatában meghatározottak szerint meg kell szerezni.