Képzés - Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem
Képzések
Tartalom listázó
Utolsó frissítés: 2023 december 28.
Agrár-műszaki rendszermérnök mesterképzési szak
Gödöllő
mesterképzés (MA/MSc)
MIND
Képzés munkarendje:
nappali
levelező
Képzési idő:
3 félév
Önköltség díja nappali munkarenden:
600000 Ft/félév
Önköltség díja levelező munkarenden:
600000 Ft/félév
Virtuális képzési központ:
MATE TECH-INFO
A szakkal kapcsolatos bővebb információ itt.
1. A mesterképzési szak megnevezése (magyarul, angolul): Agrár-műszaki rendszermérnök, Biosystems Engineering
2. A mesterképzési szakon szerezhető végzettségi szint és a szakképzettség oklevélben szereplő megjelölése
- végzettségi szint: mester- (magister, master; rövidítve: MSc-) fokozat
- szakképzettség: okleveles agrár-műszaki rendszermérnök
- a szakképzettség angol nyelvű megjelölése: Biosystems Engineer
3. Képzési terület: agrár
4. A mesterképzésbe történő belépésnél előzményként elfogadott szakok
4.1. Teljes kreditérték beszámításával vehető figyelembe: az agrár képzési területről a növénytermesztő mérnöki, a természetvédelmi mérnöki, a gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnöki, vidékfejlesztési agrármérnöki, az állattenyésztő mérnöki, a mezőgazdasági mérnöki, a vadgazda mérnöki alapképzési szak.
4.2.1 A 9.4. pontban meghatározott kreditek teljesítésével elsősorban számításba vehető: agrár- és üzleti digitalizáció, a földmérő és földrendező, a kertészmérnöki szak, a környezetgazdálkodási agrármérnöki, az élelmiszermérnöki, a mezőgazdasági és élelmiszeripari gépészmérnöki, a lótenyésztő, lovassport szervező agrármérnöki, a mezőgazdasági vízgazdálkodási és környezettechnológiai mérnök, szőlész-borász mérnöki, a tájrendező és kertépítő mérnöki alapképzési szak(ok).
4.3. A 9.4.pontban meghatározott kreditek teljesítésével vehetők figyelembe továbbá azok az alapképzési és mesterképzési szakok, illetve a felsőoktatásról
szóló 1993. évi LXXX. törvény szerinti szakok, amelyeket a kredit megállapításának alapjául szolgáló ismeretek összevetése alapján a felsőoktatási intézmény kreditátviteli bizottsága elfogad.
5. A képzési idő félévekben: 3 félév
6. A mesterfokozat megszerzéséhez összegyűjtendő kreditek száma: 90 kredit
- a szak orientációja2: kiegyensúlyozott [~40-60%];
- a diplomamunka készítéséhez rendelt kreditérték: 15-20 kredit
- a szabadon választható tantárgyakhoz rendelhető minimális kreditérték: 6 kredit
7. A szakképzettség képzési területek egységes osztályozási rendszere szerinti tanulmányi területi besorolása: 0811
8. A mesterképzési szak képzési célja és a szakmai kompetenciák
A képzés célja, olyan szakemberek képzése, akik interdiszciplináris ismeretekkel rendelkeznek a műszaki és az agrártudományok terén. Az agrártudományi alapképzés (BSc) alatt megszerzett ismereteket műszaki, technológiai, adattudományi, menedzsment és gazdaságtani ismeretekkel kiegészítve agrárgazdaságok irányítására, műszaki és/vagy gazdasági rendszerfolyamatok, illetve vállalati projektek menedzsmentjének kialakítására és működtetésére, szakmai irányító, tervező, szintetizáló kutatási és innovációs tevékenység végzésére válnak alkalmassá az agrár-műszaki rendszermérnök szakon végzett hallgatók. Felkészültek tanulmányaik doktori képzésben történő folytatására. A képzés 15 kredites diplomamunka készítési programmal zárul, amelyet mezőgazdasági-műszaki és agrárdigitalizációs területen teljesíthetnek a hallgatók.
8.1. Az elsajátítandó szakmai kompetenciák
A(z) szakképzettség megnevezése
a) tudása
- Ismeri a mezőgazdasági tevékenység (termelés, feldolgozás, értékesítés) egészére vonatkozó alapfogalmakat, tényeket, főbb jellegzetességeket és összefüggéseket.
- Ismeri a mezőgazdasági ágazatban használatos korszerű technológiákat és azok gyakorlati alkalmazását.
- Ismeri az agrár-műszaki szakterület termelőeszközeit és azok üzemeltetésének feltételeit, szabályait.
- Ismeri és érti az agrár szakterület műszaki folyamatainak szervezési és üzemeltetési eljárásait.
- Ismeri a termelő és szolgáltató folyamatok reál, humán, illetve gazdasági és társadalmi összefüggéseit.
- Ismeri a vállalkozás, gazdálkodó szervezet irányítási és a projektek tervezési és vezetési szabályait.
- Ismeri a logisztikai folyamatokat, azok lebonyolításának módjait, technikai lehetőségeit.
b képességei
- Képes a mezőgazdasági vállalkozások és szervezeti egységeik vezetésére, a gazdálkodó szervezetben a gazdálkodási folyamatok, projektek tervezésére és irányítására, illetve az erőforrásokkal történő hatékony gazdálkodásra.
- Képes a mezőgazdasági műszaki rendszerek és folyamatok alapvető modelljeinek megalkotására, új modellek megalkotására.
- Képes alkalmazni a mezőgazdasági gépészeti rendszerek üzemeltetéséhez kapcsolódó műszaki előírásokat, a gépek, gépészeti berendezések beállításának, üzemeltetésének elveit és gazdaságossági összefüggéseit.
- Képes a gépészeti termék-, folyamat- és technológiai tervezés kapcsolódó számítási, modellezési elveinek és módszereinek alkalmazására.
- Képes a megszerzett agrárinformatikai ismereteket a szakterületén adódó feladatok megoldásában, illetve a fejlesztési folyamatok vállalati bevezetésének támogatása során alkalmazni.
- Képes az érintett szakterületen előállított termékek és szolgáltatások értékesítésében való aktív közreműködésre.
- Képes a hatályos közösségi és nemzeti támogatási rendeletek értelmezésére és alkalmazására.
- Megszerzett magas szintű szakmai ismeretei segítségével értelmezi és rendszerezi szakmai feladatait.
c) attitűdje
- Nyitott az agrár-műszaki szakterület alapozó, általános és specifikus ismereteire.
- Munkája során vizsgálja a gazdasági és műszaki fejlesztési és innovációs célok kitűzésének lehetőségét, és törekszik azok megvalósítására.
- Törekszik az agrár-műszaki szakterület folyamatos technológiai fejlődésének figyelemmel kísérésére, új ismeretek elsajátítására.
- Törekszik arra, hogy döntéseit a jogszabályok és az etikai normák teljes körű figyelembevételével hozza meg.
- Felméri és mérnöki, vezetői szintű feladataihoz igazítja kommunikációját.
- Elvárja az együttműködést, kellő gyakorlat megszerzése után vezetői feladataiban is megjeleníti azt.
d) autonómiája és felelőssége
- Szakterületét érintő szakmai kérdésekben önállóan, szakmai felelősségtudattal képes döntések meghozatalára, vállalja döntésének következményeit.
- Saját munkájának eredményeit reálisan értékeli.
- Szakmai felelősségtudattal, önállóan dönt munkaszervezési és feladatkijelölési esetekben.
- Felelősséget vállal a rábízott szervezeti egységek, személyek, eszközök, berendezések biztonságos és eredményes működéséért.
- Kutatási és fejlesztési munkafolyamatokban autonóm módon képviseli véleményét.
9. A mesterképzés jellemzői
9.1. Szakmai jellemzők
9.1.1.A szakképzettséghez vezető tudományágak, szakterületek, amelyekből a szak felépül:
- Természettudományos ismeretek: 5-15 kredit;
- Gazdasági és menedzsment ismeretek (projekt és innovációs menedzsment, gazdaságtan, versenyképesség elemzés, vállalatgazdaságtan, szervezetfejlesztés, humánerőforrás menedzsment): 5–15 kredit;
- Agrár-műszaki szakmai ismeretek (agrárinformatikai-rendszertechnikai ismeretek, mezőgazdasági technológiai ismeretek, agrárágazati energetikai és logisztikai ismeretek, adattudományi ismeretek): 35-50 kredit
- Szabadon választott ismeretkör: 6 kredit
9.1.2. Választható szakspecifikus ismeretek (ha vannak)
- szakirány definiálása nem történik.
9.2. A szakmai gyakorlat (ha van) követelményei:
Az első és második félévben szervezett szakmai tanulmányúton kötelező részvétel (piacvezető műszaki technológia szolgáltató cégek, agrár-műszaki kiállítás meglátogatása).
80 órás diplomamunka készítési gyakorlat.
9.3. A képzést megkülönböztető speciális jegyek (ha vannak):
9.4. A 4.2., 4.3. pontban megadott oklevéllel rendelkezők esetén a mesterképzési képzési ciklusba való belépés minimális feltételei
A teljes kreditérték beszámítású alapképzéstől eltérő képzésből a mesterképzésbe való belépéshez szükséges minimális kreditek száma tudományterületenként/áganként, diszciplínánként:
Az alapképzéstől eltérő mesterképzésbe való belépéshez szükséges minimális kreditek száma 80 kredit az alábbi területekről:
természettudományos ismeretek (matematika, informatika, fizika, kémia, biológia, mikrobiológia és biokémia ismeretek) területéről legalább 30 kredit;
gazdaság- és társadalomtudományi ismeretek területéről legalább 10 kredit;
szakmai ismeretek (biokémia, élelmiszerkémia, fizikai kémia, analitika, minőség és biztonság, műszaki ismeretek, élelmiszer-technológiai ismeretek, alapanyagismeret, mezőgazdasági termékfeldolgozási ismeretek, állattenyésztés, növénytermesztés, növényvédelem, vadgazdálkodás) területéről legalább 40 kredit.
A mesterképzésbe való felvétel feltétele, hogy a hallgató a felsorolt ismeretkörökben legalább 60 kredittel rendelkezzen. A hiányzó krediteket a mesterfokozat megszerzésére irányuló képzéssel párhuzamosan, a felvételtől számított két féléven belül, a felsőoktatási intézmény tanulmányi és vizsgaszabályzatában meghatározottak szerint meg kell szerezni.
1 A 4.2., 4.3. alpontok valamelyike elhagyható
2 a) kiemelten elméletorientált, amelyben az elméleti jellegű ismeretátadás aránya 70–80 százalék,
b) elméletorientált, amelyben az elméleti jellegű ismeretátadás aránya 60–70 százalék,
c) kiegyensúlyozott, amelyben az elméleti jellegű ismeretátadás aránya 40–60 százalék,
d) gyakorlatorientált, amelyben a gyakorlati jellegű ismeretszerzés aránya 60–70 százalék
e) kiemelten gyakorlatorientált, amelyben a gyakorlati jellegű ismeretszerzés aránya 70–80 százalék