Tartalom megjelenítő

MA TE mit eszel? A csokoládé rejtelmei

Létrehozva: 2025 szeptember 25.

MA TE mit eszel? A csokoládé rejtelmei

Ha hétfő, akkor „Ma Te mit eszel?”! A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem – a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal Mecenatúra (MEC_24) programjának támogatásával létrejött – tudománynépszerűsítő sorozatának legédesebb epizódjában a csokoládék és a csokoládékészítés sokszínű világába kalauzoljuk el a nézőket. Az istenek eledelének története több évezredes múltra tekint vissza, a maják és az aztékok keserű italként fogyasztották a kakaóbabot. A spanyol hódítók révén került a kakaó Amerikából Európába, amely azóta is töretlen népszerűségnek örvend.

Vajon a fehércsokoládé is csokoládénak számít? A tej- vagy az étcsokoládé az egészségesebb? Mindig a drága csoki a nyerő? Többek között ezekre a kérdésekre is választ kaphat, aki figyelemmel kíséri legfrissebb adásunkat. Alapjában véve mit nevezünk csokoládénak? A Magyar Élelmiszerkönyv szerint kakaó termékekből és cukrokból készül, terméktípusonként eltérő, de előírt a kakaó szárazanyagtartalma (ami kakaóvajból és szírmentes szárazanyagból áll össze), s a kakaóvajon túl legfeljebb 5%-ban tartalmaz más növényi zsiradékot. Mindezeken túl még azt is megtudhatják a nézők, hogy mik a kakaós masszák, mint például a bevonók, amelyekről kiderül, hova kategorizálhatók. Megtudhatjuk továbbá, hogy a csokoládé tökéletes alapanyaga, a kakaó honnan származik, hogyan dolgozzák fel, s milyen fogyasztási szokások kapcsolódnak hozzá.


A MATE november 30-ig tartó filmsorozata közérthetően, tudományosan megalapozott információkkal segíti a fogyasztókat az egészségtudatos életmód és táplálkozás kialakításában. A sorozat személyes hangvételű, gyakorlatias, vizuálisan igényes videók formájában éri el a közönséget. Minden epizódhoz kötődik egy podcast-beszélgetés is, ahol az adások témaköreit még mélyebben járják körül az egyetem szakemberei.


A sorozat célja az, hogy párbeszédet kezdeményezzen. A közösségi médiafelületeken a nézők kérdéseket tehetnek fel, szavazhatnak témákról, hozzászólhatnak a látottakhoz. A szervezők egyetemi versenyeket és workshopokat is terveznek, ahol az érdeklődők találkozhatnak a kutatókkal, és saját élményeiken keresztül kerülhetnek közelebb a tudományhoz. Ezzel a sorozat nemcsak információforrás, hanem közösségi élmény és tudományos párbeszéd platformja is lesz.

A projekt szakmai vezetője Dr. Kocsis Tamás, az NKFIH Tudományos Mecenatúra pályázat nyertes kutatója, a MATE Élelmiszertudományi és Technológiai Intézetének egyetemi docense.