Gyógynövényekről Székelyföldön - Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem
Tartalom megjelenítő
Létrehozva: 2025 július 29.
Gyógynövényekről Székelyföldön
Tizedik alkalommal szervezett szakmai utazást Székelyföldre a MATE Károly Róbert Campusának Gyógynövény Klubja. Szakmai előadások, termelők látogatása, elragadó környezet, a székelyek természet iránti alázata, illatok, ízek – nagyon sok élmény jellemezte a jubileumi utazást.
A jogelőd Károly Róbert Főiskolán a 2012/2013. tanévben alakult meg a Gyógynövény Klub abból a célból, hogy a gyógynövények iránt fogékony közönség (hallgatók, munkatársak, továbbá az intézmény falain kívülről érdeklődők) részére ismeretterjesztő programokat szervezzen – hangsúlyozta Lakatos Márk mesteroktató, a klub mentortanára.
A klub tevékenységei közé tartozik a minden évben megszervezett „Székelyföldi gyógynövények” szakmai utazás. Idén hetvenen vettek részt a programon. A résztvevők részesei voltak a Székelyföldi Gyógynövény Nap rendezvénynek, amelyet szintén tizedik alkalommal rendeztek Csíksomlyón. A jubileumi esemény szentmisével kezdődött, amelyet Böjte Csaba ferences szerzetes celebrált a Ferenc pápa által meghirdetett „Reménység évében”.
A gyöngyösi campus egykori tiszteletbeli főiskolai tanára, Szabó György bükki füvesember és a székelyföldi Macalik Ernő biológus, gyógynövényszakértő emlékére, a Székelyföldi Gyógynövény Nap patrónusainak tiszteletére kopjafa avatására került sor.
A rendezvényen anyaországi és székelyföldi előadók több szempontból ismertették a gyógynövények fitoterápiás alkalmazásának lehetőségeit, de szó volt egyebek között a kolostori kertek örökségéről, biodiverz házikertekről is. A rendezvényen székelyföldi gyógynövénytermelők is kínálták portékáikat, arcukat adva a termékekhez – emelte ki a mesteroktató, a gyógynövénynap egyik szervezője.
Az utazás további napjai székelyföldi termelők látogatásával teltek. A csoport a Gyergyószentmiklóshoz közeli Orotván a Halasági Csibi Egyesület által működtetett gazdaságba nyert betekintést. A kisléptékű termékelőállításban vadon termő és termesztett gyógynövények szárítását lehetett tanulmányozni, de látható volt a félintenzív jellegű gyógynövénytermesztés is.
Felejthetetlen egytálételek, rózsalekvárral kínált túrógombóc jellemezték az ebéd gasztronómiáját. Az eseményen Horváth Lászlóné felsőfokú gombaismerő, a campus elsőéves gyógy- és fűszernövények szakos hallgatója a vadontermő gombákról tartott előadást, bemutatót – hangsúlyozta Lakatos Márk.
Csíki Emese a székelyföldi Szentábrahámon lévő gyógynövénykertjükben tartott szakvezetést. Itt is lehetőség volt betekintést nyerni a gyógynövények termesztésébe és feldolgozásába, valamint a mesterséges gyógynövényszárítás folyamatába is.
A székelyföldi Rugonfalván Vári Zsuzsa ültetvényén a szarvasgombatermesztéssel lehetett ismerkedni. A székely konyha nagyszerű ízvilága itt sem maradt el, még emlékezetesebbé tette a látogatást.
A Székelyföldi Gyógynövény Nap előadásai, a termelőknél tett látogatások „megalapozták” az őszi félévben esedékes „vadon termő gyógynövények gyűjtése”, „gyógy- és fűszernövények feldolgozása, minősítése” és a „fitoterápia” tantárgyakat. 18 gyöngyösi és keszthelyi elsőéves gyógy- és fűszernövények szakos hallgatónk a Pannónia Ösztöndíjprogram segítségével vettek részt a szakmai utazáson. Több hallgatónk tervezi, hogy a jövőben esedékes összefüggő szakmai gyakorlatot akár a program segítségével valamely székelyföldi termelőnél teljesíti – hangsúlyozta Lakatos Márk.
Szöveg: Lakatos Márk, Nagy Réka Emese
Fotók: Lakatos Márk, hallgatók, műhelyfotók