Képzés - Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem
Képzések
Tartalom listázó
Utolsó frissítés: 2024 december 07.
Gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnöki alapképzési szak
Keszthely
Kaposvár
Gödöllő
alapképzés (BA/BSc)
MIND
Komárom (SK)
Székelyudvarhely (RO)
Képzés munkarendje:
nappali
levelező
Képzési idő:
7 félév
Önköltség díja nappali munkarenden:
385000 Ft/félév
Önköltség díja levelező munkarenden:
385000 Ft/félév
Virtuális képzési központ:
MATE AGRI-FOOD
Képzési és kimeneti követelmények
1. Az alapképzési szak megnevezése: gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnöki (Agribusiness and Rural Development Management)
2. Az alapképzési szakon szerezhető végzettségi szint és a szakképzettség oklevélben szereplő megjelölése
- végzettségi szint: alap- (baccalaureus, bachelor; rövidítve: BSc-) fokozat
- szakképzettség: gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnök
- a szakképzettség angol nyelvű megjelölése: Agribusiness and Rural Development Engineer
3. Képzési terület: agrár
4. A képzési idő félévekben: 7 félév
5. Az alapfokozat megszerzéséhez összegyűjtendő kreditek száma: 180+30 kredit
- a szak orientációja: kiegyensúlyozott (40-60 százalék)
- a szakdolgozat készítéséhez rendelt kreditérték: 15 kredit
- intézményen kívüli összefüggő gyakorlati képzés minimális kreditértéke: 30 kredit
- a szabadon választható tantárgyakhoz rendelhető minimális kreditérték: 10 kredit
6. A szakképzettség képzési területek egységes osztályozási rendszere szerinti tanulmányi területi besorolása: 621/0811
7. Az alapképzési szak képzési célja és a szakmai kompetenciák A képzés célja olyan gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnök képzése, aki képes a mezőgazdasági termeléssel, szolgáltatással, szaktanácsadással összefüggő operatív szervezési és irányítási feladatok ellátására. Az elsajátított ökonómiai, menedzsment, regionális és térségi ismeretek bitrokában az agrártermelés sajátosságai és az agrárgazdaság kapcsolatrendszerének ismeretében, környezettudatos szemlélet alapján képes a munkaerő-piaci elvárásoknak megfelelő szakmai munka végzésére. Rendelkezik a vidékfejlesztés európai uniós normák szerinti értelmezéséhez, vidékfejlesztési programok tervezéséhez, lebonyolításához szükséges szakismeretekkel. Képes a mezőgazdasági termelés, feldolgozás, az ipari termelőeszköz-ellátás, kereskedelem kapcsolodó feladatainak az integrálására. Felkészült tanulmányai mesterképzésben való folytatására.
7.1. Az elsajátítandó szakmai kompetenciák
7.1.1. A gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnök
a) tudása
- Elsajátította a gazdaságtudomány, illetve a gazdaság, az agrárium mikro és makro szerveződési szintjeinek fogalmait, törvényszerűségeit, folyamatait és összefüggéseit, továbbá ismeri a kapcsolódó szakterületek terminológiáját.
- Ismeri a főbb növénytermesztési, kertészeti és állattenyésztési ágazatok működtetéséhez, szervezéséhez szükséges alapvető technológiákat, a tájhasznosítási, öko-termesztési, precíziós és integrált termesztési stratégiákat.
- Tisztában van az agrárüzleti szektor működésének és fejlődésének számviteli és pénzügyi hátterével, továbbá átfogóan ismeri az agráriumban használt fontosabb agrárinformatikai eszközöket, ügyviteli, tervezési, elemzési telepirányítási szoftvereket.
- Ismeri az agráripari termelés területén elindult technológiai forradalom (Ipar 4.0.) lényegét, eszközrendszerét és vívmányait.
- Tisztában van a digitalizáció és automatizáció alkalmazási területeivel, azok széleskörű elterjedésének pozitív és negatív következményeivel, továbbá ismeri ennek a mezőgazdasági logisztikában, termelésben, gépüzemeltetésben játszott szerepét.
- Ismeri és érti a hazai élelmiszergazdaság működéshez kapcsolódó hazai és európai uniós szakigazgatás rendszerét, valamint a szakterületén lejátszódó folyamatokat és a köztük lévő összefüggéseket.
- Érti és ismeri a vidéki területek gazdaságfejlesztésének, a vidék- és területfejlesztés működésének sajátosságait (a mezőgazdaság vidékfenntartó és vidékfejlesztő szerepét) és a sajátosságok összefüggéseit.
- Ismeri a fenntartható fejlődés elméleti és gyakorlati hátterét, valamint a vidéki lakosság életminőségét meghatározó követelményeket, valamint érti és alkalmazni tudja a körforgásos gazdálkodási modell koncepcióját az élelmiszergazdaságban.
- Ismeri a vidék- és az élelmiszergazdaság működésének és fejlődésének nemzetközi, nemzeti és térségi összefüggéseit.
- Ismeri és érti az EU Közös Agrárpolitikáját, az európai uniós, illetve nemzeti mezőgazdasági és vidékfejlesztési támogatások rendszerét és az ehhez kapcsolódó pályázati követelményeket.
b) képességei
- Képes elsősorban az agráriumban a termelési folyamatok megszervezésére, ellenőrzésére, gazdasági elemzésére és értékelésére, továbbá pénzintézeteknél, vállalatoknál az agráriumot érintően pénzügyi elemzői, döntés-előkészítői és döntéshozatali feladatok ellátására.
- A gyakorlati tudás, tapasztalatok megszerzését követően, képes kis-, közepes és nagyméretű agrár- és élelmiszergazdasági vállalkozások, egyes szervezeti egységeinek vezetésére. Gazdálkodó szervezetekben átfogó gazdasági funkciót lát el, összetett gazdálkodási folyamatokat tervez, irányít, az erőforrásokkal gazdálkodik.
- Képes közreműködni az vidékgazdaságban érdekelt vállalkozások alapításával, működtetésével, megszüntetésével kapcsolatos elemző, döntés-előkészítő és döntéshozatali tevékenységek ellátásában.
- Képes komplex módon elemezni egy meghatározott vidéki térség problémáit, lehetőségeit és képes tanácsot adni a fejlesztés lehetséges irányairól, aktívan bekapcsolódva a területi tervezési feladatok ellátásába.
- Képes mérlegelni az adott vállalati, intézményi vagy közösségi projektek hatásait a vidék gazdasági, társadalmi és természeti környezetére vonatkozóan.
- Alkalmas az agrobiznisz egyes területei által érintett vidéki területeken élő emberek életfeltételeinek javítására, a rendelkezésre álló források integrálására, a lokális gazdaság fejlesztésére és a fenntartható fejlődés megteremtésére.
- Önállóan képes a gazdálkodásirányítási folyamatok tervezésére, beszerzési, értékesítési folyamatok irányítására.
- Képes komplex vidékfejlesztési koncepciók kidolgozására, területi tervezésre és az agrárvállalkozások szintjén üzleti terv készítésére és azok koordinációjára.
- Képes számviteli ismeretei birtokában a kis- és középvállalkozások bizonylatolási és elszámolási kötelezettségeinek teljesítésére.
- Képes közreműködni a tájhasznosítási, öko-termesztési és integrált termesztési stratégiák és technológiák kidolgozásában és megvalósításában.
- Képes a vidéki térség fejlesztéséhez szükséges projektek megírására, koordinálására.
- Vidékfejlesztésre vonatkozó ismeretek és módszerek alapján részletes önálló elemzést, alapvető összefüggések feltárását végzi, önálló következtetéseket von le.
- Rendelkezik az agrárium vonatkozásában a szakmaspecifikus digitális készségekkel és kompetenciákkal.
- A szakon végzettek rendelkeznek kapcsolatteremtő, problémafelismerő és problémamegoldó képességgel, együttműködési és kommunikációs készséggel.
c) attitűdje
- Nyitott a gazdaság, a vidék- és területfejlesztés és a kapcsolódó tudományterületek társadalmi szerepének képviseletére, valamint a családigazdaságok menedzsmentjére.
- Fejlett szakmai identitással, hivatástudattal rendelkezik, melyet a szakmai és szélesebb társadalmi közösség felé is vállal.
- Agrárgazdasági és vidékfejlesztési kérdésekben kezdeményező, fogékony az újdonságokra, befogadó mások véleménye, az agrárium ágazati, regionális, nemzeti és európai értékei iránt.
- Fogékony a környezettudatosság és az emberi egészség iránt, és érzékeny az agrár- és vidékgazdasággal kapcsolatosan felmerülő problémákra.
- Együttműködési szándékkal közeledik a felmerülő agrárgazdasági, vidékfejlesztési, problémák üzemi és térségi szintű megoldásához.
- Nyitott és befogadó az agrárium és a gazdaságtudomány, valamint a termelési gyakorlat új eredményei iránt, továbbá nyitott mások eltérő véleményére, ha azok szakmai indokokkal kellően alátámasztottak és hitelesen közvetíti szakterülete értékeit.
- Szakmai kérdésekben kreativitás, jó problémafelismerő és -megoldó képesség, elemző és szintetizáló képesség, a fenntarthatóság elve melletti elkötelezettség, jó kommunikációs és együttműködési képesség, szakmai felelősségtudat és szakmai továbbképzés iránti igény jellemzi.
d) autonómiája és felelőssége
- A termelés-szervezeti egységek középszintjén önállóan gyakorolja a menedzsment funkciókat, döntéseiért felelősséget vállal, továbbá felelősséget vállal a saját és az irányítása alatt álló munkatársak munkájáért.
- Felelősségtudata a magatartásával kapcsolatos szakmai, jogi, etikai, egészségszempontú normákat, szabályokat illetően is megnyilvánul, továbbá önállóan tervezi meg saját szakmai előmenetelét.
- Felelősséggel vállalja nyilatkozatainak, véleményének következményeit, továbbá felelősséget vállal a szakvéleményében közölt megállapításokért és szakmai döntéseiért, az általa, illetve irányítása alatt végzett munkafolyamatokért.
- Felelősen gondolkodik a gazdasági döntések környezeti és társadalmi hatásairól, valamint az agráriumban működő vállalkozások társadalmi és környezeti felelősségvállalásáról.
8. Az alapképzés jellemzői
8.1. Szakmai jellemzők
8.1.1. A szakképzettséghez vezető tudományágak, szakterületek, amelyekből a szak felépül:
- gazdaságtudományi alapismeretek 15-20 kredit, amelyből:
- gazdaságmatematikai, informatikai alapismeretek 5-8 kredit,
- közgazdaságtani, statisztikai alapismeretek 10-12 kredit;
- agrár-természettudományi és agrártechnológiai alapismeretek 45-56 kredit, amelyből:
- állattani, növénytani, élettani, agrometeorológia alapismeretek 8-10 kredit,
- mezőgazdasági alapismeretek 5-8 kredit,
- növénytermesztési, kertészeti, állattenyésztési, és élelmiszerfeldolgozási alapismeretek 18-20 kredit,
- precíziós gazdálkodási, agrárműszaki és agrár-digitalizációs alapismeretek 10-12 kredit,
- környezetgazdálkodási és fenntarthatósági elvek mezőgazdasági alkalmazása alapismeretek 4-6 kredit;
- vállalkozási és üzleti alapismeretek 28-42 kredit amelyből:
- pénzügyi és számviteli alapismeretek 10-14 kredit,
- vállalatgazdaságtani, gazdasági és üzleti tervezési alapismeretek 10-15 kredit,
- logisztikai és ellátásilánc-menedzsment alapismeretek 4-6 kredit,
- üzleti kommunikációs, HR menedzsment és munka- és vezetésszervezési alapismeretek 4-7 kredit;
- agrárgazdasági elméleti és gyakorlati szakmai alapismeretek 21-33 kredit, amelyből:
- agrárpiaci, agrár- és élelemiszer marketing alapismeretek 3-5 kredit,
- alkalmazott agrárinformatikai, agrárügyviteli és nyilvántartási alapismeretek 6-8 kredit,
- mezőgazdasági üzemtani, ágazati gazdaságtani alapismeretek 7-10 kredit,
- agrárgazdaságtani és agrárpolitikai, agrárszakigazgatási, támogatási és szabályozási rendszerek alkalmazásával kapcsolatos alapismeretek 5-10 kredit;
- a vidékgazdasági, regionális és vidékfejlesztési alapismeretek 20-30 kredit, amelyből:
- regionális gazdaságtani, vidékpolitikai, regionális elemzési módszerek ismeretek 8-12 kredit,
- vidékfejlesztési, területi és projekttervezési ismeretek 8-12 kredit,
- vidék- és civilbiztonsági ismeretek 4 kredit.
8.2. A szakmai gyakorlat követelményei
A szakmai gyakorlat két részből tevődik össze: a szakmai elméleti képzéshez kapcsolódóan összesen, legalább három hét gyakorlati képzésből, valamint egy félévig (tizenkettő-tizenöt hétig) tartó szakmai gyakorlatból áll, amely külső gyakorlati helyen is megszervezhető.