Képzés - Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem
Képzések
Tartalom listázó
Utolsó frissítés: 2024 október 03.
Takarmányozási és takarmánybiztonsági mérnöki mesterképzési szak
Keszthely
mesterképzés (MA/MSc)
MIND
Képzés munkarendje:
levelező
Képzési idő:
4 félév
Önköltség díja levelező munkarenden:
600000 Ft/félév
Virtuális képzési központ:
MATE AGRI-FOOD
1. A mesterképzési szak megnevezése: takarmányozási és takarmánybiztonsági mérnöki (Animal Nutrition and Feed Safety Engineering)
2. A mesterképzési szakon szerezhető végzettségi szint és a szakképzettség oklevélben szereplő megjelölése
- végzettségi szint: mester- (magister, master; rövidítve: MSc-) fokozat
- szakképzettség: okleveles takarmányozási és takarmánybiztonsági mérnök
- a szakképzettség angol nyelvű megjelölése: Animal Nutrition and Feed Safety Engineer
3. Képzési terület: agrár
4. A mesterképzésbe történő belépésnél előzményként elfogadott szakok
4.1. Teljes kreditérték beszámításával vehető figyelembe: a lótenyésztő, lovassport szervező agrármérnöki, a mezőgazdasági mérnöki, a természetvédelmi mérnöki, a vadgazda mérnöki, az állattenyésztő mérnöki, növénytermesztő mérnöki alapképzési szak.
4.2. A 9.3. pontban meghatározott kreditek teljesítésével vehetők figyelembe továbbá: az élelmiszermérnöki, a mezőgazdasági és élelmiszeripari gépészmérnöki, a mezőgazdasági szakoktató, a vidékfejlesztési agrármérnöki, gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnöki alapképzési szak.
5. A képzési idő félévekben: 4 félév
6. A mesterfokozat megszerzéséhez összegyűjtendő kreditek száma: 120 kredit
- a szak orientációja: kiegyensúlyozott (40-60 százalék)
- a diplomamunka készítéséhez rendelt kreditérték: 30 kredit
- a szabadon választható tantárgyakhoz rendelhető minimális kreditérték: 6 kredit
7. A szakképzettség képzési területek egységes osztályozási rendszere szerinti tanulmányi területi besorolása: 621/0811
8. A mesterképzési szak képzési célja és a szakmai kompetenciák
A képzés célja szakmájuk iránt elkötelezett takarmányozási és takarmánybiztonsági mérnökök képzése, akik rendelkeznek a takarmányozási és takarmánygazdálkodási szakágazatokkal kapcsolatos korszerű, alapelveiben az Európai Unió szabályrendszerében foglaltakkal azonos szemléletű, komplex ismerettel és felkészültek a takarmányipar, a gazdasági haszonállatok, valamint a társ- és hobbiállatok okszerű táplálóanyag ellátására, továbbá a takarmánygazdálkodás teljes vertikumának termékfejlesztési, termék-előállítási, ökonómiai, környezet- és egészségvédelmi, valamint minőségbiztosítási szakterületein mérnöki szintű tervezői és irányítói feladatok ellátására. Felkészültek tanulmányaik doktori képzésben történő folytatására.
8.1. Az elsajátítandó szakmai kompetenciák
8.1.1. A takarmányozási és takarmánybiztonsági mérnök
a) tudása
- Ismeri a takarmányozási és takarmánygazdálkodási szakágazatokkal kapcsolatos korszerű alapelveket, az Európai Unió szabályrendszerében foglaltakkal azonos szemléletű, komplex ismeretanyagot.
- Ismeri a mezőgazdasági, ezen belül különösen a takarmányozástan tudományterületének szakmai szókincsét anyanyelvén, valamint legalább egy idegen nyelven.
- Ismeri a takarmányipar, valamint a takarmánygazdálkodás teljes vertikumának termékfejlesztési, termék-előállítási, környezet- és egészségvédelmi, valamint minőségbiztosítási aspektusait, annak elméleti és gyakorlati szempontjait, élelmiszerlánc-biztonsággal kapcsolatos összefüggéseit.
- Ismeri a mezőgazdasági szektor, ezen belül különösen a takarmányozási és takarmánygazdálkodási szakágazat szerkezetét, a takarmány-előállítás, -forgalmazás és -ellenőrzés jogi szabályozását, az azok működtetését biztosító szakhatóságok felépítését, jogkörét és eljárásrendjét, valamint a mezőgazdasági termelés egészét meghatározó agrárpolitika összefüggéseit.
- Ismeri a K+F+I jelentőségét a takarmány-előállítás fejlődésében, különös tekintettel a gazdasági állatok táplálóanyagokkal szemben támasztott igényeivel, valamint a biztonságos állati termék előállítással kapcsolatos új ismeretekre.
- Ismeri továbbá a K+F+I tevékenységhez szükséges forrásgenerálás lehetőségeit.
- Birtokában van a tevékenységi területén alkalmazható korszerű vezetéselméleti és szervezetirányítási ismereteknek, a munkaszervezetek hatékonyságának és egészséget támogató voltának erősítése érdekében.
b) képességei
- Képes a folyamatos önképzésre és az ehhez szükséges információ források felkutatására.
- Átlátja a szakmai előmenetelének feltételrendszerét és ennek megfelelően képes megtervezni életpályáját.
- A takarmányozási és takarmánybiztonsági mérnök elméleti és gyakorlati tudása birtokában képes mérnöki szintű tervezői és irányítói feladatokat ellátni.
- Képes a takarmányipar, a takarmánygazdálkodás, valamint a takarmány ellenőrzés különböző területein önálló szakmai álláspont kialakítására és annak a tudomány aktuális állása szerinti szakmai alátámasztására, és álláspontját az adott kérdésben felmerülő vitában megvédeni.
- Képes önálló termékpálya szemléletű minőségi termék előállítására, állati takarmányok előállítására és azok minőségének megóvására, hasznosítható természeti, gazdasági és társadalmi erőforrások felismerésére és komplex értékelésére.
- Képes az agrárgazdaság és az agrárpolitika különböző döntési folyamataiban való részvételre, a szakigazgatásban és egyéb állami intézményrendszerekben szakértői feladatok ellátásán keresztül.
- Képes szakágazati szaktanácsadás művelésére és alkalmas egyéni és társas vállalkozások működtetésére és irányítására, valamint a takarmányozás területén K+F+I projektekben való részvételre vagy azok irányítására.
- Képes szakmai és tudományos szempontból egyaránt megalapozott véleményt kialakítani és álláspontját megvédeni.
- Ismeri és alkalmazza a szakmai szókincset, képes idegen nyelvű szakmai kommunikációra.
- Képes a takarmányozási és takarmánygazdálkodási szakágazat ismereteit összegezni és azokat kritikailag értékelni.
- Képes a szakmai megállapításait szóban vagy írásos formában a szakmai közönség, vagy az irányító hatóságok felé közvetíteni.
- A szóbeli és írásos kommunikáció korszerű eszközeit hatékonyan alkalmazza, különös tekintettel az informatika nyújtotta előnyökre és esetleges hátrányokra.
- Képes projektekben, illetve adott feladatokon dolgozó munkacsoportokban tevékenyen részt venni.
c) attitűdje
- Érti és hitelesen képviseli a takarmányipar és a takarmánygazdálkodási szakágazat fontosságát, valamint annak jelentőségét az agrárágazat egészén belül úgy hazai, mint nemzetközi aspektusból.
- Elkötelezett a mezőgazdasági, ezen belül a takarmányalapanyag-termelés és takarmány-előállítás, pozitív társadalmi megítélésének fenntartása illetve javítása iránt.
- A takarmányipar hazai, európai uniós és egyéb nemzetközi szereplőinek véleményét tiszteletben tartja, nyitott és fogékony azok iránt.
- Szakmai ismereteinek birtokában konstruktív módon közelíti meg és kezeli a szakmai kérdéseket.
- Érzékeny a mezőgazdaság, ezen belül különösen a takarmányipar bármely szektorában felmerülő problémák iránt és törekszik azok megoldására.
- Érdeklődést mutat az élő természettudományok, ezen belül különösen a takarmányozási kutatások új eredményei iránt, hajlandóságot mutat azok kritikus szemléletű kipróbálására, majd bevezetésére a takarmányozás napi gyakorlatába.
- Elismeri a szakmai fejlődés és az életpálya-tervezés, a folyamatos önképzés és az élethosszig tartó tanulás fontosságát.
- Környezettudatos szemlélettel rendelkezik.
- Elkötelezett a mezőgazdasági termelés és a termék-előállítás környezet- és egészségvédelmi, valamint állatvédelmi és egyéb etikai szabályai iránt.
- Kutatás-fejlesztési területen betartja és betartatja a tudományos kutatás etikai szabályait és normarendszerét.
- Elfogadja és képviseli a mezőgazdasági termelés legfontosabb értékeit, különös tekintettel a fenntartható fejlődésre.
- Felismeri az értékeket, fogékony a hatékony megoldást jelentő módszerek és eszközök alkalmazására, továbbá elkötelezett az emberi egészség értékei iránt.
- Felismeri és elfogadja döntésének korlátait és kockázatát, mindenkori munkavégzésében jogkövető magatartás jellemzi és ezt elvárja beosztottjaitól is.
- Önmagával szemben is kritikus és igényes.
- Elfogadja mások eltérő véleményét, kritikáját, ha azok szakmai indokokkal alátámasztottak.
- Elkötelezett a problémák szakmai alapokon nyugvó megoldására.
- Megfontolt, véleményét szakmai szempontoknak rendeli alá, azokat következetesen képviseli.
- Képes szakmája összefoglaló és részletezett problémaköreinek megértésére és hiteles közvetítésére.
- A mérnöki munka során előnyben részesíti az egyének és a társadalom egészségét támogató, környezetbarát megoldásokat.
d) autonómiája és felelőssége
- Munkája során önállóan végzi szakmai feladatait, legyen az irányítás, kutatási projekt vezetése, vagy operatív feladat.
- Önállóan képes szakmai kérdések megválaszolására és problémák megoldására.
- Életpályáját önállóan tervezi meg.
- A munkája során hozott döntésekért és tevékenységéért teljes felelősséget vállal.
- Felelősséggel tartozik az irányítása alatt dolgozó munkatársainak munkájáért is.
- Felelősségtudata megnyilvánul szakmai, jogi és etikai és morális attitűdjeiben is.
- Felelősséget vállal szakmai véleményéért és nyilatkozataiért, egyúttal vállalja véleményének következményeit is.
9. A mesterképzés jellemzői
9.1. Szakmai jellemzők
A szakképzettséghez vezető tudományágak, szakterületek, amelyekből a szak felépül:
- természettudományos és mérnöki alapismeretek
- (a szakismereteit megalapozó biokémia, mikrobiológia, emésztésfiziológia, termelés-élettan, kutatás-módszertan, valamint biometriai és kommunikációs ismeretek) 18-24 kredit;
- takarmányozási, takarmánybiztonsági szakmai ismeretek (speciális szakterületi ismeretköröket magában foglaló modulok: a takarmánynövények termesztése, gyephasznosítás, takarmányismeret, keverék-takarmánygyártás, takarmánykonzerválás és takarmányminősítés, a különböző állatfajok emésztési sajátosságai, táplálóanyag ellátása és takarmányozás, a különböző takarmányok vizsgálata és minősítése, valamint a takarmánybiztonság és minőség ellenőrzése) 40-50 kredit;
- választható szakspecifikus ismeretek (a takarmányágazat és a kapcsolódó ágazatok makro- és mikro ökonómiai, vállalkozás-menedzsmenttel kapcsolatos, a társ- és hobbiállatok, az intenzíven tartott és takarmányozott halfajok táplálóanyag ellátásával és takarmányozásával foglalkozó, valamint a természeti környezet védelmével kapcsolatos ismereteket tartalmazó modul) 14-22 kredit.
9.2. A szakmai gyakorlat követelményei
A szakmai gyakorlat takarmányipari létesítményben, állattartó telepen, takarmányozási kutatásokkal alapfeladatként foglalkozó kutatóintézetben vagy takarmányozástani kutatásokat végző intézményben szervezett, legalább négy hét időtartamú gyakorlat.
9.3. A 4.2. pontban megadott oklevéllel rendelkezők esetén a mesterképzési képzési ciklusba való belépés minimális feltételei:
- Az alapképzéstől eltérő mesterképzésbe való belépéshez szükséges minimális kreditek száma legalább 84 kredit az alábbiak szerint:
- természettudományi ismeretek (állattan-állatélettan, növénytan-növényélettan, biokémia, mikrobiológia, állategészségtan) területéről 20-26 kredit;
- mezőgazdasági ismeretek (takarmányozástan, földművelés-földhasználat, gyepgazdálkodás, növénytermesztéstan, állattenyésztéstan) területéről 28-36 kredit;
- gazdasági és gazdálkodási ismeretek (üzemgazdaságtan, vezetés és szervezés) területén 8-14 kredit;
- műszaki, informatikai ismeretek (műszaki alapismeretek, informatika) 4-8 kredit.
- A mesterképzésbe való felvétel feltétele, hogy a hallgató legalább 60 kredittel rendelkezzen. A hiányzó krediteket a felsőoktatási intézmény tanulmányi és vizsgaszabályzatában meghatározottak szerint meg kell szerezni.