Hírek

Tartalom megjelenítő

Létrehozva: 2024 június 11.

Virágba borult fesztivál a MATE Budatétényi Rózsakertjében

A rózsák ünnepének is nevezhetnénk a Bloom festet, amit Budatétényben, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Tájépítészeti, Településtervezési és Díszkertészeti Intézetének Rózsakertjében rendeztek meg június 8-án és 9-én. A rózsafesztivál szervezői az érdeklődők minden érzékszervére hatni kívántak, ennek megfelelően igazán különleges programsor várt a látogatókra.

A teljesség igénye nélkül kertészetek, növény- és virágárusok, termelők, „zöldítő” vállalkozások, természetközeli dizájnerek, workshopok, beszélgetések, vezetett rózsakerti séta, ambient zene, sétaszínház, jóga, gyerekfoglalkozások vártak minden rózsabarátot. A rendezvény szombati megnyitóján Dr. Fekete Albert, a Tájépítészeti, Településtervezési és Díszkertészeti Intézet igazgatója, Dr. Orlóci László, az intézet Dísznövénytermesztési és Zöldfelületgazdálkodási Kutatócsoportjának vezetője, illetve Farkas Andrea főszervező köszöntötték a megjelenteket.

„A mai rendezvény különösen fontos a Rózsakert életében, ami a szakmáról és a rózsákról szól, s ezt képviseli a több, mint hatvan kiállítói stand túlnyomó többsége is” – mondta Dr. Fekete Albert. A Tájépítészeti, Településtervezési és Díszkertészeti Intézet igazgatója úgy fogalmazott: „szakmailag és társadalmilag azért is fontos ez az esemény, mert abban reménykedünk, hogy legalább egy hétvége erejére a Rózsakertre irányul a közvélemény figyelme. Azt gondoljuk, hogy egy ilyen rendezvény hangsúlyosabbá teszi a Rózsakert megbecsülését, elismertségét, idevonzza a látogatókat távolabbról is, nem csak a kerületből, és reméljük, hogy hagyományt is teremt egyben.”

A 2,5 hektáros Budatétényi Rózsakert, amely elsősorban egy felbecsülhetetlen értékű „génbank”, a rózsarajongóknak is nyitva áll. A rozáriumot a Kertészeti Kutatóintézet javaslatára hozták létre 1964-ben. Ma körülbelül 7-8000 virágot találunk itt, ezért hazánk legnagyobb rózsakertjeként tartják számon, ahol egyszerre nyílnak történelmi ritkaságok és a természetben spontán módon létrejött vadrózsák is.