Hírek

Tartalom listázó

Létrehozva: 2025 szeptember 15.

Szőlészeti-borászati kettős képzést, minikurzusokat és prevenciós előadásokat vezet be a MATE elsőként az országban

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) Szőlészeti és Borászati Intézete mai sajtónyilvános eseményén tájékoztatást adott a novemberben megrendezésre kerülő VII. Országos Szőlész-Borász Konferencia fő témáiról, továbbá a szőlő-bor ágazat aktuális kérdéseiről. Emellett az Egyetem számos újdonsággal is készül a jövőben, amelyek között kettős képzés, minikurzusok és prevenciós előadások is szerepelnek, mindezek elsőként kerülnek bevezetésre hazánkban – tájékoztatott Dr. Gyuricza Csaba, a MATE rektora.

November 13-án, hetedik alkalommal kerül megrendezésre az Országos Szőlész-Borász Konferencia a MATE Budai Campusán, amelyet a – hagyományoknak megfelelően, közösen szervez – a MATE Szőlészeti és Borászati Intézete, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa, a Magyar Bor Akadémia, a Junibor – Fiatal Borászok Egyesülete, valamint a Magyar Szőlő- és Borkultúra Nonprofit Kft. – jelentette be a sajtótájékoztató házigazdája, Dr. Gyuricza Csaba, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem rektora. Az esemény meghívott díszvendégei Frittmann János, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke és Koch Pálma, a Junibor – Fiatal Borászok Egyesületének elnöke voltak.

A novemberben megrendezésre kerülő konferencia témái, továbbá a szőlő-bor ágazatot érintő aktualitások bemutatása mellett, Dr. Gyuricza Csaba több, a MATE Szőlészeti és Borászati Intézetét érintő bejelentést tett.

2026 őszén indul a MATE új dual degree képzése. Az országban elsőként induló kettős képzés olyan képzési formát jelent, ahol a hallgatók egy magyar és egy külföldi felsőoktatási intézményben egyszerre tanulnak, és a program végén mindkét intézménytől oklevelet kapnak. Az üzbég Fergana State University-vel közösen megvalósuló unikális képzés négy félévéből az első és a negyedik szemesztert a hallgatók Üzbegisztánban töltik, míg a második és harmadik félévet Magyarországon. „Ez egy nagyon fontos mérföldkő, hiszen az Egyetem kiemelt feladata, hogy külföldi egyetemmel közösen is indítson mesterképzéseket. Négy-öt év aprólékos munkájának és Nyitrainé Dr. Sárdy Diána, a Szőlészeti és Borászati Intézet igazgatójának köszönhetően, a képzés jövőre elindul. A tantervet úgy alakítottuk ki, hogy legyen lehetősége a hallgatóknak angolul is tanulni az első félévben” – tájékoztatott Dr. Gyuricza Csaba. A sajtótájékoztatón továbbá elhangzott, hogy „a MATE küldetése és feladata az, hogy képzéseit a társadalom minél szélesebb rétegei számára elérhetővé tegye. Éppen ezért, szintén elsőként az országban, indulnak kétnapos minikurzusaink, melyek során az érdeklődők két napra beülhetnek az egyetemi padok közé, és nappali tagozatos hallgatókkal együtt adott szakterületen egy-egy témában elmélyülhetnek, majd vizsgát téve az adott témából mikrotanúsítványt kapnak. Ebben a félévben szőlészeti témában a fajtaismeret és a terroir kérdéskörben, míg borászati területen a borászati mikrobiológia egyes részeivel kapcsolatban, mint például a borászati fajélesztők jelentősége, alkoholos erjedés mikrobiológiai háttere szerezhetnek mélyreható ismereteket. Dr. Gyuricza Csaba továbbá arról is beszámolt, hogy a fitoplazma kérdése jelenleg az ágazat leginkább húsba vágó problémája, éppen ezért „az Egyetem szakemberei tájékoztató jellegű előadásokat fognak tartani a nyugat-magyarországi régióban Badacsonyban, a kelet- magyarországi részben Kecskeméten, továbbá az észak- magyarországi borvidékek számára Gyöngyösön” – hangsúlyozta a MATE rektora.

Nyitrainé Dr. Sárdy Diána, a MATE Szőlészeti és Borászati Intézet igazgatója a VII. Országos Szőlész-Borász Konferenciával kapcsolatban kiemelte, hogy „2017-ben, amikor megszületett a konferencia ötlete, a cél az volt, hogy létrejöjjön a 2000-es évek óta hiányt képező szakmai rendezvény, ahol a szakma kihívásairól tudnak egyeztetni a résztvevők. A konferencia attól vált olyan különlegessé, hogy az ország négy legnagyobb szakmai szervezete állt össze. Azóta – hagyományteremtő módon – az évente megrendezésre kerülő esemény fő témáját mindig valami újdonság adta, amely a szakmai közönséget érdekelheti. Az idei évben nem mi, hanem a klímaváltozás és a jelenlegi helyzet diktálta a konferencia témáját, amely most a fitoplazmával kapcsolatos védekezés és megelőzés lesz.”

A MATE számára a prevenció mindig is fontos pillére volt az egyetemi oktatásnak és kutatásnak, így további újdonságként számoltak be arról, hogy ismeretterjesztő előadások, szakmai napok indulnak szerte az országban a fitoplazmával kapcsolatos védekezés és megelőzés érdekében, továbbá ez a téma szolgál a konferencia kerekasztal-beszélgetésének témájaként is. A konferencia további különlegesége az alkoholmentes és csökkentett alkoholtartalmú borok technológiájának bemutatása. „Fontos, hogy az egyes piaci igényekre a lehető legújabb technológiai újításokkal reagáljunk, így jöttek létre a MATE különleges borai is, amelyeket egy borkóstoló keretein belül meg is lehet kóstolni a novemberi konferencián” – fejtette ki Nyitrainé Dr. Sárdy Diána.

Frittmann János, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke hangsúlyozta, „egy szakmai rendezvény legnagyobb dicsérete, hogy immár hetedik alkalommal kerül megrendezésre. Az ágazat magában tartott problémái itt felszínre törnek és lehetőség van rá, hogy kapcsolatot tartsunk a piaccal, megvitathassuk az aktuális problémákat és megoldásokat találjunk rájuk. Az ágazaton belüli egyik legnagyobb problémánk az aszály megoldása, a fitoplazma mellett. Megszüntetni nem fogjuk tudni ezeket – legalábbis jelen helyzetben nem tudjuk, – viszont a termelőkkel közösen megoldási javaslatokat találhatunk rájuk” – tájékoztatottFrittmann János.

Koch Pálma, a Junibor Fiatal Borászok Egyesületének elnöke felszólalásában elmondta, „nagyon nagy megtiszteltetés a Junibor – Fiatal Borászok Egyesülete számára, hogy a konferencia szervezésében mi is részt vehetünk, hiszen sokan tagjaink közül, ezek között a falak között végeztük tanulmányainkat. Mindig sokkal könnyebb megoldást találni egy adott problémára, ha a szomszéd termelővel együtt gondolkodunk. A konferencia utáni borkóstoló a Junibor – Fiatal Borászok Egyesületének szervezésében valósul meg, amelyre mindenkit szeretettel várunk!” – zárta gondolatait Koch Pálma.