Hírek

Tartalom megjelenítő

Létrehozva: 2022 szeptember 30.

Dr. Fogarassy Csaba (1971-2022)

Professzor Dr. Fogarassy Csaba egyetemi tanár 1971. május 3-án született Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, Fehérgyarmat városában, a nagy tiszai árvíz után. Két fiúgyermek büszke édesapja volt.


 

Általános és középiskolai tanulmányai után a Gödöllői Agrártudományi Egyetemen 1996-ban környezetgazdálkodási agrármérnökként és mérnöktanárként végzett. PhD fokozatát 2000-ben a mezőgazdasági tudományok, multidiszciplináris agrártudományok területén, majd 2014-ben második PhD fokozatát a gazdálkodás- és szervezéstudományok területén szerezte meg Fenntarthatósági kritériumok értelmezése játékelméleti modellek alkalmazásával címmel. 2011-ben habilitált a Szent István Egyetemen. Egyetemi tanári kinevezését 2022. szeptember 14-én vette át Novák Katalin köztársasági elnök asszonytól.

Oktatói-kutatói karrierjét a Szent István Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar Regionális Gazdaságtani és Vidékfejlesztési Intézet Agrárgazdasági Tanszékén kezdte meg egyetemi tanársegédként. 2004-től a tanszék egyetemi adjunktusa és megbízott tanszékvezetője volt. 2006-ban a SZIE GTK Regionális Gazdaságtani és Vidékfejlesztési Intézet egyetemi docense, valamint a Klímagazdaságtani Elemző és Kutatóközpont igazgatója lett. 2008-tól a Szent István Egyetem Egyetemi Klímatanácsának főtitkári teendőit látta el. A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) megalapítását követően 2021. februárjától a Fenntartható Fejlesztés és Gazdálkodás Intézet Agrárökológiai- és Ökológiai Gazdálkodási Tanszékének egyetemi docense és tanszékvezetője volt, majd munkája elismeréseként kutatási igazgatóhelyettesi kinevezést kapott. 2021 nyarán három intézet vezetői feladatainak ellátásával bízták meg, majd az intézetek szervezeti átalakítását követően 2021. november 1-jétől egy új szervezeti egység, az Agrár- és Élelmiszergazdasági Intézet igazgatója lett.

Széleskörű oktatási tevékenységet folytatott alap-, mester- és doktori képzésben. Számos tantárgy tantárgyfelelőse és oktatója, több szak szakfelelőse és szakalapítója volt. A MATE Gazdasági- és Regionális Tudományok Doktori Iskola munkáját törzstagként, témavezetőként is támogatta. Témavezetése alatt számos magyar és külföldi hallgató szerzett doktori fokozatot.

Nemzetközileg elismert szakemberként gyakran tartott rendkívül népszerű előadásokat kutatási eredményeiről külföldi egyetemeken, például a Reykjavík University, a Kyambogo University, University of Pristhina és a Vilnius Gediminas Technical University meghívásában. Az MTA Magyar Tudományos Művek Tára nyilvántartása szerint több mint háromszáz publikációja jelent meg és mindeddig kilencszázan citálták. A Scopus adatbázisban negyvenegy folyóiratcikk szerzőjeként szerepel, ezidáig közel ötszázan idézték. A Hirsch indexe tizennégy.

Számos hazai és nemzetközi tudományos folyóirat szerkesztőbizottságában, valamint szakmai szervezetben töltött be különböző tisztségeket. Az MDPI Sustainability, az MDPI Resources, az MDPI Agronomy folyóiratok vendégszerkesztője, a European Business and Management, az Ybl Journal of Built Environment, a Journal of Central European Green Innovation, a Lépések a fenntarthatóság felé, a Hungarian Agricultural Engineering, a Közbeszerzési Szemle szerkesztőbizottsági tagja volt.

Az MTA Agrárközgazdasági Tudományos Bizottságnak tagja, az MTA Körforgásos Gazdaság Osztályközi Állandó Bizottságának titkára, a HEInnovate, Chinese-European Society for a Sustainable Economy and Cultural Cooperation – Chairman of Sustainable Development Committee, a Magyar Bioetanol Szövetségnek, a magyar Biogáz Szövetségnek tagja, valamint a MATE választott Szenátora volt.

Multidiszciplináris kutatási tevékenységet folytatott: a teljesség igénye nélkül: nemzetközi környezetvédelmi és klíma projektet vezetett, foglalkozott az agrárpolitika aktuális kérdéseivel, a cirkuláris modellekkel, a lineáris-körkörös üzleti transzformációk rendszerelemeinek fejlesztésével Big Data segítségével, a megújuló energiaforrások hasznosításával, a Cleantech Incubation Europe program keretében inkubációs jó gyakorlatokkal (RubikLogicenter modell), a globalizációval kapcsolatos externáliák modellezésével az alternatív földhasználat területén.

A tudományos pályán kívül számos más területen is kiemelkedően tehetséges volt. Csodálattal szerette a művészetet, ezen belül a festészetet és az irodalmat. Népszerű versbemutatókkal egybekötve több saját verseskötete is megjelent. A Rubik kocka megszállott rajongója és gyűjtője volt. Rendszeresen sportolt, a halálát megelőző hétvégén Kaposváron még félmaratont futott.

Anyai örökségeként szeretett segíteni az embereknek, elkötelezett jószolgálati tevékenységet is folytatott. Mozgalmi munkáját a Lions Clubok Magyarországi Szövetségében végezte, először zónaelnökként, majd régióvezetőként támogatta a rászorulókat. 2021-től a hazai szövetség kormányzói posztját töltötte be. Rengeteg esemény, kezdeményezés fűződik a nevéhez (jótékonysági mozi, defibrillátor program, koncertek, bálok, kiállítások). Céljai között szerepelt, hogy a jövőben ezt a jószolgálati szellemiséget, életformát az egyetemi ifjúság, értelmiségi és kutató közösségben is útjára indítsa.

Halála mindannyiunkat megrendített, szellemi hagyatékát a tudományos közösség óriási ajándéknak tekinti, amelyet a MATE ezentúl is gondozni és ápolni fog.

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem saját halottjának tekinti, emlékét örökké szívünkben őrizzük.