Hírek

Tartalom megjelenítő

Létrehozva: 2022 március 07.

Képes krónika a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem egyéves évfordulójára

Az egyetem megalakulásának első évfordulójára megjelent A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Képes Krónikája című kötet Balázs Gusztáv szerkesztésében. Ahogyan a kiadvány előszavában a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetemért Alapítvány Kuratóriumának elnöke, Csányi Sándor és az Egyetem rektora, Gyuricza Csaba egyetemi tanár megfogalmazta, a képes krónika összeállításának célja, hogy az Egyetem új közösségéhez való tartozást segítse, megerősítse.

„A 448 fotóval illusztrált, 268 oldalas könyv a témában jártas szerzőgárdával, számos hivatkozással, a hazai agrár-felsőoktatás igen gazdag irodalmában elsőként tekinti át egy kötetben az intézményt alkotó öt campus – a Georgikon, a Budai, a Szent István, a Kaposvári  és a Károly Róbert Campus –, továbbá a szarvasi képzőhely és az egyetemhez csatlakozott, korábban a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Kutatóközpontot alkotó kutatóintézetek és gazdasági társaságok történetét, fejlődését”, emelte ki a megjelenés kapcsán Dr. Gyuricza Csaba.

A krónika keresztmetszet a közel két és fél évszázadról, amelyben a szerkesztő megfogalmazásában „kicsírázott, cseperedett, oltatott, szemeztetett, olykor bújtatott a magyarországi agrár-felsőoktatás”. Talán nincs is izgalmasabb szellemi kihívás ezen a területen, mint megismerni „a hazai agrár-felsőoktatás intézményhálózatát alkotó szellemi források, erek térképét”.

A kötetben a szerkesztő, Balázs Gusztáv, a MATE Médiaközpont újságírója, fotóriportere mellett dr. Hegedűs Attila, a Budai Campus egyetemi tanára, dr. Honfi Péter, a Budai Campus egyetemi docense, Kissné Bognár Krisztina, a Veritas Történetkutató Intézet és Levéltár levéltárvezetője, Koósné Török Erzsébet, a Kosáry Domokos Könyvtár és Levéltár ny. főigazgatója, főkönyvtárosa és Pőr Csilla, a Georgikon Könyvtár és Levéltár könyvtárvezető, könyvtáros írásai olvashatók.

A kötet bőségesen merít a MATE Campusai páratlanul értékes fotógyűjteményéből és a kortárs fotósok munkáiból. A válogatott fotók többsége kevésbé vagy egyáltalán nem ismert felvételek, nagyban segítik az egyetemtörténeti áttekintést, hogy jobban el lehessen képzelni, meg lehessen érteni az elmúlt időszakot. Az Egyetem történetét áttekintő szöveges részhez válogatott képeket nézegetve szinte a múltban érezhetjük magunkat és láthatóvá válik a mai intézmény színes világa.