Hír - Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem
Hírek
Tartalom listázó
Létrehozva: 2022 november 03.
Kényszerek és követelmények az élelmiszeripar fejlesztésében
Élelmiszer- és Energiabiztonsági Konferenciát rendezett október 28-án a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Élelmiszertudományi és Technológiai Intézete a Budai Campuson. Az eseményen előadás hangzott el többek között az energiaválság élelmiszergazdaságra gyakorolt hatásáról, az élelmiszeripar jövőképéről és az élelmiszerláncba kerülő mikotoxinokról.
Dr. Friedrich László intézetigazgató köszöntőjében összefoglalta az élelmiszertudományi képzés jubileumi évének eseményeit és arról is beszámolt a hallgatóságnak, hogy október 25-én Gödöllőn felavatták Dr. Dimény Imre akadémikus mellszobrát. Hozzátette, a Budai Campus egykori professzora, a MATE jogelőd Kertészeti Egyetem rektora ellátásilánc-szemlélettel vezette 1967-1975-ig a Mezőgazdasági és Élelmezésügyi Minisztériumot.
A konferencia témaköreit ismertetve az egyetemi tanár kiemelte, hogy az előadások áttekintik a termelőket közvetlenül érintő költségszerkezet átalakulását. Hozzátette, a kényszerek kicsit mindig előbbre is viszik az élelmiszeripar fejlesztését, amiben Magyarországnak van mit pótolnia. Hasonlóan aktuális téma az élelmiszerek egészségre gyakorolt hatásának vizsgálata.
Dr. Felkai Beáta Olga, az Agrárminisztérium Élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkára Az energiaválság hatása az élelmiszergazdaságra című előadásában a magyarországi élelmiszerinfláció fő okai közé sorolta a modernizáció hiányát, a forintárfolyam és az energiaárak változásait, a 2021-es alacsony árszintet, az első félév expanzív költségvetési politikáját és magas gazdasági növekedését. Az inflációt növelte az is, hogy a magyar gabona termelői árak az év nagy részében elszakadtak a tőzsdei áraktól, az állati termékek hazai és európai termelése pedig jelentősen csökkent az idén.
Az agrártárca legfontosabb fejlesztési prioritása az erőforráshatékony, magas hozzáadott értéket termelő mezőgazdaság és élelmiszeripar megteremtése. Kiemelt helyen jelenik meg a tervekben a digitális, precíziós technológiák alkalmazásának ösztönzése, a gazdaságok digitális átállásának támogatása.
Szécsényi Tamás, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara igazgatója olyan élelmiszeripari jövőképet vázolt fel, amiben a fogyasztói igényeket kielégítő, végtermékspecifikus integrált mezőgazdasági termelés keretében előállított alapanyagokra épülő, optimális üzemméretben szakosodott termeléssel feldolgozott élelmiszerek gyártása és kereskedelme valósul meg. A cél eléréséhez figyelembe kell venni a beszerzési lehetőségeket és az eltarthatóságot, a környezetvédelmet és a fenntarthatóságot, a táplálkozástudományi megfontolásokat, továbbá a nyomon követhetőséget.
Az előadó ismertette az élelmiszertermelés villamos-energia és gázfelhasználási igényét. Kiemelte, nagyon fontos, hogy adatokra alapozott döntéseket hozzanak az üzemek. Az élelmiszer-előállítás és a melléktermék-feldolgozás során az anyagáramok és a tevékenységek egyensúlyára kell törekedni.
Mikotoxinok az élelmiszerláncban című előadásában Dr. Kovács Melinda akadémikus, a MATE Élettani és Takarmányozástani Intézetének igazgatója bemutatta a toxintermelő penészgombák megjelenésének biológiai és környezeti tényezőit, a betakarítás, a tárolás, a szállítás és a feldolgozás kockázatait. A mikotoxinok humán-egészségügyi hatásai igen kiterjedtek. Az előadó kitért többek között a rákkeltő, a mutagén hatásokra, a szaporodásbiológiai zavarokra, néhány, feltehetően mikotoxin hatásra visszavezethető (nem daganatos) megbetegedésre. Ismertette a mikotoxinok előfordulását élelmiszerekben és a mikotoxin tartalom csökkentésére az élelmiszer-feldolgozásban alkalmazható innovatív technológiákat vázolt.