Hírek

Tartalom megjelenítő

Létrehozva: 2022 február 10.

Diplomatervekből nyílt kiállítás a Budai Campuson

A MATE Budai Campusának dísztermében február 8-án nyílt meg a Diploma 2022 kiállítás. A tablókon a tájépítész mérnöki, településmérnöki, tájépítészet és kertművészet, valamint az angol nyelvű Landscape Architecture and Garden mesterszakokon megvédett diplomatervek láthatók. Schuchmann Péter, a Magyar Építész Kamara Táj- és Kertépítész Tagozatának képviseletében az eseményen kiemelte, hogy ez a tárlat a pályakezdő generáció első megjelenése a szakma nyilvánossága előtt.

Sok év szorgalmas munkája előzte meg ezt a napot, amikor a Tájépítészeti, Településtervezési és Díszkertészeti Intézet (TTDI) végzett hallgatói már a tanulmányok terheitől megszabadulva önfeledten beszélgettek egymással és értékelték társaik munkáját. Az esemény különlegessége, hogy az érintett szakmák vezető képviselői köszöntötték őket, akik ezután – az intézet tanáraival együtt – személyesen is az újdonsült kollégák rendelkezésére álltak.

Minden munkát csak az iránta érzett szeretettel szabad végezni, szögezte le köszöntőjében Nyitrainé Dr. Sárdy Diána campus-főigazgató, aki szerint ez a kiállított munkákban is tükröződött.

Dr. Dömötör Tamás tájépítész mérnök, kormányfőtanácsos, Dr. Füleky Zsolt építészeti, építésügyi és örökségvédelmi helyettes államtitkár képviseletében köszöntve a kiállítókat elsőként arról szólt, hogy igen színvonalas digitális munkák, jól kidolgozott rajzi megoldások születtek számos diák kezéből. A tájépítészet keresett szakmává vált Magyarországon. A szabadban, minőségi környezetben eltöltött minőségi idő jelentősége megnőtt. Rengeteg a megbízás, ami ígéretes a most végzettek számára. Az államtitkárság célja, hogy folytatódjon a városok zöldítése, a jobb, korszerűbb települési környezet kialakítása. Megjelent az építésügyi jogi szabályozásban a települési zöld infrastruktúra fogalma. Javasolta a fiatal szakembereknek, hogy utazzanak sokat, ismerjenek meg más kultúrákat, mert az így szerzett tapasztalataik elősegítik szakmai fejlődésüket.

Vincze Attila, a Magyar Tájépítészek Szövetségének elnöke a kiállított szép diplomatervekhez gratulált. Kérte a fiatal kollégákat, szánják rá a következő öt évet is a tanulás folytatására. Legyenek érdeklődők a világ és a tájépítészet iránt, mert ez egy szép szakma, érdemes vele foglalkozni egy életen át.

Martin van den Toorn, a Delft University of Technology és az École National Superiore de Architecture Versailles professzora, továbbá a MATE Honoris Causa professzora beszédében hangsúlyozta, hogy a tájépítészet Európa-szerte növekvő fontosságot kapott az elmúlt években. A szakemberek és a politikusok egyaránt elismerik a szakma jelentőségét az élhető, egészséges és kreatív emberi környezet megteremtésében, valamint a globális felmelegedés elleni küzdelemben.

A magyar tájépítész iskola egész Európában elismert és úgy a magyar oktatók és kutatók, mint az itt végzett hallgatók ázsiója nagyon magas a nemzetközi felsőoktatásban és a tervezői piacokon.

Bardóczi Sándor, Budapest főtájépítésze felidézte, hogy az ezredfordulón, amikor megszerezte diplomáját, sokan el sem tudtak helyezkedni a szakmában. Ma szinte válogatni lehet az állásajánlatok között. Belépve az Európai Unióba nagyon sok olyan közterületi munka kezdődött el, amikre korábban nemigen volt lehetőség. A társadalmi nyitottság, az ingatlanfejlesztések egyre-másra generálják a feladatokat. Ezzel együtt beköszöntött az a korszak, amikor a szakembereknek nemcsak tervezőként, hanem etikus szakmagyakorlóként is irányítaniuk kell a megbízóik kezét, hogy olyan tájépítészeti, kertépítészeti munkák szülessenek, amelyek a befektetők és a társadalom javát egyaránt szolgálják. Kiemelte, a klímaváltozásra csak táji léptékben lehet válaszolni és ez ma gyakran elsikkad a tervezés során.

A köszöntők sorát Schuchmann Péter zárta, aki 52 évvel ezelőtt végzett a Budai Campuson. Értékes és érdekes anyagnak tartja a kiállított 45 tablót. Megállapította, hogy ez a kiállítás azért marad emlékezetes a végzettek számára, mert első alkalommal láthatók munkáik a szakma képviselői előtt. Tanácsolta, hogy pályájuk során minél több pályázaton és kiállításon vegyenek majd részt, mutassák be, mire jutottak tervezői gyakorlatukban. Gratulált a tanároknak és mindenkinek köszönetet mondott, akik a hallgatók munkáját segítették.

Dr. Fekete Albert, a TTDI igazgatója az intézet nevében méltatta a kamara táj- és kertépítész tagozatának elnöki tisztéről a napokban leköszönt szakember hosszú időn át végzett fáradozását, aminek eredményeként a szakma és az oktatás közelebb került egymáshoz.

A díszteremben február 11-én tartják az Intézet diplomaátadó ünnepségét. A kiállítás anyagát ekkortól a K épület folyosóján lehet majd megtekinteni.