2020-1.1.2-PIACI-KFI-2021-00300

2020-1.1.2-PIACI-KFI-2021-00300

Utolsó frissítés: 2022 február 09.

A projekt azonosító száma:

2020-1.1.2-PIACI-KFI-2021-00300

A kedvezményezett neve (konzorcium vezető):

VITAFORT Első Takarmánygyártó és Forgalmazó Zártkörűen Működő Részvénytársaság

A projekt címe:

Rovar alapú fehérjetakarmány fenntartható, hulladékmentes gyártási technológiájának kifejlesztése és takarmányozási felhasználása gazdasági haszonállatokkal a körforgásos gazdaság modell szerint

A szerződött támogatás támogatási összege:

699 003 000 Ft

A támogatás mértéke:

67,5 %

MATE támogatás összege:

50 000 000 Ft

A támogatás mértéke:

100 %

Konzorciumi tagok

PROFIKOMP KÖRNYEZETTECHNIKA Környezetvédelmi, Kereskedelmi és Szolgáltató Zártkörűen Működő Részvénytársaság

Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem

A projekt kezdő dátuma:

2021.02.01.

A projekt befejezési dátuma:

2024.01.31.

A projekt tartalmának bemutatása:

A projekt legfőbb célja, hogy gazdaságosan előállítható, rovar alapú fehérjét tartalmazó takarmánykeverékeket állítsunk elő, és ezekből egy termékcsaládot alakítsunk ki. Az egyes takarmányozási termékek receptúrája a baromfi és sertéstenyészetekre, valamint ezek életkori sajátosságaira specifikusan kerülnek kialakításra. A kutatás által hazánk stratégiailag fontos versenyelőnybe kerülhet a takarmányozás területén a régiós versenytársakkal szemben azáltal, hogy kutatási eredményekkel és nagyüzemi takarmányozási kísérletekkel rendelkezik a feldolgozott rovarfehérjével. A téma kutatása azért is kiemelten fontos, mert a tervezett uniós szabályozás előreláthatólag engedményeket tesz majd a rovarfehérje felhasználhatóságát illetően, illetve azért is, mert ez az alapanyag alternatívát jelenthet a jelenleg alkalmazott, magas fehérjetartalmú szója helyett, amely sok esetben génmódosított eredetű és az Unión kívülről származik.

A projekt során kidolgozásra kerül egy minőségbiztosítási rendszer a nyomonkövethetőség érdekében a teljes technológiai láncon keresztül. Ez a rovarok táplálására szolgáló szubsztrát alapanyagok származási helyétől kezdve szabályozná a folyamatot, a rajta nevelt rovarokon át az őket takarmányként elfogyasztó állatokból készült állati termékeikig (hús, tojás). Ezen kívül kifejlesztése kerül egy DNS diagnosztikai eljáráson alapuló analitikai módszer a takarmányok rovarfehérje tartalmának kimutatására is.

Mivel a rovarfehérje egyik nagy előnye a kis ökológiai lábnyom, a környezetvédelmi szempontok fő prioritásnak számítanak a kutatás során. A kutatás egyik környezetvédelmi vonatkozása a szemléletformáló megközelítés, amely során a rovar, mint kártevő nézőpontot a rovar, mint erőforrás szemléletre válthatjuk.