2020-1.1.2-PIACI-KFI-2021-00300 - Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem
2020-1.1.2-PIACI-KFI-2021-00300
2020-1.1.2-PIACI-KFI-2021-00300
Utolsó frissítés: 2022 február 09.
A projekt azonosító száma: |
2020-1.1.2-PIACI-KFI-2021-00300 |
A kedvezményezett neve (konzorcium vezető): |
VITAFORT Első Takarmánygyártó és Forgalmazó Zártkörűen Működő Részvénytársaság |
A projekt címe: |
Rovar alapú fehérjetakarmány fenntartható, hulladékmentes gyártási technológiájának kifejlesztése és takarmányozási felhasználása gazdasági haszonállatokkal a körforgásos gazdaság modell szerint |
A szerződött támogatás támogatási összege: |
699 003 000 Ft |
A támogatás mértéke: |
67,5 % |
MATE támogatás összege: |
50 000 000 Ft |
A támogatás mértéke: |
100 % |
Konzorciumi tagok |
PROFIKOMP KÖRNYEZETTECHNIKA Környezetvédelmi, Kereskedelmi és Szolgáltató Zártkörűen Működő Részvénytársaság |
Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem |
|
A projekt kezdő dátuma: |
2021.02.01. |
A projekt befejezési dátuma: |
2024.01.31. |
A projekt tartalmának bemutatása: |
|
A projekt legfőbb célja, hogy gazdaságosan előállítható, rovar alapú fehérjét tartalmazó takarmánykeverékeket állítsunk elő, és ezekből egy termékcsaládot alakítsunk ki. Az egyes takarmányozási termékek receptúrája a baromfi és sertéstenyészetekre, valamint ezek életkori sajátosságaira specifikusan kerülnek kialakításra. A kutatás által hazánk stratégiailag fontos versenyelőnybe kerülhet a takarmányozás területén a régiós versenytársakkal szemben azáltal, hogy kutatási eredményekkel és nagyüzemi takarmányozási kísérletekkel rendelkezik a feldolgozott rovarfehérjével. A téma kutatása azért is kiemelten fontos, mert a tervezett uniós szabályozás előreláthatólag engedményeket tesz majd a rovarfehérje felhasználhatóságát illetően, illetve azért is, mert ez az alapanyag alternatívát jelenthet a jelenleg alkalmazott, magas fehérjetartalmú szója helyett, amely sok esetben génmódosított eredetű és az Unión kívülről származik. A projekt során kidolgozásra kerül egy minőségbiztosítási rendszer a nyomonkövethetőség érdekében a teljes technológiai láncon keresztül. Ez a rovarok táplálására szolgáló szubsztrát alapanyagok származási helyétől kezdve szabályozná a folyamatot, a rajta nevelt rovarokon át az őket takarmányként elfogyasztó állatokból készült állati termékeikig (hús, tojás). Ezen kívül kifejlesztése kerül egy DNS diagnosztikai eljáráson alapuló analitikai módszer a takarmányok rovarfehérje tartalmának kimutatására is. Mivel a rovarfehérje egyik nagy előnye a kis ökológiai lábnyom, a környezetvédelmi szempontok fő prioritásnak számítanak a kutatás során. A kutatás egyik környezetvédelmi vonatkozása a szemléletformáló megközelítés, amely során a rovar, mint kártevő nézőpontot a rovar, mint erőforrás szemléletre válthatjuk.
|