Fogatos túrák

Fogatos túrák

Utolsó frissítés: 2022 október 20.

Bőszénfáról induló fogatos programok előzetes (legalább 1 nappal korábban!) időpont egyeztetéssel, bejelentkezéssel

A nyári időszakban javasoljuk, hogy a kora délelőtti órákra tervezzék a fogatos programot, a nagy meleg miatt.

A túrák a Szarvasfarm Lovasudvarból indulnak, vagy az istálló körüli legelőterületen zajlanak. A programokat 7 személyes hintókkal és 10, illetve 15 személyes túrakocsikkal valósítjuk meg. Menet közben a fogatosok tájékoztatják a vendégeket a látnivalókról, külön kísérő nincs a fogatokon. A fogattal való közlekedés tradíciója évszázadokra nyúlik vissza - nem tartozik a gyors közlekedési módok közé. Arra viszont kiválóan alkalmas, hogy megfigyelhessük a körülöttünk elterülő természeti szépségeket. A szarvasfarm vadjai jól ismerik a lovasfogatokat, nem félnek tőlük – viszonylag közelre – 50-80 m-re bevárják azokat, így módunk van közeli képeket készíteni, az állatokban gyönyörködni. Nyári nagy melegben – különösen délidőben – az állatok elhúzódnak az épületek, erdők árnyékába - ilyenkor sokkal kevesebb jószágot láthatunk!

 

I. MÉNESLÁTOGATÁS A "LAKTANYA MAJORBAN"

 

Útvonal, látnivalók: a lovasudvartól a belső úthálózaton közelítjük meg a „Laktanya Majort”, a hidegvérű ménes központját. Ez a magyar lófajta mára kiszorult a mezőgazdasági munkából, veszélyeztetett állatfajjá vált, ménesünkben a fajta fenntartásán és nemesítésén fáradozunk. Az út közben láthatunk szürke marhákat, Dávid-szarvasokat és az út melletti tavon - május közepétől – tőkésrécéket, meleg idő esetén egy – egy Dávid-szarvast, amint a tó vízében hűsöl. A közel 120 ló látványa lenyűgöző élmény, különösen a tavaszi hónapokban, amikor az újszülött kiscsikók anyjuk körül ugrándoznak.

Tervezett időtartam: 1 óra

Látogatószám: legalább 4 fő
A csoport létszámától függően 7 személyes hintót, vagy túrakocsikat használunk.

A program ára: felnőtteknek: 2500 Ft/fő, gyerekeknek (14 éves korig): 2000 Ft/fő. Minimum kiállási díj: 9000 Ft.

Bejelentkezés: +3620/977-6289, danine.udvardy.tunde@uni-mate.hu 

 

II. FOGATOS SZARVASNÉZÉS SZENTTAMÁS-PUSZTÁN

 

Útvonal, látnivalók: a lovasudvartól az erdészeti kövesúton közelítjük meg a szenttamás-pusztai kerteket, 1200 gímszarvas élőhelyét. Az út során szürkemarhákat, Dávid-szarvasokat, szamarakat és gímszarvasokat láthatunk. A túra alatt megfigyelhetjük az állatok tenyésztésére, nevelésére szolgáló területeket, tájékozódhatunk az állatok tartásának, takarmányozásának és hasznosításának részleteiről. Kis szerencsével a szarvas csapatok közvetlen közelébe is juthatunk.
Május végétől láthatunk egy-egy pettyes borjút, barkás agancsú gímbikát.
Szeptemberben igazi élményt nyújt a bőgő szarvasbikák közelébe jutni és megfigyelni az erdők királyának viselkedését.
Az októberben a barcogó dámbikák különleges hangját hallhatjuk és a Zselic csodálatos színvilágában gyönyörködhetünk.

Tervezett időtartam: 1 óra

Látogatószám: legalább 4 fő, legfeljebb 25 fő (2 fogaton)
A csoport létszámától függően 7 személyes hintót, vagy túrakocsikat használunk.

A program ára: felnőtteknek: 2500 Ft/fő, gyerekeknek (14 éves korig): 2000 Ft/fő. Minimum kiállási díj: 9000 Ft.

Bejelentkezés: +3620/977-6289, danine.udvardy.tunde@uni-mate.hu

 

A fogatozáshoz ajánlott ruházat: az évszaknak megfelelő öltözék, megfelelő védelem a tűző napsugárzás, illetve az eső ellen. Még jó idő esetén is szükség lehet egy vékony kabátra, vagy pulóverre a menetszél miatt. Hideg idő esetén, a fogatokon lévő üléseket pokrócokkal tesszük kényelmesebbé.

Egyéb tudnivalók:
A lovat nem mint eszközt, hanem mint élőlényt kell kezelni. Ezek az élmények hozzájárulnak ahhoz, hogy a ló és az ember közötti kapcsolat kialakuljon, átérezhetjük a lovasprogramok lényegét, az ember és az állat egymásra utaltságát.