Új Nemzeti Kiválósági Program 2021/22. - Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem
Új Nemzeti Kiválósági Program 2021/22.
Új Nemzeti Kiválósági Program
Utolsó frissítés: 2021 november 25.
Az Új Nemzeti Kiválósági Program (a továbbiakban: ÚNKP) célja, hogy támogassa a hazai kutatói és alkotóművészi utánpótlást, a tudományos és művészeti pályán való elindulást, majd pályán tartást, valamint a nemzetközi szinten is kiváló tapasztalt kutatók és alkotók kutatómunkáját. A program 2021. évben meghirdetésre kerülő ösztöndíjpályázatai a felsőoktatásban részt vevő hallgatói, kutatói kiválóságot támogatják olyan – alapképzésben, mesterképzésben vagy doktori képzésben részt vevő – hallgatók, doktorvárományosok, valamint fiatal oktatók, kutatók támogatásával, akik a felsőoktatási intézményben eredményes kutatási és alkotói tevékenységet folytatnak. A program minden tudomány- és művészeti területet figyelembe véve kívánja elősegíteni a tudományos kutatásokat és az innovációt.
A pályázati felhívások a http://www.unkp.gov.hu oldalon érhetőek el.
A pályázattal kapcsolatban felvilágosítást és segítséget nyújt:
- koordinátor: Dr. Helyes Lajos, egyetemi tanár, Doktori és Habilitációs Tanács elnöke, 2100 Gödöllő, Páter K. u. 1., Főépület
- ügyintézők:
Doktori hallgatói, Tudománnyal Fel!, Bolyai+ és Tehetséggel fel! kategóriákban: Törökné Hajdú Mónika, 2100 Gödöllő, Páter K. u. 1., Főépület, földszint 2. iroda, telefon: +36-(28)-522-000/1058
Felsőoktatási alap- és mesterképzés kategóriákban: Megyeri Ágnes, 2100 Gödöllő, Páter K. u. 1., Főépület, földszint 7. iroda, telefon: +36-(28)-522-000/1056
A 2021/22. tanévi pályázat ösztöndíjasai:
Pályázati kód | Kutatási téma címe |
ÚNKP-21-3-II-MATE/24 | Különleges vizes élőhelyek ökoszisztéma-szolgáltatásainak értékelése a Kárpát-medencében |
ÚNKP-21-1-I-MATE-14 | Szokatlan textúrák a ruhán |
ÚNKP-21-4-I-MATE-22 | Turisztikai célú fejlesztésre felhasználható pályázati források hasznosulása Magyarországon |
ÚNKP-21-3-II-MATE/2 | Édesburgonyafajták gyomszabályozásának lehetséges módszerei, különös tekintettel a beltartalomra és a szermaradék vizsgálatokra |
ÚNKP-21-1-I-MATE-5 | Idegenhonos és őslakos erdők vegetáció-diverzitásának összehasonlító vizsgálata a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság területén |
ÚNKP-21-3-II-MATE/13 | Történeti kertek élőhelyei a kezelés tükrében |
ÚNKP-21-3-I-MATE/10 | A mért változók hatása a morfometriai vizsgálatok eredményeire |
ÚNKP-21-3-II-MATE/23 | Aromás szénhidrogén tartalmú dúsító tenyészetekből izolált Acidovorax és Pseudacidovorax törzsek genomikai vizsgálata |
ÚNKP-21-2-I-MATE-23 | Pandémia hatása a háztartások megtakarítási attitűdjére |
ÚNKP-21-1-I-MATE-8 | Sorozatok a térben |
ÚNKP-21-1-I-MATE-10 | Színek mindenhol |
ÚNKP-21-3-I-MATE/29 | Egy urbanizációs folyamatoknak fokozottan kitett kisvízfolyás üledéktoxikológiai vizsgálata zebradánió embriókon: egyéves tanulmány |
ÚNKP-21-2-I-MATE-20 | A talaj nedvességtartalmának és nyírószilárdságának kapcsolata |
ÚNKP-21-3-I-MATE/20 | Az aggregáció jelentősége a gazdasági fejlettség vizsgálatában |
ÚNKP-21-3-II-MATE/29 | Porított vértermékek adagolásának és különböző fagyasztási módszereknek hatása víz- és tejalapú fagylaltok és régkrémek tulajdonságaira |
ÚNKP-21-3-II-MATE/30 | 3D nyomtatott PLA szendvics elemek belső szerkezetének módosítása, hatása a fajlagos teherbírásra |
ÚNKP-21-5-MATE-2. | Nemzeti kisebbségként a szomszédban, az asszimiláció viszonyrendszerének politikai földrajzi összehasonlító vizsgálata a horvát-magyar határ mentén élő nemzeti kisebbségeknél, különös tekintettel a hármas határok térségére. |
ÚNKP-21-4-II-MATE-14 | Az inflációs célkövetéses rendszer empirikus értékelése Magyarországon |
ÚNKP-21-5-MATE-3. | Környezeti baktériumok virulenciájának mérésére alkalmas in vivo módszer kidolgozása zebradánió embriókra és validálása Pseudomonas aeruginosa törzsekkel |
ÚNKP-21-5-MATE-4. | A települési konvergencia kérdései Magyarországon – A jövedelmi mobilitás mögött meghúzódó folyamatok bemutatása |
ÚNKP-21-4-II-MATE-3 | Almástermésűek mechanikai sérülésvizsgálata tárolási paraméterek figyelembevételével |
ÚNKP-21-4-II-MATE-13 | A Balaton mikrobiális közösségének szezonális dinamikája és a Kis-Balaton Vízvédelmi Rendszer hatásának feltárása. |
ÚNKP-21-5-MATE-1. | Klaszterezési módszerek élelmiszertudományi alkalmazásainak felülvizsgálata |
ÚNKP-21-4-II-MATE-8 | Felszíni vizekben gyakran előforduló, szinergikus citotoxicitású mikroszennyezők hatásvizsgálata vízi gerinces modellszervezeten |
ÚNKP-21-5-MATE-5. | Duox enzimek expressziójának vizsgálata oltógyomor helyzetváltozásban szenvedő szarvasmarhák szöveteiben |
ÚNKP-21-5-MATE-6. | Növénypatogén baktériumok elleni védekezési lehetőségek |
ÚNKP-21-5-MATE-7. | Élelmiszerhulladék-csökkentés az ENSZ fenntartható fejlődési céljainak tükrében – elmélet és gyakorlat |
ÚNKP-21-5-MATE-8. | Szerves mikroszennyezők hatása opportunista patogén mikroszerveztek nem konvencionális szubletális végpontjaira |
ÚNKP-21-4-II-MATE-20 | Eróziónak kitett szőlőültetvényen alkalmazott talajművelési eljárások és takarónövények hatásai az ültetvények talajnedvesség állapotára a klímaváltozás tükrében |
ÚNKP-21-4-II-MATE-5 | Fitoextrakció lehetőségének kutatása takarmány- és cukorrépa termesztéssel a talaj antropogén szikesedésének csökkentése érdekében |
ÚNKP-21-5-MATE-9. | Hymenochaetoid taplógombák diverzitása, gazdanövény preferenciája és integratív taxonómiai vizsgálata |
ÚNKP-21-4-II-MATE-12 | „Intelligens kiskereskedelmi megoldás vizsgálata a Továbbfejlesztett Technológiaelfogadás és -Használat Egységesített elméleti modellje (UTAUT2) alapján” |
ÚNKP-21-4-II-MATE-19 | Ipari paradicsom és édesburgonya vízellátottságának vizsgálata és precíziós öntözésének lehetőségei |
ÚNKP-21-4-II-MATE-10 | Nagy fehérjetartalmú, biológiailag aktív komponenseket tartalmazó ital fejlesztése |
ÚNKP-21-3-I-MATE/46 | Komposzt alapú termésnövelő anyagok hatásának vizsgálata gyökérgubacs fonálféreg (Meloidogyne spp.) által károsított zöldségállományokban |
ÚNKP-21-2-I-MATE-13 | Egy rurális térség négy magyarországi járásának település szintű összehasonlító vizsgálata a magyar-osztrák-szlovén hármas határ mentén. |
ÚNKP-21-3-I-MATE/16 | Nyúl (Oryctolagus cuniculus) cirkuláris RNS-ek azonosítása és jellemzése betegségmodellek létrehozási lehetőségeinek felderítésére |
ÚNKP-21-3-I-MATE/18 | Leanderről izolált baktériumfajok vizsgálata |
ÚNKP-21-3-II-MATE/40 | A kézműves élelmiszerek piacán alkalmazott marketingtevékenységek elemzése |
ÚNKP-21-3-I-MATE/37 | A Batyki-láprét természetvédelmi gyepkezelését megalapozó - védett növényfajokra vonatkozó - vizsgálatok |
ÚNKP-21-4-I-MATE-4 | Részvényár előrejelzés neuro-fuzzy modell alkalmazásával, pénzügyi-számviteli mutatószámok felhasználásával |
ÚNKP-21-3-I-MATE/15 | A munkavállalói jóllét és a munkaerő-megtartás kapcsolatának vizsgálata |
ÚNKP-21-3-II-MATE/42 | A termesztett gabonák legfontosabb vírusvektor kártevőinek interakciójának vizsgálata. |
ÚNKP-21-3-II-MATE/37 | Kora újkori szőlőmagleletek összehasonlítása mai szőlőmagmintákkal mikrobiológiai szempontból |
ÚNKP-21-4-I-MATE-23 | Az ipari ágazat térgazdasági és szerkezeti súlypontjainak átrendeződése az emisszióácsökkentés és karbon-semlegesség elveinek korában |
ÚNKP-21-2-I-MATE-22 | Fás biotóphálózatok klíma-és biodiverzitás védelmi szerepe az agrárdomináns tájban |
ÚNKP-21-3-II-MATE/27 | A felnőttképzés szerepe a közfoglalkoztatottak körében |
ÚNKP-21-2-I-MATE-30 | Kiváló tulajdonságú, genetikailag tiszta pannon méhcsaládok létrehozása és megörzése, molekuláris biológiai technikák alkalmazásával. |
ÚNKP-21-4-I-MATE-8 | Természetes hűtőközegek „drop-in” alkalmazásának méréses vizsgálata |
ÚNKP-21-3-II-MATE/47 | Tojássárgájalé fagyasztásának és krioprotektív anyagok használatának hatása majonéz készítésére |
ÚNKP-21-2-I-MATE-21 | Ökoszisztéma szolgáltatások fenntertható hasznosításához szükséges szemléletformálás tájépítészeti eszközrendszere |
ÚNKP-21-3-I-MATE/40 | Eltérő intenzitású műtrágya és cink lombtrágya kezelések hatása az őszi búza klorofilltartalmára és terméselemeire |
ÚNKP-21-3-II-MATE/8 | A hazai középvárosok mesterséges felszínének változásai gazdasági és társadalmi folyamatok tükrében a rendszerváltás után |
ÚNKP-21-3-II-MATE/45 | Nyúl-gyermek interakciók vizsgálata állatasszisztált foglalkozásokon |
ÚNKP-21-4-I-MATE-21 | Egy karbamát inszekticid, a bendiokarb immunmoduláns hatásainak vizsgálata zebradánión |
ÚNKP-21-3-II-MATE/17 | Azonnali fizetési rendszer bevezetése Magyarországon |
ÚNKP-21-4-I-MATE-15 | Részvételi tervezés alkalmazása iskolai környezetben |
ÚNKP-21-3-II-MATE/15 | Antibiotikumok hatékonyságának kvantitatív analízise molekulaméretük függvényében |
ÚNKP-21-3-II-MATE/10 | PGPR baktériumok szárazságstressz faktor elleni védelmének tesztelése hibridkukoricán |
ÚNKP-21-2-I-MATE-7 | Felhagyott vadszórók nyövényzeténk vizsgálata a Mátrai Tájvédelmi Körzetben |
ÚNKP-21-2-I-MATE-19 | A talaj nedvességtartalmánakés hordképességének összefüggései |
ÚNKP-21-2-I-MATE-26 | A búza alapú DDGS felhasználásának lehetősége a brojlercsirke takarmányozásában egy új mikrobiális kezelés eredményeként |
ÚNKP-21-3-II-MATE/20 | A vadászati célú etetőhelyek talajdegradációja a Mátrai Tájvádelmi körzetben |
ÚNKP-21-4-I-MATE-5 | Magyarországon forgalmazott fokhagyma szaporítóanyag virológiai vizsgálata nukleinsav alapú diagnosztikai módszerekkel |
ÚNKP-21-3-I-MATE/22 | A szőlő szürkerothadás (Botrytis cinerea) növénykórtani előrejelzési modelljének felülvizsgálata és országos tesztelése |
ÚNKP-21-3-I-MATE/21 | Spermiummorfológiai vizsgálat adaptálása áramlási citométerhez |
ÚNKP-21-3-I-MATE/17 | A klaszterek működésének aktuális kérdései a Dél-Alföldi régióban |
ÚNKP-21-2-I-MATE-6 | Az ázsiai márványpoloska partenogenezisének vizsgálata |
ÚNKP-21-2-I-MATE-27 | Modern mandalák |
ÚNKP-21-4-I-MATE-10 | Ochratoxin és kurkuma hatásainak vizsgálata az antioxidáns védelmi rendszer szabályozására és az aril-hidrokarbon receptor transzkripciós útvonalra brojler csirkében |
ÚNKP-21-2-I-MATE-16 | Mélyhűtött spermából származó Balatoni sudár ponty ivadék vizsgálata tógazdasági körülmények között |
ÚNKP-21-1-I-MATE-3 | A betűtipus hatása felső tagozatos tanulók szövegértésére |
ÚNKP-21-2-I-MATE-4 | Brettanomyces élesztők söripari szempontból releváns tulajdonságainak vizsgálata |
ÚNKP-21-3-II-MATE/26 | Trópusi idegenhonos halfajok táplálékvizsgálata a Hévízi-lefolyó területén. |
ÚNKP-21-2-I-MATE-15 | Vízkefír - kulturával fermentált probiotikus ital fejlesztése |
ÚNKP-21-3-I-MATE/41 | A hátrányos helyzetű járások fejlődési tendenciái Magyarországon |
ÚNKP-21-3-I-MATE/8 | Az őszi búza egyes patogénjei valamint fitofágjai levélben kiváltott stresszjelenségeinek biofoton emisszió detektálásán alapuló elemzése |
ÚNKP-21-3-I-MATE/39 | Idegenhonos gébfajok (Gobiidae) elterjedése és állománysűrűsége a Tarna vízrendszerében |
ÚNKP-21-3-II-MATE/11 | Kultúrnövények rizoszÍérájáróI izoláIt új PaenibacilIus baktérium faj növényi növekedést serkentő képességeinek vizsgálata |
ÚNKP-21-1-I-MATE-4 | Vadászati létesítmények természeti környezetre gyakorolt hatásait vizsgáló módszertani kutatások kidolgozása és tesztelése eltérő táji környezetben |
ÚNKP-21-3-I-MATE/43 | Kiemelt feldolgozóipari tevékenységet végző vállalatok exportpotenciálja a Dél-Dunántúlon |
ÚNKP-21-3-II-MATE/36 | A COVID-19 világjárvány hatása a hazai élelmiszeripari termékek fogyasztói megítélésére |
ÚNKP-21-3-I-MATE/31 | Magyarország pattanóbogarai |
ÚNKP-21-3-I-MATE/12 | A LED megvilágítás a bojler szülőpárokra gyakorolt hatásának vizsgálata,összehasonlítva más hagyományos megvilágításokkal. |
ÚNKP-21-2-I-MATE-5 | Biológiai védekezési módszerek kölcsönhatásai |
ÚNKP-21-3-II-MATE/1 | A pontysperma mélyhűtésének sztenderdizációja |
ÚNKP-21-3-II-MATE/46 | Katonai tábor elhelyezési komfort optimalizálás |
ÚNKP-21-3-II-MATE/33 | Zöldségnövényeket fertőző vírusok szupresszor aktivitását befolyásoló tényezők vizsgálata |
ÚNKP-21-3-II-MATE/35 | Szaporodásbiológiai jellemzők és GABA-glutamát rendszer diszregulációjának vizsgálata DIP2C knock-out egér modellben |
ÚNKP-21-3-I-MATE/34 | A lakosság befektetési döntéseit meghatározó tényezők feltárása Somogy megyében |
ÚNKP-21-4-I-MATE-9 | Környezeti vagy társadalmi tudatosság? Az etikus fogyasztási szándékot befolyásoló tényezők vizsgálata |
ÚNKP-21-3-II-MATE/41 | Maastrichti kritériumokon túl |
ÚNKP-21-3-II-MATE/43 | Ásott kutak vízminőség vizsgálata Visnyeszéplak és Gyűrűfű ökofalvakban |
ÚNKP-21-2-I-MATE-10 | A lignitből származtatott huminsavak és a füstgáz kéntelenítéséből származó gipsz együttes hatásának vizsgálata a talaj enzimaktivitására szikes |
ÚNKP-21-1-I-MATE-1 | A lakosság tejvásárlási szokásainak vizsgálata különös tekintettel annak logoisztikai vonatkozásaira |
ÚNKP-21-3-II-MATE/22 | Dr. Halassy Melinda beadott OTKA pályázatához kapcsolódóan - Özönfajok elleni élőhely-helyreállítás magvetéssel |
ÚNKP-21-3-II-MATE/38 | Paprikát fertőző vírusok diveritásának vizsgálata a Szentesi paprikatermesztési körzetben |
ÚNKP-21-3-I-MATE/30 | Inváziós fajok elterjedésének vizsgálata vasúti pályaszakaszok mentén |
ÚNKP-21-3-II-MATE/6 | A gyékény és a közönséges aranyvessző lebontása során keletkező CO2 kibocsátás mérése klímakamrában |
ÚNKP-21-3-II-MATE/44 | Yarrowia törzsek pigment termelésének tanulmányozása |
ÚNKP-21-2-I-MATE-29 | A digitális képfeldolgozás a zöldségkeverék konzervek minőségellenörzésében |
ÚNKP-21-3-I-MATE/23 | Különböző nyersfehérje- és energiatartalmú takarmányok hatása brojlercsirkék bél mikroflóra tevékenységére |
ÚNKP-21-3-I-MATE/42 | Állatasszisztált munkához való nyulak kiválasztásának szempontjai látássérült személy számára |
ÚNKP-21-3-II-MATE/5 | Tőzsdék és ECN kereskedési rendszerek versenyhelyzete az algoritmusos kereskedés piacán |
ÚNKP-21-3-II-MATE/7 | Magyarországi rizs fajtagyűjtemény hidegtűrésének vizsgálata |
ÚNKP-21-3-I-MATE/26 | Szőlőfajták RGB színtér-alapú jellemzése |
ÚNKP-21-3-II-MATE/12 | Prediktív KPI mutatók elemzése különböző standardizált normák függvényében |
ÚNKP-21-4-I-MATE-13 | Magyarországi óvodákban üzemelő terápiás sószobák biológiai légszennyezőinek vizsgálata |
ÚNKP-21-3-II-MATE/19 | Fogyasztói döntésben szerepet játszó élelmiszerrel kapcsolatos táplálkozás-élettani és fenntarthatósági tényezők meghatározása, összefüggései és rangsorolása |
ÚNKP-21-3-II-MATE/3 | Élelmiszerek biológiailag hozzáférhető fehérjetartalmának és a szabad fehérjefrakció biológiai értékének meghatározása |
ÚNKP-21-2-I-MATE-2 | A szélsőséges csapadékellátás hatása csemegekukorica állományban |
ÚNKP-21-4-I-MATE-19 | Mikotoxinok házityúk embriogenezisére gyakorolt hatásainak vizsgálata |
ÚNKP-21-4-I-MATE-6 | Ipoly-völgyi mintaterület GHC alapú élőhelytérképezése és annak összevetése műholdképekkel |
ÚNKP-21-3-II-MATE/49 | Ökoszisztéma-szolgáltatások értelmezése belvízjárta területeken |
ÚNKP-21-3-II-MATE/48 | Méhészeti termékekben előforduló szennyezőanyagok és toxikus komponensek élelmiszer-biztonsági kockázatbecslése |
ÚNKP-21-2-I-MATE-14 | Alanyi jogon járó jövedelem - Személyes hatások vizsgálata |
ÚNKP-21-3-I-MATE/9 | Kelet-afrikai gazdaségok pandémia utáni fejlődési lehetőségei |
ÚNKP-21-3-II-MATE/39 | Ultrahang és nagy hidrosztatikus nyomáskezelés kombinált hatásának vizsgálata a hús pácolása során |
ÚNKP-21-3-I-MATE/44 | Érintésmentes méréstechnikákon alapuló válogató modell kidolgozása gyümölcsök romlásának korai detektálásához |
ÚNKP-21-3-II-MATE/16 | A Lethaeini tribusz egyes madagaszkári taxonjainak molekuláris filogenetikai vizsgálata |