Burgonyatermesztés: aki komolyan gondolja a szakmát, az itt van - Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem
Tartalom megjelenítő
Létrehozva: 2025 július 09.
Burgonyatermesztés: aki komolyan gondolja a szakmát, az itt van
Jó szaporítóanyag nélkül nincs jó étkezési burgonya. Csütörtökön tartottak szakmai napot a Georgikonon. 23 éve rendezik meg a fajta- és termesztéstechnológiai bemutatót az egyetlen hazai fajtákat nemesítő központban. A fő cél, hogy népszerűsítsék a keszthelyi nemesítésű fajtákat és bemutassák a modern termesztéstechnológiai eljárásokat. A szervezők azt mondták, aki komolyan gondolja a szakmát, az itt van.
Győri Sándor Tiszakécskén gazdálkodik. Kis területen, 5-600 négyzetméteren termel burgonyát. Rendszeres résztvevője a keszthelyi bemutatónak, minden újdonságra nyitott, de elsősorban a Balatoni rózsára esküszik.
„A Rózsába vagyok szerelmes, ma június 26. van. Hatodik hete vagyok piacon a Rózsával. Korán szoktam vetni, nem hajnali négykor, hanem február végén és már nem is locsolom egy hónapja” - nyilatkozta Győri Sándor termelő.
A Balatoni rózsa és a Hópehely a két legnépszerűbb keszthelyi fajta. A legújabb pedig a Balatoni sárga, mely megkapta a fajta állami elismerést, így már termeszthető. Van egy új jelölt is, ami a piaci igényekhez igazodva korai érésű, de hosszan eltartható, ez a Tomaj.
Az április óta tartó szárazság ellenére is gyönyörűek a Balatoni rózsa és Hópehely táblák. A bemutatón a gazdálkodók megismerhették a modern termesztéstechnológiai ajánlásokat, amiket a partnereivel valósít meg a MATE Agrárcsoport. Vetőgumót termelnek a Georgikon földjein, jelenleg 17,5 hektáron.
Dr. Polgár Zsolt, a MATE Agrárcsoport Kft. burgonyanemesítési szakértője: „Nem csak itt, Keszthelyen, hanem most már egy érdi telephelyünkön is termelünk vetőburgonyát további 12 hektáron. Még ez sem fog elegendő lenni, mert mi magunk is szeretnénk a termelésünket tovább bővíteni. Az idei termés egy részét még vissza fogjuk ültetni cégcsoporton belül, azért hogy 2026-ra végre ki tudjuk szolgálni teljes egészében a felmerülő igényeket. Úgy a hazait, mint külföldit, mert szerencsére külföldi igények is vannak.”
23 éve rendezik meg a fajta- és termesztéstechnológiai bemutatót. Az Országos Burgonya Szövetség és Terméktanács elnöke elmondta, nagy kihívás lesz a termelőknek, hogy az EU jövőre betilt egy fontos növényvédő szert. Mindenkinek javasolta, hogy csatlakozzon a terméktanácshoz, mert fontos információkkal segítik a gazdákat. Kecskés Gábor hangsúlyozta, a nyugatiakkal ellentétben a keszthelyi burgonyák jól bírják a hazai időjárást.
„A keszthelyi fajtáknak ez az egyik nagyon erős tulajdonságsorozata, hogy ezeket az extrém klímákat jól bírják, jól ellenállnak a vírusoknak, ez mind-mind olyan tulajdonság, ami ha egy-egy megvan egy fajtában is nagyon jó, de ezek így összességében azt lehet mondani, hogy zseniálisak” - mondta az Országos Burgonya Szövetség és Terméktanács elnöke, Kecskés Gábor.
A szakmai programon elhangzott, hogy az EU-ban 50 ezer hektárral több étkezési burgonyát vetettek. Így tavasszal sok lesz az áthúzódó készlet. Ezért fontos, hogy a magyar gazdák hosszan eltartható, illetve kései fajtákat termeljenek, hogy a boltokban ne a francia burgonyát kelljen a vevőknek hazavinni.
Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV
forrás: Keszthelyi TV