Tartalom megjelenítő

A magyar sajtkultúra szolgálatában

Létrehozva: 2025 október 15.

A magyar sajtkultúra szolgálatában

​​​​​​​Az ősz a sajtok világa körül forog Kerekesné dr. Mayer Ágnes és Dr. Kovács Gyöngyi számára. A gyöngyösi campus oktatói több országos gasztronómiai eseményen vettek részt, ahol szakmai tevékenységükkel a magyar sajtkultúra fejlődésén, megújulásán és tudományos megalapozásán dolgoztak.

Szeptember 13-án Mosonmagyaróváron rendezték meg az első Óvári Sajt, Bor és Pezsgő Fesztivált, melynek keretében debütált az I. Dunántúli Sajtverseny. A megmérettetésre 69 terméket neveztek, amelyek közül 18 nyert érmet. A bírálóbizottság munkájában dr. Kovács Gyöngyi asztalelnökként vett részt, hozzájárulva a szakmai színvonal és az objektív értékelés biztosításához.

Szintén ezen a hétvégén Tatán került sor a Stílusos Vidéki Éttermiség SVÉT 15.0 eseményére, amelynek középpontjában idén a sajt- és a gasztronómiai innováció állt. A szakmai program felelőse Kerekesné dr. Mayer Ágnes volt, aki a rendezvény koncepcióját és tartalmát is meghatározta.

A konferencia keretében dr. Kovács Gyöngyi tartott előadást „A magyar sajtkultúra napjainkban – trendek és törekvések” címmel, míg Sándor Tamás, a Bükki Sajtmanufaktúra vezetője „A Kárpát-medence sajtgasztronómiája” témában osztotta meg tapasztalatait.

Nagy érdeklődés kísérte az újdonságnak számító méz és sajt párosítási workshopokat, amelyeket Kerekesné dr. Mayer Ágnes és Szabadkai Andrea (Kislépték Egyesület) vezettek.

Szeptember 20–21-én, az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár (OMÉK) keretében valósult meg az első SajtTáj program, amely hazánk hét régiójának, valamint Erdély sajtjait mutatta be, helyi termelőktől származó élelmiszerekkel párosítva. A program ötletgazdái és szervezői Kerekesné dr. Mayer Ágnes és dr. Kovács Gyöngyi voltak, a megvalósítást pedig Ruprecht László vezetésével a SVÉT támogatta. A SajtTáj a helyi termékek, a gasztroturizmus és az edukációs szemlélet egyesítésével a közönség számára látványos és ízélményekben gazdag bemutatót kínált – a sajttálak a helyszínen, a vendégek szeme előtt készültek el, amit a készítők kóstolókkal tettek még vonzóbbá.

A magyar sajtkultúra legnagyobb éves eseménye, a Sajtmustra, október 2-4. között, idén 13. alkalommal valósult meg, amelyben mindkét kolléga immár közel egy évtizede aktív szervezőként és zsűritagként vesz részt. A sajtversenyen több mint 130 terméket bíráltak; dr. Kovács Gyöngyi asztalelnökként a fehérpenésszel érő lágy sajtok kategóriáját vezette.

A második napon megrendezett szakmai konferencia házigazdája Kerekesné dr. Mayer Ágnes volt, aki nemzetközi előadó bevonásával gazdagította a programot. Kiemelt vendégként Monika Johansson, a Svéd Agráregyetem (SLU) kutatója tartott előadást. A találkozó eredményeként szoros szakmai kapcsolat van kialakulóban a MATE, a Magyar Sajtkészítők Egyesülete és a Svéd Agráregyetem között, amely a jövőben közös kutatási és oktatási projektek alapjául szolgálhat, különös tekintettel a sajtkultúra és a gasztroturizmus területére.

A sort október 13-án a Kislépték Egyesület által szervezett Méz Élmények konferencia zárta, ahol Kerekesné dr. Mayer Ágnes a kistermelői élelmiszerek és az élményturizmus kapcsolatáról beszélt egy kerekasztal-beszélgetésen. Hangsúlyozta, hogy a jövő agroturisztikai szolgáltatóinak nemcsak termelési és vendéglátási ismeretekre, hanem élményteremtő, kommunikációs, fenntarthatósági és digitális kompetenciákra is szükségük lesz ahhoz, hogy versenyképesek maradjanak a vidéki turizmusban. Az eseményen sor került a méz és sajt párosítás bemutatására is, amely a gasztronómiai együttműködések és az élményalapú oktatás egyaránt inspiráló példáját adta.

Összességében Kerekesné dr. Mayer Ágnes és dr. Kovács Gyöngyi munkája jól példázza, hogyan kapcsolódhat össze a kutatás, az oktatás, a kézműves élelmiszer-előállítás és a turizmusfejlesztés egy közös cél érdekében. A sajt számukra nem csupán egy hasznos közös hobbi, és még csak nem is pusztán küldetés, hanem egy olyan szakmai és tudományos tevékenység, amelyben mindketten folyamatosan fejlesztik tudásukat és osztják meg tapasztalataikat. Ennek jegyében a múlt heti Kautz Konferencián Kerekesné dr. Mayer Ágnes és dr. Kovács Gyöngyi egyaránt sajthoz kapcsolódó tudományos előadást tartottak, ezzel is erősítve az egyetemi kutatás, az innováció és a gyakorlati tudás közötti kapcsolatot. Teszik mindezt a magyar sajtkultúra fejlődésének és elismertetésének szolgálatában.

 

szöveg: Kerekesné Dr. Mayer Ágnes, Dr. Kovács Gyöngyi, Nagy Réka

fotók: Sajtkészítők Egyesülete, Kerekesné Dr. Mayer Ágnes, Dr. Kovács Gyöngyi