Hírek

Tartalom listázó

Létrehozva: 2025 július 18.

Nemzetközi szakmai együttműködés Azerbajdzsánban a fenntartható mezőgazdaság jegyében

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) delegációja az Azerbajdzsáni Állami Agráregyetemnél (ADAU) és az Agrodairy vállalatnál tett látogatást. A szakmai út célja a fenntartható mezőgazdasági rendszerek áttekintése és fejlesztése, valamint a meglévő együttműködések elmélyítése volt.

Az ADAU intézményében megrendezett „International Scientific Workshop on Sustainable Agriculture and Food Systems” című nemzetközi tudományos műhelykonferencián a MATE hét oktató-kutatója tartott előadást, a fenntartható fejlődési célok köré épülő témakörökben. Az esemény lehetőséget teremtett a fenntarthatóság aktuális kérdéseinek interdiszciplináris megvitatására, valamint a kutatási eredmények nemzetközi szintű disszeminációjára, illetve a feltérképezésre kerüktek a releváns közös szakmai területek is.


Jelena Stanivuk, a MATE tudományos segédmunkatársa nyitotta meg előadásával a műhelykonferenciát, aki a halak mesterséges szaporítására és az ovociták érésének nyomon követésére irányuló alkalmazott módszerekről, valamint a tavi haltermelés intenzifikációjáról tartott beszámolót, különösen a klímaváltozás, a hőmérséklet-emelkedés és a vízhiány kihívásainak tükrében. Ezt követően Dr. Nagyné Dr. Bíró Janka, a MATE Akvakultúra és Környezetbiztonsági Intézet Halászati Kutató Központ tudományos főmunkatársa ismertette az akvakultúra ágazat jelentőségét és a haltakarmányozás előtt álló legfontosabb kihívásokat. Bemutatta a takarmánykiegésztítők és az alternatív fehérjeforrások kutatása során elért legfontosabb eredményeket. Dr. Ardó László, a MATE Akvakultúra és Környezetbiztonsági Intézet Halászati Kutató Központ tudományos főmunkatársa előadásában a világ akvakultúrájának fejlődését vizsgálta, valamint azon fertőző halbetegségeket, amelyek a haltenyésztők számára az egyik legkomolyabb problémát jelentik. Az akvakultúra szekciót Dr. Ivánovics Bence, a MATE Akvakultúra és Környezetbiztonsági Intézet Környezettoxikológiai Tanszékének tudományos munkatársa zárta előadásával, aki a különböző mezőgazdasági tevékenységek által okozott környezetterhelésre, azon belül is az agrokemikáliák nem-célszervezetekre gyakorolt toxikus hatásaira fókuszált.


A szőlészet-borászat szekciót Dr. Varga Zsuzsanna, a MATE Szőlészeti és Borászati Intézet igazgatóhelyettese nyitotta meg előadásával, aki elemezte a magyarországi szőlőtermesztés legfontosabb problémáit, úgymint a klímaváltozást, a vegyszerhasználat csökkentését, a munkaerőhiányt és az értékesítési nehézségeket, valamint bemutatta az ezekre adható válaszokat. Dr. Taranyi Dóra Ágnes, a Szőlészeti Tanszék egyetemi tanársegédje a fenntartható öntözési lehetőségeket mutatta be a szőlőültetvényekben, különös tekintettel a vízhiány és a klímaváltozás okozta kihívásokra. Az előadók sorát Dr. Thalmeiner Gergő, a Vidékfejlesztés és Fenntartható Gazdaság Intézet Befektetési, Pénzügyi és Számviteli Tanszékének egyetemi adjunktusa zárta, aki a mesterséges intelligencia agráralkalmazásainak lehetőségeit járta körül, valamint azt, hogy az AI miként járulhat hozzá a növénytermesztés előtt álló globális kihívások, úgymint a klímaváltozás, a növekvő népesség élelmiszerigénye, valamint a termőföld- és vízkészletek szűkösségének kezeléséhez.

A delegáció a MATE egyik kiemelt stratégia partnerének, az Agrodairy mezőgazdasági vállalat ganjai telephelyén is látogatást tett, ahol cukorrépa- és kukoricatáblák bejárására került sor. Dr. Christoph Hartig, a cégvezetőség egyik tagja, valamint főtanácsadó mutatta be a vállalat technológiai megoldásait, különös tekintettel az úgynevezett „controlled traffic farming”

rendszerekre, amelyek csökkentik a talajtömörödést és javítják annak vízmegtartó képességet. A helyszíni bemutató során az öntözési rendszerek működését is szemléltették.


Dr. Penksza Károly, a MATE Növénytermesztési-tudományok Intézet Növénytani Tanszékének vezetője és Pintér Orsolya, a MATE Növényvédelmi Intézet Integrált Növényvédelmi Tanszékének egyetemi tanársegéd az Agrodairy 20 agronómusa számára tartott gyakorlati képzést a legfontosabb gyomnövények felismeréséről és védekezési lehetőségeiről . A résztvevők megismerhették a leggyakoribb gyomnövények felismerésének módszertanát, különösen a pázsitfüvek és a palkafélék elkülönítését. A gyakorlati kurzus során élő növényeken és herbáriumi anyagokon keresztül részletes morfológiai ismereteket kaptak a résztvevők a legfontosabb gyomfajokról, csíranövénykortól egészen a termésérésig. Az oktatás kiterjedt az integrált növényvédelem alapelveire, egyes szakterületeire és kihívásaira is. A MATE kutatói és oktatói megvitatták a résztvevőkkel a cég aktuális gyakorlati növényvédelmi problémáit, megoldásokat keresve az integrált növényvédelmi szemlélet alapján.


A látogatás során a részt vevő felek azonosították azokat a közös kutatási prioritásokat, amelyek az agrobusiness, az akvakultúra, valamint a szőlészet és borászat területére terjednek ki. Emellett az azeri partnerek részéről fokozott érdeklődés mutatkozott a növényvédelem aktuális kérdései iránt. A szakmai találkozó kiváló alkalmat teremtett az együttműködési lehetőségek és a helyi igények részletes feltérképezésére. A MATE és az Agrodairy között 2025 őszétől intenzívebb együttműködés veszi kezdetét, amelynek keretében rendszeres, rövid ciklusú képzési programokat kínálnak az agronómus szakemberek számára. 

Fotók: Agrodairy