Hírek

Tartalom megjelenítő

Létrehozva: 2021 december 01.

Megyei Prima Díjas Dr. Novák Tamás, a MATE kutatója

Heves Megyei Prima Díjat vehetett át Magyar Tudomány kategóriában Dr. Novák Tamás, a MATE Károly Róbert Campusának oktatója. A gálaműsoron 9 jelölt közül választották ki azt a hármat, akik végül ebben a rangos elismerésben részesültek. A gyöngyösi campus egyetemi docense mellett idén Gledura Benjamin sakknagymester és Batári Antal irodalomoktató munkásságát ismerték el ilyen módon.

​​​​​​​

Mikor és hogyan tudta meg, hogy Megyei Prima Díjra jelölték?
A hivatalos e-mailből értesültem a jelölésről. Elsőre azt hittem, hogy egy spamet kaptam, majdnem töröltem is a levelet. De végül csak végigolvastam.

9 közül választották ki végül a 3 díjazottat. Milyen érzés volt, amikor kimondták a nevét?
Egy ilyen rangos díjnál már a jelölés is nagy elismerés. Abszolút nem számítottam rá, hogy meg fogom kapni, hiszen elég erős volt a mezőny. Szerintem többen is megérdemelték volna ezt a díjat. Apró jelek azért voltak, amik alapján következtethettem volna rá, hogy díjazottként leszek színpadra szólítva, de ezek mind csak utólag belemagyarázható mozzanatok.

Ahogyan az a méltatásában is olvasható, a Kossuth Lajos Tudományegyetemen (ma Debreceni Egyetem) szerzett okleveles matematikus diplomát, majd 2008-ban védte meg Hollandiában Bose-Einstein korrelációk vizsgálata elektron-pozitron ütközésekben című doktori dolgozatát. A kutatása eredményeképp sikerült mozgóképet készíteni a részecskekeletkezés folyamatáról, ami a világon egyedülálló dolog. A doktori védésről pedig még a Magyar Tudományos Akadémia és a National Geographic honlapja is beszámolt. Hogyan került ezek után a gyöngyösi campus jogelőd intézményébe? Hogyan kezdődött ez a történet?
2006 nyarán még Hollandiában voltam doktorandusz, amikor bejöttem az akkori főiskolára, hogy megkérdezzem, felvennének-e oktatónak. Senkit nem ismertem a matek tanszékről (sem). A folyosón állva néztem a szobák ajtajára kiírt neveket, amikor megláttam Dr. Tóth Zoltán tanár úr nevét. Mivel volt egy Tóth Zoltán nevű barátom, gondoltam ő is jó ember lehet. Nem tévedtem. Benyitottam az ajtón, mondtam, hogy szeretnék itt dolgozni. Ő vitt be a tanszékvezetőhöz és azóta itt dolgozom.

Statisztika, valószínűségszámítás, kutatásmódszertan órákon és bevezető informatikai tárgyakon találkozhatnak önnel a hallgatók. Ezek jellemzően nem könnyű tantárgyak. A 2016/2017-es tanévben azonban azok az emberek ismerték el a munkáját, akikért nap mint nap dolgozik – ők a hallgatók.
Amikor átvettem az Aranykréta-díjat az akkori rektortól, Dr. Liptai Kálmántól, elismerően bólintott és azt mondta, ilyen tárgyak oktatása mellett elnyerni ezt a díjat komoly teljesítmény. Igyekszem figyelni a hallgatók minden rezdülését az órákon, így többnyire megérzem, hogy mi az, ami még magyarázatra szorul, mit kellene más szemszögből is megvilágítani, hogy érthető legyen a tananyag. Nincs rossz kérdés, ezért mindenre próbálok komolyan válaszolni, így bátorítani a hallgatókat, hogy kérdezzenek.

Amellett, hogy a gyöngyösi campuson oktat, komoly kutatásokban is részt vesz például a CERN-ben, a világ legnagyobb, Genf mellett megépített részecskefizikai laboratóriumában. Mikor és hogyan sikerült bekerülnie ebbe az igencsak zárt körbe, a szakma elitjébe?
Egyetemista koromban ismerkedtem meg Csörgő Tamással és szinte rögtön elkezdtünk a fizikáról beszélgetni. Rajta keresztül pályáztam meg azt a hollandiai PhD-állást, melyet el is nyertem. Így kerültem a fizikusi pályára. Kutatási témám pedig a nagy ütköztetőkben keletkező adatok feldolgozásával áll kapcsolatban, ezért először a CERN L3, majd TOTEM kísérletébe nyertem felvételt, utána pedig csatlakoztam az amerikai PHENIX kísérlethez is. Jelenleg pedig tagja vagyok még a CMS kísérletnek is. Itt a lényeg a csapatmunkán van, és én egy igen jó csapathoz tartozom!

Ez a nagyszerű csapat 2021-ben igen komoly felfedezést tett…
Három magyar és egy svéd kutató mellett én is benne lehettem abban a csapatban, melynek tagjai egy 48 éve tartó óriási nemzetközi versenyben először döntő bizonyítékot találtak egy rendkívül tünékeny részecske, az Odderon létezésére. Szerencsésnek érzem magam, hogy én is segíthettem számolásaimmal ennek a szép eredménynek a létrejöttében. Külön fontosnak tartom kiemelni, hogy a kutatócsoportot Csörgő Tamás vezette, aki szintén erősen köthető Gyöngyöshöz és a Campusunkhoz. Azt gondolom, hogy a Prima Díjon, ha csak jelképesen is, de velük osztozom. Egyedül nem érhettem volna el ezt az eredményt.

Min dolgoznak most? Új megválaszolatlan kérdések kerültek napirendre vagy igyekeznek a lehető legalaposabban megismerni az Odderont?
A kutatómunka megy tovább. De úgy is fogalmazhatnék, hogy ennek sosem lesz vége. Mindig van mit közelebbről megvizsgálni. Ha csak lehet, hetente ülésezünk és megvitatjuk az új eredményeket. A csapatból mindig van valakinek valami ötlete azzal kapcsolatban, hogy merre haladjunk tovább. Ennek az új részecskének lehet vizsgálni például a tulajdonságait, azt, hogy hogyan viselkedik a háttér, milyen energiákon érvényes az elmélet, mik az érvényesség korlátai stb.

Sok kutató soha nem mondhat magáénak egy olyan komoly felfedezést, mint ez a csapat. Önök azonban az eredmény után sem dőltek hátra, a jelek szerint továbbra is mindannyian ugyanolyan motiváltak és lelkesek.
Ehhez a felfedezéshez kellett egy jó vezető, egy jó csapat és egy nagy adag szerencse is. A jó tárgyi és emberi feltételek ugyanis sok helyen biztosítottak, mégsem lesz mindenhol felfedezés. Nekünk szerencsénk is volt. Az új dolgoknak a felfedezése vagy egyáltalán az ismeretlen feltérképezése nagyon érdekes élményekkel jár. Ez az, amiért a kutató dolgozik. Olyan ez, mint az extrém sportolónak az adrenalin. Ezért csináljuk!

 

------------------------------------------------------------------------------
A Prima Primissima és a Megyei Prima Díj
A vágy az elismerésre ősidők óta ösztönös az emberben. Ez sarkall még nagyobb és jobb teljesítményre, arra, hogy kitűnjünk a tömegből. Nem mindegy azonban, hogy az értékteremtő munkát milyen elismerés illeti meg: egy díj rangja és hitelessége annál nagyobb, minél jobban meg tudja őrizni függetlenségét és valóban csak a teljesítményre fókuszál. A 2003-ban megalapított Prima Primissima Díj célja a magyar értelmiség szellemi eredményeinek megőrzése, a hazai tudomány, művészet, kultúra és sport fejlesztésének erősítése egy olyan, hatalomtól és politikától független kitüntető cím adományozásával, amelynek megkérdőjelezhetetlen értéke van a közvélemény szemében. (…) 2005-től a Prima Primissima területi Prima díjakkal egészült ki. Alig hat év alatt az összes megye csatlakozott, így mára az ország egész területén önálló elismerésben részesülhetnek a szellemi élet, a kultúra, a tudomány, a művészet és a sport megyei legjobbjai. Ők azok, akik közelről figyelhető, megismerhető példaképeivé válhatnak szűkebb hazájuk közösségének. Az évenként odaítélt megyei Prima díjat mind a tizenkilenc megyében, megyénként hárman nyerhetik el.” (primaprimissima.hu)

Az interjút készítette: Nagy Réka