Hírek

Tartalom megjelenítő

Létrehozva: 2024 április 16.

Közös szakmai tanulmányúton és talléravatón jártak a MATE csíkszeredai és zentai hallgatói

Közös szakmai tanulmányúton és talléravatón vettek részt a MATE csíkszeredai és zentai kihelyezett képzésének vidékfejlesztési agrármérnöki mesterszakos hallgatói.

A zentai Pro Scientia Naturae Alapítvány szervezésében lezajlott rendkívül gazdag és színvonalas programra érkezett csíkszeredai vendégeket Dr. Lengyel László ügyvezető fogadta. A szakmai tanulmányút első állomásaként az adorjáni Kontakt Kft. székhelyét látogatta meg a csoport, ahol az ottani kollégák segítségével betekintést kaptak a gabona- és állatfelvásárlással foglalkozó cég történetébe és operatív működésébe.

A következő úticélként Magyarkanizsára látogatott a társaság, ahonnan egy rövid hajóúton vehettek részt a Tiszán, melynek keretében megismerhették a folyó varázslatos élővilágát, valamint a szorosan ehhez kapcsolódó helyi turisztikai életben rejlő lehetőségeket. A túrát és az előadást, valamint az ebédet követően a hallgatók Ilonafalván ismerkedhettek meg az ipari léptékű zöldségszárítás technológiai eljárásával a Fejős Kft. munkatársainak jóvoltából. A szakmai program a közelben lévő Baráthok kútjának meglátogatásával zárult. Az itteni egykori itató a környezetbe illeszkedő szabad fürdőhely lett, amely évről-évre egyre népszerűbb a turisták körében.

Az élményekkel és hasznos ismeretekkel gazdagodott végzős hallgatók a tanulmányutat követően az esti órákban megrendezett ünnepélyes rendezvényen vettek részt, ahol a MATE régi hagyományainak megfelelően átvehették tallérjaikat. A Talléravató ünnepség a MATE Vidékfejlesztés és Fenntartható Gazdaság Intézetének (és jogelődeinek) hagyományos rendezvénye, ahol a végzős hallgatók egy olyan érmét kapnak emlékül, melynek egyik felén „Igen”, míg másik oldalán „Nem” felirat olvasható. A feldobott tallér segíti a vidékfejlesztési agrármérnököket az olyan pillanatokban, amikor a tanulmányaikon elsajátított ismeretanyag már nem elegendő a felmerült kérdéskör megválaszolására.

A hallgatók szerint hasznos volt gyakorlatban is látni azokat a megoldásokat, amelyekről tanulmányaik során eddig csak elméletben tanultak, a csíkszeredai hallgatóknak pedig különösen üdítő volt mindezt egy másik ország viszonylatában is tapasztalni.

Az esemény a Pro Scientia Naturae Alapítvány főszervezésében zajlott, a székelyföldi hallgatók utaztatásában a csíkszeredai Pro Agricultura Hargitae Universitas Alapítvány nyújtott segítséget, míg a MATE részéről a Kárpát-medencei Agrár és Vidékfejlesztési Innovációs Központ munkatársai segédkeztek.