Dísznövénytermesztési és Dendrológiai Tanszék

Menü megjelenítése

Oktatási tevékenység

Utolsó frissítés: 2021 november 02.

Oktatási tevékenység


A Dísznövénytermesztési és Dendrológiai Tanszék, mint a kertészeti termesztési tanszékek egyike a kertészmérnöki alap- és mesterszakok valamint a hagyományos képzésformák mérnöki szakjainak mindegyikében fontos oktatási szerepkört tölt be. Tekintettel a szakterület egyre növekvő jelentőségére és versenyképes voltára várható, hogy a jövőben még a jelenleginél is fontosabb szerephez jut.

A képzési rendszerben mindig igyekszünk kiemelt hangsúlyt fektetni a növényismeretre, mert hisszük, hogy a kertészeti és rokon szakmáknak és a kapcsolódó tudományos területeknek ez a legfontosabb alapja. A kertészeti szakokon 5 növénycsoport legfontosabb taxonjainak ismeretét kell hallgatóinknak készség szinten elsajátítaniuk. Ez gyakorlatilag a törzsanyag alapját képezi, és biztos kezdőtőkét jelent a termesztéstechnológiai, nevelési és alkalmazásbeli tudás elsajátításához, elmélyítéséhez.

Fontos alapelvünk, hogy az oktatás minőségét az új, lineáris felsőoktatási rendszerben is meg kell őriznünk, és a szakma következő generációinak is meg kell adnunk ugyanazt a lehetőséget, mint a hagyományos képzésben diplomát szerzett kollégáinknak. Ez persze egyben azt is jelenti, hogy a követelmények szintje országos mércével mérve is magas, és igyekszünk ezt továbbra is megtartani.


Tekintettel a szakterület szépségeire és - talán nem utolsó sorban igen jól jövedelmező voltára - a dísznövénytermesztés és faiskola specializáció a legnépszerűbb specializációk közé tartozik, annak ellenére, hogy köztudottan nem "nálunk" a legkönnyebb diplomát szerezni. Mindig törekszünk arra, hogy szakkörös hallgatóinknak a gyakorlatban jól hasznosítható ismereteket nyújtsunk, és megpróbáljuk hozzásegíteni őket a megfelelő gyakorlat megszerzésének lehetőségéhez is.

A tanszéki tantárgystruktúráról és tantárgyainkról az oktatás menü alpontjaiban található linkekre kattintva tájékozódhat.