Háromnapos tanulmányúton járt az Állattenyésztési Szakkollégium - Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem
Szakkollégiumi hírek
Menü megjelenítése
Tartalom megjelenítő
Létrehozva: 2023 december 18.
Háromnapos tanulmányúton járt az Állattenyésztési Szakkollégium
November 10-12. között háromnapos tanulmányúton járt az Állattenyésztési Szakkollégium, a Tehetség Tanács támogatásával.
"Pénteken Gödöllőről indultunk kisbuszokkal, első állomásunk Bábolna volt, ahol a Gallus Zrt. keltetőüzemét tekinthettük meg. Nagyon érdekes volt, a baromitenyésztést ebben a félévben hallgatóknak pedig különösen hasznoknak bizonyult. A keltetés egész menetét megnézhettük, egészen a tojások fogadásától a bujtatásig, láttunk tojásválogató és vakcinázó gépet, és mi is bebújhattunk egy keltetőbe.
Ezután Sárvár felé vettük az irányt, ahol a Taravis Zrt. baromfi-vágóhídját jártuk körbe. Kicsit késve értünk oda, így vágást már nem láttunk, de a darabolási és csomagolási munkálatokat még meg tudtuk nézni. Egy nagyon modern, folyamatosan bővülő üzemet láttunk, ez a húsfeldolgozást hallgatóknak jött nagyon jól!
Délután egy gyors bevásárlás után elfoglaltuk Zircen a szállásunkat és nekiláttunk a paprikáskrumpli megfőzésének. Vacsora után szabad program volt, filmeztünk, beszélgettünk.
Szombaton egy alpakafarmon indítottuk a napunkat, ahol a tulajdonos és tenyésztő különös részletességgel számolt be nekünk az alpakatenyésztésről és -tartásról. Rövid ismerkedés után közel is engedtek minket az állatok és még egy kiscsikó cumiztatásában is segédkezhettünk.
Az ebédünket a Sárkány Étteremben töltöttük el Csornán.
Délután Mórichidára mentünk, ahol egy tejelő juhászatot néztünk meg. Nagyon különleges volt, juh fejőházat még nem igazán látott a társaság. Egy belső kör után a legelőkertekbe is kimentünk, ahol az anyákat tudtuk megnézni.
Este visszaértünk a szállásra, vacsorára fácánlevest készítettünk és bolognai spagettit. Második napra már fáradtabb volt a társaság, így egy pihisebb este volt, mindenki hamar aludni tért.
Vasárnap sokan külön hazaindultak egyéb tevékenység miatt, így végül a buszokkal mi is Gödöllő felé vettük az irányt.
Nagyon tartalmas és hasznos tanulmányút volt, ahol szakmailag mindenkinek volt lehetősége fejlődni, és persze a csapatépítő jellege sem maradt el.
A pályázatból egy másik gyakorlati program is megvalósult, egy hústermékkóstolás, amit minden félévben igyekszik megszervezni a Szakkollégium. Idén december 5-én került erre sor. Ezen a gyakorlaton több termékcsoport termékeit kóstolják tagjaink és különböző szempontok szerint osztályozzák. Értékelni kell a csomagolást, az összetevő listát, majd pedig kóstolóra is sor kerül. Minden évben nagy sikere van a gyakorlatnak, idén is nagyon jól sikerült."