Tartalom megjelenítő

A kulturális sokszínűség ünnepe: Nemzetközi Vacsora a MATE-n

Létrehozva: 2025 április 17.

A kulturális sokszínűség ünnepe: Nemzetközi Vacsora a MATE-n

A 2025-ös tavaszi Nemzetközi Vacsora a MATE-n ismét hidat épített a világ különböző kultúrái között: a hagyományos táncoktól az ínycsiklandó ételekig, a zene és a gasztronómia remekei által. Az est során kontinenseket összekötő előadások hangzottak el és olyan ételek kerültek terítékre, amelyek a hallgatók hazájának történeteit mesélték el. Egy felejthetetlen este volt, a közel 300 résztvevő méltón ünnepelte a kulturális sokszínűséget.

Az est során hallgatók, oktatók, valamint meghívott díszvendégek – köztük az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet (FAO), az Angolai Köztársaság és Malajzia nagykövetségeinek képviselői, a Laoszi-Magyar Baráti Társaság, a HÖOK külügyekért felelős elnökség képviselője, a Nemzetközi Kolping Szövetség gödöllői szervezete és a Szamovár Alapítvány tagjai – gyűltek össze, hogy a MATE nemzetközi és magyar hallgatóival közösen egy különleges estét töltsenek együtt művészi produkciók, kulturális és kulináris élményeket átélve. Az esemény bemutatta a világ hagyományainak gazdagságát, amely a sokféleség ellenére több campuson átívelve képes előmozdítani egy egyetemi közösség összetartozását.

A kilenctagú szakmai zsűri közel 50 gasztronómiai alkotást kóstolt végig – 22 nemzet szakácsainak kreációit öt kategóriában (előétel, leves, főétel, desszert, ital) –, a vendégeket lenyűgöző műsor várta. A MATE nemzetközi hallgatói különböző kontinensekről származó kulturális produkciókat adtak elő: indiai klasszikus tánc, tradicionális nigériai tánc, szíriai és kazah zenei darabok, magyar zongorajáték, valamint indiai és bangladesi táncfúzió is színesítette a programot. Az est egyik csúcspontja az angolai hallgatók fellépése volt, akik megismertették a közönséggel a semba táncot – egy energikus, történetmesélő hagyományos táncforma, amely az angolai kultúra mély gyökereiről mesél.

A műsorszámokat követően Gödöllő helyi kezdeményezései kaptak helyet a színpadon: bemutatkozott az AGRIGEP  európai uniós program, amely a nemek közötti egyenlőséget hivatott előmozdítani a mezőgazdaságban, továbbá megismerhettük a Kolping Család Gödöllőt, valamint a Szamovár Alapítvány tevékenységét is.

Ezt követően a hallgatók egy kulturális és tudományos kvízen vehettek részt a E³UDRES² Európai Egyetemi Szövetség képviselőinek vezetésével, amely játékos, mégis népszerűsítő módon ismertette meg a különböző nemzetek hallgatóit a Szövetség kilenc tagországaival.

Az est végén kihirdették a gasztronómiai verseny győzteseit, valamint a közönségszavazás nyerteseit. A zsűri nehéz feladat előtt állt, hiszen rendkívül színvonalas versenymunkák közül kellett választaniuk. A díjazás a következőképpen alakult: a Legjobb Előétel és Legjobb Desszert kategóriákban Malajzia csapata diadalmaskodott, a Legjobb Levest Irak, a Legjobb Főételt és a Közönség Kedvencét Marokkó készítette, míg a Legjobb Ital díját Srí Lanka csapata kapta.