Magyar Tudomány Ünnepe a MATE-n

Magyar Tudomány Ünnepe a MATE-n

Utolsó frissítés: 2021 november 25.

A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) 2021 novemberében 18. alkalommal rendezi meg a hazai tudományos élet kitüntetett eseményét, a „Magyar Tudomány Ünnepe 2021” című országos és határon túli programsorozatot. A Magyar Tudomány Ünnepe idei mottója: „Tudomány: iránytű az élhető jövőhöz”, amelynek fő üzenete, hogy csak a tudományos tények és összefüggések ismeretében vállalkozhatunk a környezetünkben zajló folyamatok megértésére, és azok várható következményeinek felmérésére, befolyásolására. A rendezvénysorozat felhívja a figyelmet továbbá a közérthető és élményalapú ismeretátadás szerepére az álhírek visszaszorításában, valamint motiválni kívánja a fiatal generációkat eredeti gondolatok létrehozására.

A rendezvénysorozat kiemelt akadémiai témái a poszt-COVID stratégia, a klímavédelem megvalósítása, a járványhelyzet hatása a társadalomra és a tudományos teljesítményre, a járványok – betegségek – klímaváltozás, a mesterséges intelligencia alapú technológiák a kutatásban és a mindennapokban, városfejlődés: környezeti fenntarthatóság, élhető környezet, új irányok és eredmények a humán, az élet- és természettudományok területén, a tudomány meghatározó szerepe a jövő társadalmi, gazdasági átalakulásában.

A MATE egy központi egyetemi és tíz, az Egyetem campusain és kutatóintézeteiben megrendezésre kerülő tudományos programmal csatlakozik az MTA programsorozatához.

A MATE programjai a Magyar Tudomány Ünnepén:

2021. november 10. „-omikák a mezőgazdaságban: genomika, transzkriptomika, proteomika, citomika alkalmazási lehetőségei az állat- és növénytudományok terén”

2021. november 11. 5th International Scientific Conference on Rural Development entitled ”Rurality in Europe”

2021. november 17. Vidék- és térségfejlesztés Fiatal kutató, PhD hallgató közös intézeti konferencia

2021. november 18. Új eredmények a fenntartható vidéki gazdaság és társadalom kutatásában

2021. november 19. Tiszaladány: honnan- hová?

2021. november 24. Fenntarthatóság a mindennapokban

2021. november 25. Dr. Völgyesy Pál tudományos emlékülés

2021. november 26. Szinergia Workshop

2021. november 26. Az élettudományok jövője: a kvantumbiológia

2021. november 29. Lippay János - Ormos Imre - Vas Károly Tudományos Ülésszak

2021. november 30. ​​​​​​​Klímabiztonság és élelmezésbiztonság - Az agrárium kihívásai - A rendezvény a járványhelyzetre való tekintettel elmarad! A program a tervek szerint tavasszal, a járványhelyzettől és a szabályozásoktól függően megrendezésre kerül.

2021. november 30. Szuburbanizáció a falvakban: áldás, vagy átok?

 

A központi tudományos rendezvény címe: Klímabiztonság és élelmezésbiztonság, amelyre szeretettel várjuk az érdeklődőket 2021. november 30-án, 10 órától a MATE Központi épületében. A tudományos konferencia előadásai a MTA kiemelt témáihoz kapcsolódnak. Az éghajlatváltozás dinamikáját jelentősen megváltoztatta az emberi tevékenység. Ez nagyban befolyásolja az élelmiszer- és élelmezésbiztonságot is, amire fel kell készíteni a gazdaságot és a lakosságot. Különösen fontosak ezek a kérdések a jelenlegi Covid-19 egészségügyi válság időszakában, amelyben az élelmezésbiztonság megőrzését továbbra is prioritásként kell kezelni. A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem széles körben végez multidiszciplináris kutatásokat az agrárium napjainkban legfontosabb kihívásai, így a klíma- és élelmezésbiztonság területén. A rendezvényen a témához kapcsolódó előadások hangzanak el a kutatók saját tudományos eredményeiről, amelyek érintik az élelmiszerlánc összefüggéseit, a klímaváltozásnak ezekre a láncszemekre gyakorolt hatásait a „talajtól a fogyasztóig”, valamint a „One Health” szemlélet fontosságát.

A Magyar Tudomány Ünnepe további rendezvényei az MTA honlapján böngészhetők.