Események

Tartalom megjelenítő

Klímabiztonság és élelmezésbiztonság - Az agrárium kihívásai

Esemény időpontja:
A rendezvény a járványhelyzetre való tekintettel elmarad! A program a tervek szerint tavasszal, a járványhelyzettől és a szabályozásoktól függően megrendezésre kerül.

Az éghajlatváltozás dinamikáját jelentősen megváltoztatta az emberi tevékenység. Ez nagyban befolyásolja az élelmiszer- és élelmezésbiztonságot is, amire fel kell készíteni a gazdaságot és a lakosságot. Különösen fontosak ezek a kérdések a jelenlegi Covid-19 egészségügyi válság időszakában, amelyben az élelmezésbiztonság megőrzését továbbra is prioritásként kell kezelni. A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem széles körben végez multidiszciplináris kutatásokat az agrárium napjainkban legfontosabb kihívásai, így a klímabiztonság és élelmezésbiztonság területén. A tudományos konferencián a témához kapcsolódó előadások hangzanak el a kutatók saját tudományos eredményeiről, amelyek érintik az élelmiszerlánc lánc összefüggéseit, a klímaváltozásnak ezekre a láncszemekre gyakorolt hatásait a „talajtól a fogyasztóig”, valamint a „One Health” szemlélet fontosságát.

A rendezvény ideje: 2021. november 30., 10.00 óra

A rendezvény helyszíne: MATE Szent István Campus, Rektori Díszterem
 
Program:

10.00  Gyuricza Csaba, a MATE rektora köszöntője

10.10  Freund Tamás, az MTA elnöke köszöntője

10.20  A talajok szerepe a környezetbiztonságban
           Előadó: Michéli Erika, az MTA levelező tagja, intézetigazgató

10.40  Fehérjekutatások a klímaváltozással és az élelmiszerbiztonsággal összefüggésben
           Előadó: Gyuricza Csaba DSc, rektor, intézetigazgató
 
11.00  A klímaváltozás hatása a takarmánynövények táplálóanyag-tartalmára és a gazdasági állatok termelésére
           Előadó: Mézes Miklós, az MTA rendes tagja
 
11.20  Fitonutriensek szerepe az egészséges táplálkozásban, az élelmiszerminőséggel összefüggésben
           Előadó: Helyes Lajos DSc, intézetigazgató
 
11.40  Kávészünet
 
12.00  A klímaváltozás veszélyei a gazdasági állatok szaporodásbiológiájában
           Előadó: Nagy Szabolcs DSc
 
12.20  Innovatív élelmiszer termék- és technológiafejlesztési trendek
           Előadó: Friedrich László PhD, intézetigazgató
 
12.40  Az „egy egészség” (One health) szemlélet fontossága az élelmiszer-előállításban
           Előadó: Kovács Melinda, az MTA rendes tagja, intézetigazgató
 
13.00  A Covid19 pandémia hatása az élelmiszer- és ellátásbiztonságra
           Előadó: Horváth Ferenc, Spar cégvezető, Spar oktatási és kutatási központ, MATE Phd hallgató
 
13.20  Állófogadás
 
A rendezvényen való részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött.
 
Tekintettel arra, hogy a rendezvény zárt térben lesz megtartva, a résztvevők védettségének igazolására vonatkozóan a rendezvény kezdő időpontjában érvényes jogszabályi rendelkezések az irányadóak. A rendezvényen a higiéniai és járványügyi előírások betartása kötelező, a maszk viselése ajánlott.