Esemény - Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem
Események
Tartalom listázó
Utolsó frissítés: 2021 november 23.
Klímabiztonság és élelmezésbiztonság - Az agrárium kihívásai
Az éghajlatváltozás dinamikáját jelentősen megváltoztatta az emberi tevékenység. Ez nagyban befolyásolja az élelmiszer- és élelmezésbiztonságot is, amire fel kell készíteni a gazdaságot és a lakosságot. Különösen fontosak ezek a kérdések a jelenlegi Covid-19 egészségügyi válság időszakában, amelyben az élelmezésbiztonság megőrzését továbbra is prioritásként kell kezelni. A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem széles körben végez multidiszciplináris kutatásokat az agrárium napjainkban legfontosabb kihívásai, így a klímabiztonság és élelmezésbiztonság területén. A tudományos konferencián a témához kapcsolódó előadások hangzanak el a kutatók saját tudományos eredményeiről, amelyek érintik az élelmiszerlánc lánc összefüggéseit, a klímaváltozásnak ezekre a láncszemekre gyakorolt hatásait a „talajtól a fogyasztóig”, valamint a „One Health” szemlélet fontosságát.
A rendezvény ideje: 2021. november 30., 10.00 óra
A rendezvény helyszíne: MATE Szent István Campus, Rektori Díszterem
Program:
10.00 Gyuricza Csaba, a MATE rektora köszöntője
10.10 Freund Tamás, az MTA elnöke köszöntője
10.20 A talajok szerepe a környezetbiztonságban
Előadó: Michéli Erika, az MTA levelező tagja, intézetigazgató
10.40 Fehérjekutatások a klímaváltozással és az élelmiszerbiztonsággal összefüggésben
Előadó: Gyuricza Csaba DSc, rektor, intézetigazgató
11.00 A klímaváltozás hatása a takarmánynövények táplálóanyag-tartalmára és a gazdasági állatok termelésére
Előadó: Mézes Miklós, az MTA rendes tagja
11.20 Fitonutriensek szerepe az egészséges táplálkozásban, az élelmiszerminőséggel összefüggésben
Előadó: Helyes Lajos DSc, intézetigazgató
11.40 Kávészünet
12.00 A klímaváltozás veszélyei a gazdasági állatok szaporodásbiológiájában
Előadó: Nagy Szabolcs DSc
12.20 Innovatív élelmiszer termék- és technológiafejlesztési trendek
Előadó: Friedrich László PhD, intézetigazgató
12.40 Az „egy egészség” (One health) szemlélet fontossága az élelmiszer-előállításban
Előadó: Kovács Melinda, az MTA rendes tagja, intézetigazgató
13.00 A Covid19 pandémia hatása az élelmiszer- és ellátásbiztonságra
Előadó: Horváth Ferenc, Spar cégvezető, Spar oktatási és kutatási központ, MATE Phd hallgató
13.20 Állófogadás
A rendezvényen való részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött.
Tekintettel arra, hogy a rendezvény zárt térben lesz megtartva, a résztvevők védettségének igazolására vonatkozóan a rendezvény kezdő időpontjában érvényes jogszabályi rendelkezések az irányadóak. A rendezvényen a higiéniai és járványügyi előírások betartása kötelező, a maszk viselése ajánlott.