MATE Kaposvári Campus

Agrártudományi Szekció

2023. április 4-6.

A pályamunka értékelésének szabályai

A pályamunka értékelésének szabályai

Utolsó frissítés: 2023 március 24.


​​​​​​​
​​​​​​​A benyújtott és befogadott pályamunkákat írásban két bíráló értékeli, a következő szempontok alapján:

  • a pályamunka szerkesztése, stílusa, nyelvezetének szakszerűsége;
  • a téma irodalmának feldolgozottsága;
  • a téma kutatásának színvonala és módszertana;
  • az eredmények bemutatása és értékelése;
  • az eredmények alkalmazhatósága, hasznossága, tudományos értéke, továbbfejleszthetősége.

Az írásbeli bírálat során szerezhető maximális pontszám és az írásbeli pontszámok számítási módja:

Az írásbeli bírálat során megszerezhető maximális pontszám 45 pont, amely általában két külön bírálótól kapott pontszám számtani átlaga.

Ha a pályamunka bírálatánál jelentős véleménykülönbség adódik (9 pont vagy annál nagyobb pontkülönbség esetén), a bíráló bizottság elnöke harmadik bírálót kérhet fel a pályamunka tudományos értékének eldöntésére. Harmadik bíráló bevonása esetén a pontszámítás módja: súlyozott átlag, a két közelebbi bírálat pontszámát 0,4-0,4 súlyponttal, míg a harmadikat csak 0,2 súlyponttal számítják.

Amennyiben a két írásbeli bírálat átlagpontszáma nem éri el a megszerezhető pontok 60 %-át, a pályamunka nem kerülhet bemutatásra. Ezt a döntést a konferenciát megelőzően legalább 10 nappal kell közölni az érintett hallgatóval a nevező Kar egyidejű tájékoztatásával. 

Az Agrártudományi Szekció rendezői törekednek arra, hogy a bírálatok legkésőbb a konferenciát megelőző 10. napig elkészüljenek, de ha ez nem valósul meg, úgy ezen ok miatt a pályamunka nem zárható ki a 36. OTDK-ról.

Az elkészült bírálatokat (pontszám és szöveges bírálatok) az Agrártudományi Szekció rendezői az OTDT online rendszerben publikálják a konferencia zárását követő harmadik héten.​​​​​​​