Pannónia Ösztöndíjprogram

Pannónia Ösztöndíjprogram

Értékes nemzetközi tapasztalatok és felejthetetlen élmények a Pannónia Ösztöndíjprogrammal!

Rövid és hosszú távú mobilitások az egyetemek hallgatói, oktatói és munkatársai számára!

A rövid és hosszú távú mobilitásokat egyaránt kínáló Pannónia Ösztöndíjprogram lehetőséget biztosít az egyetemek hallgatói, oktatói és munkatársai számára, hogy támogatott keretek között tanuljanak, kutassanak, oktassanak, vagy szakmai gyakorlatot teljesítsenek külföldön. Mindezt Európán belül és kívül, a világ szinte bármely országában!

A Pannónia Ösztöndíjprogram támogatja a hazai felsőoktatási intézmények nemzetköziesítési törekvéseit és a minőségi mobilitási tevékenységek megvalósítását annak érdekében, hogy a magyar felsőoktatás megőrizze versenyképességét, és kinyílhasson a világ az egyetemek hallgatói, oktatói és munkatársai számára.

Milyen tevékenységeket támogat a program?

A Pannónia Ösztöndíjprogram az egyetemek hallgatói, oktatói és munkatársai számára egyaránt biztosít mobilitási lehetőséget.


Hallgatói ösztöndíjak

Pannónia ösztöndíjprogram Online Tájékoztató - Összefoglaló

​​Hosszú távú hallgatói mobilitás: Tanulmányi vagy szakmai gyakorlat (2-12 hónap), illetve kutatási célú (2-3 hónap, csak mester-, doktori- és osztatlan képzésnél) mobilitás.

Rövid távú hallgatói mobilitás: Tanulmányi vagy kutatási célú (2-30 nap) mobilitás, illetve konferenciarészvétel vagy nyári egyetem.

Kiválósági ösztöndíj: A kiemelkedő teljesítményt nyújtó hallgatók számára elérhető mobilitás, ami meghatározott képzési területeken, a nemzetközi felsőoktatási rangsorok 250 legjobb egyetemén valósul meg. A résztvevők a havi ösztöndíjtámogatás mellett lakhatási-, utazási- és tandíjtámogatásban is részesülnek (1-6 hónap, csak mester- doktori- és osztatlan képzésnél).

Aktuális pályázat a 2024/25-ös tanévre:

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS Hallgatói Tanulmányi Mobilitásra

Pályázat beküldésének határideje:
Hosszú távú tanulmányi mobilitás: 2024.05.22. 24:00h

Rövid távú tanulmányi mobilitás: folyamatos, a tervezett mobilitás előtt minimum 2 hónappal.

2024/25-ös tanév második szemeszterére pótpályázat szeptemberben kerül meghirdetésre.

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS Hallgatói Szakmai gyakorlat és Kutatási Mobilitásra

Pályázat beküldésének határideje:
Szakmai Gyakorlat és Kutatási Mobilitás pályázatok: Folyamatos,
a tervezett mobilitás előtt minimum 2 hónappal.

​​​​​​Hallgatói Tanulmányi és Szakmai gyakorlati helyek az eddigi megvalósult mobilitások alapján

ISCED Codes táblázat - 4-jegyű isced kód használathoz segédfájl


Oktatók, kutatók és munkatársak mobilitása

Képzési, oktatási vagy kutatási célú mobilitás (2-60) nap.
A kimenő mobilitás megvalósítása mellett a hazai intézményeknek lehetősége van a külföldi oktatókat fogadni rövidtávú bejövő mobilitás formájában.


Mekkora az ösztöndíj mértéke?

Az ösztöndíj mértéke változik a célországtól és a mobilitás típusától függően, valamint további kiegészítő támogatásokat, például tandíj-kompenzációt, illetve esélyegyenlőségi vagy szociális alapú juttatást tartalmazhat.

A hosszú távú hallgatói mobilitások ösztöndíjösszege célországtól függően havi 350.000-400.000 forint.
A rövid távú hallgatói mobilitások összege a képzési szinttől, a célországtól és a mobilitás hosszától függően napi 5.000-35.000 forint.
A kiválósági ösztöndíj összege célországtól függően havi 450.000-500.000 forint. A kiválósági ösztöndíjasok további támogatást igényelhetnek a tandíj, az utazás és a lakhatás fedezésére.
Az oktatói-kutatói-munkatársi ösztöndíjak összege a célországtól és a mobilitás hosszától függően napi 16.500-70.000 forint.


Célországok a támogatási összeg meghatározásához

A partnerintézmény az intézményi kétoldalú megállapodások függvényében érhetőek el.


 

Miért egyedülálló a Pannónia Ösztöndíjprogram?

100%-os kreditelismerés.

A program garantálja a hallgatók számára a kint szerzett kreditek elismerését: a hallgató tanulmányi mobilitása alatt végzett tevékenységet a küldő intézmények el kell fogadnia és teljes mértékben meg kell feleltetnie a tantervi struktúrának, így elkerülhető az esetleges csúszás, ami az egyik legnagyobb visszatartó erő a hallgatók körében.

Változatos mobilitási lehetőségek a világ bármely táján.

A Pannónia Ösztöndíjprogram széleskörű mobilitási lehetőségeinek köszönhetően mindenki megtalálhatja azt, ami a saját szakmai életútjához a leginkább illeszkedik. A program támogatja az olyan népszerű rövid mobilitási lehetőségeket is, mint a külföldi konferenciákon vagy nyári egyetemeken való részvétel.

Lehetőség a világ legjobbjai közé tartozni.

A Pannónia Ösztöndíjprogram keretében az arra jogosult, kiemelkedő teljesítményt nyújtó hallgatók a Times Higher Education, illetve a Quacquarelli Symonds nemzetközi felsőoktatási rangsorokban első 250 helyen szereplő külföldi felsőoktatási intézményben tanulhatnak! Kiválósági ösztöndíjra a mester- doktori- és osztatlan képzésben résztvevő, meghatározott képzési területeken (elsősorban STEM+) tanuló hallgatók pályázhatnak, akik ösztöndíjtámogatás mellé lakhatási-, utazási- és tandíjtámogatásban is részesülnek.

További információ: pannonia@uni-mate.hu