Hírek

Tartalom megjelenítő

Létrehozva: 2022 január 06.

Találkozzunk az Educatio Kiállításon!

Január 13-15. között kerül megrendezésre Magyarország legnagyobb pályaválasztási rendezvénye, az Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállítás, a felsőoktatásban érintett szereplők legfontosabb találkozási helye. A Hungexpo területén megvalósuló háromnapos eseményen a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) is képviselteti magát campusaival. A MATE HF01-es standja az A pavilonban található.

A 20 000 négyzetméteren megvalósuló Educatio Kiállításon 18 ország 200 kiállítója várja a pályaválasztó diákokat, pedagógusokat, intézményvezetőket, akik a tavalyi online térben megrendezett napok után végre újra testközelből, első kézből kaphatnak hasznos információkat és segítséget a hazai – és külföldi felsőoktatási intézmények, tankönyvkiadók, nyelviskolák, szakképző intézmények munkatársaitól.

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem nagy létszámú, oktatókból és hallgatókból álló csapattal készül az eseményre. A képzési területeket tekintve elsősorban az agrár-, élelmiszertudományi, gazdasági, társadalomtudományi, természetvédelmi, környezettudományi, műszaki, informatikai, művészeti és művészetközvetítési, valamint pedagógus- és bölcsészettudományi képzések iránt érdeklődő fiatalokat várnak. A 2022-es központi felvételi eljárásokban meghirdetésre kerülő alap- és mesterképzések, felsőoktatási szakképzések, osztatlan képzések és szakirányú továbbképzések, ösztöndíjlehetőségek, kollégiumi elhelyezések, hallgatói szolgáltatások kapcsán felmerülő kérdésekre többféle formában kapnak tájékoztatást a pályaválasztók. A MATE standja az ’A’ pavilonnál, a színpad mellett kapott helyet, ahol a három nap alatt változatos szakmai előadásokkal, programokkal, játékokkal is készül.

 

PROGRAMOK:


Találkozz Kiss Gergely olimpiai bajnokkal!​​​​​​

​​​​​​​​​Fontos számodra a sport és az egészséges életmód? Mindig is érdekelt a vízilabda? Hogyan tudod majd összeegyeztetni a tanulmányaidat a sporttal? Gyere el a MATE standjára és talál-kozz Kiss Gergely háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázóval! Január 13-án 13.00-14.00 óra között bátran tedd fel kérdéseidet a MATE-GEAC-MSA Férfi Vízilabda Szakosztály vezetőjének.

 

Találkozz Ančić-Valkai Ágnes világ- és Európa-bajnok vízilabdázóval!

​​​​​​​Fontos számodra a sport és az egészséges életmód? Mindig is érdekelt a vízilabda? Hogyan tudod majd összeegyeztetni a tanulmányaidat a sporttal? Gyere el a MATE standjára és talál-kozz Ančić-Valkai Ágnes világ- és Európa-bajnok vízilabdázóval! Január 14-én 13.00-14.00 óra között bátran tedd fel kérdéseidet a MATE-GEAC Valkai Ági Női Vízilabda Szakosztály vezetőjének.

 

Melyik ez a fűszer?

​​​​​​​​​​​Évezredek óta alkalmazza az emberiség a fűszereket. Ételeinket ízletesebbé, illatosabbá, olykor színesebbé teszik. Gyere és tedd próbára tudásodat, ismerd fel a kiállított fűszereket a MATE standján!

 

LegoRobotok

​​​​​​​​​​Napjainkban egyre inkább előtérbe kerül a robottechnológia. A MATE-n az igazán elhivatott hallgatók még inkább elmélyedhetnek a terület által nyújtott lehetőségekben. Ezek magukba foglalják az egyszerűbb és bonyolultabb problémák megoldását. Programjaik segítségével pél-dául szumózhatnak, focizhatnak, bűvös kockát rakhatnak ki a robotjaik. Programtervező in-formatikus hallgatónk kupakválogató robotja a WRO Open kategória győztese volt 2021-ben. Gyere és nézd meg személyesen a MATE standján!

 

Vidéki életet modellező társasjáték

Az interaktív játék során a vidéki térségek fejlesztése és a mezőgazdasági vállalatok irányítása közben felmerülő szituációkkal kapcsolatban keresünk megoldásokat. A vidéki életet modellező társasjáték keretében az érdeklődők megismerhetik, hogy a KAP célkitűzései hogyan valósulnak meg, kipróbálhatják, milyen feladatok merülhetnek fel egy mezőgazdasági vállalkozás irányítása során, bepillantást nyerhetnek abba, hogy milyen támogatási, pályázati lehetőségeik vannak a mezőgazdasági szereplőknek.

 

Érzékenyítő foglalkozások

​​​​​Nehéz neked? Érzékenyítő foglalkozásainkon bebizonyítjuk, ez nem csak nálad van így. Segítünk, hogy beleláss más emberek életébe egy kicsit, megértsd, ők min mennek keresztül, hogyan küzdenek nap mint nap. Gyakran olyan problémákkal, melyek neked rémálmaidban sem ugranak elő. Ha többet tudsz, okosabb vagy, akkor itt az idő, hogy egy kicsit jobb ember is legyél. Megtalálsz minket a MATE standján.

 

Legyél kistanító néni!

​​​​Vagy Te olyan ügyes, mint egy kisiskolás? Próbáld ki, milyen lehet kisgyermeknek vagy akár kistanító néninek lenni! Mert egykor neked is megtanították a betűvetést, a füzetben számolást vagy a folyékony olvasást. Ma már persze csak mosolyogsz ezen és kevés könnyebb dolgot tudsz elképzelni. De hidd el, sem neked, sem a tanítódnak nem volt könnyű dolga abban, hogy te ilyen szép és okos lettél! Próbáld ki magad a MATE standján!

 

Csecsemőgondozási alapok

Nagyon sokan vannak, akik, ha tehetnék, mindig kicsi babákkal foglalkoznának. Játszanának velük, gondoskodnának róluk vagy egyszerűen csak szeretnék őket, teljes szívükből. Ha Te is ilyen vagy, akkor van egy jó hírünk. Meg tudjuk neked tanítani, hogyan kell bánni szakszerűen egy kisbabával, mit kell tenned azért, hogy a legtöbbet kapja, a legoptimálisabban fejlődjön és mindig mosolyogjon. És ha mindezt már tudod, akkor már tényleg nem is kell más, mint hogy szeresd őket nagyon! Látogass el hozzánk a MATE standjára!

 

Légy Te is tájépítész!

​​​Hogyan válaszol egy tájépítész a tájban megjelenő problémákra? Varázsold újjá te is a tájat egy interaktív terepasztalon! Állítsd helyre védett állatok élőhelyét, helyezz el megújuló energiaforrásokat a tájban, keress helyet új lakóterületeknek a MATE standján!

 

Gombavizsgálat mikroszkóppal

​​​​​​​​​​Tudod, hogyan épül fel egy gomba? Az interaktív programon különböző szaporítóképleteket mutatunk be mikroszkópok segítségével, melynek során a látogatók a gombák életével ismerkedhetnek meg. Nézz bele Te is a mikroszkópokba a MATE standján!

 

A gombák világa

​​​​​A gombatermesztés a kertészeti ágazatok legdinamikusabban fejlődő része. A mezőgazdaságban keletkező melléktermékekből néhány hét leforgása alatt étkezésre alkalmas, egészséges és tápláló gombát tudunk előállítani. A MATE standján megnézhető és tapintható, mivel szaporítjuk a gombákat és bemutatjuk, hogyan lesz a szalmából laskagomba.

 

Gyógynövények érzékszervi vizsgálata

​​​​​​A gyógynövények minőségellenőrzésének része az ún. érzékszervi vizsgálat. Ennek során ténylegesen érzékszerveinkkel vizsgáljuk meg, hogy egy növényi alapanyag ténylegesen a gyógyhatással rendelkező növény része-e vagy netán hamisítás, szennyeződés, tévedés miatt valami más, hatástalan vagy akár toxikus valami. Ismerd meg közelebbről a különböző gyógy- és fűszernövényeket a MATE standján!

 

Alapízek megismerése és kóstolása

A borkóstolás alapjait mindig a négy alapíz felismerésével kezdjük tanulni. Különböző koncentrációjú alapízeket, mint a sós, keserű, édes és savanyú, vizes oldatban kell megkóstolni és felismerni. A legkisebb koncentráció, melynél az adott ízt felismeri a kóstoló, az adott személyre vonatkozó ízküszöbérték. Gyere és ízlelj a MATE standján!

 

Szín- és illatfelismerés

​​​​​​Szereted színesben látni a világot? Érdekel az illatok sokfélesége? Gyere és teszteld képességeidet a MATE standján, ahol a profi bírálók által is használt szín- és illatvizsgálati készletekkel dolgozhatsz. Az élelmiszermérnöki képzés egyik fontos része az érzékszervi minősítés, hiszen a kész termékeket te is így vizsgálod, fogyasztod nap mint nap.

 

Hangulatok detektálása

Az OMRON HVC rendszer kis méretű elektronika, kamerával együtt elfér a tenyérben is. Nagyfelbontású kamerával egyszerre 35 személyt képes felismerni és elemezni testet, kézmozdulatot és arcokat. Képes megbecsülni a korosztályt, az illető nemét, hogy ki merre néz és milyen érzelmeket tükröz az arckifejezése. Alkalmazásával felszolgáló robotok felismerhetik az embereket, különbséget tudnak tenni gyerekek és felnőttek között. Az érzelmek elemzésével mérhető a fogyasztók elégedettsége is. Nézd meg Te is a kamerát a MATE standján!

 

Hogyan harcolunk a paprikahamisítók ellen?

​​​​​Belegondoltatok már, hogy ha bementek a boltba és megvesztek egy terméket, az vajon eredeti-e? Manapság számos terméket hamisítanak és sajnos ez a fűszerpaprikával is előfordul. A hamisító anyagok között találkozhattunk színezékekkel, kukoricaliszttel és akár avokádómag-őrleménnyel is. De mégis mi, vásárlók, kutatók mit tehetünk ez ellen? Hogyan mutatható ki ez az élelmiszerhamisítás gyors mérési módszerekkel? Látogassatok meg minket a MATE standján és mindenre fény derül!

 

Fedezd fel a mikrobák világát!

​​​​​​Tudtad-e, hogy 1 kg sütőélesztőben annyi sejt van, ami láncot alkotva körbeérné a Földet (42 000 km)? Ezeket a sejteket szabad szemmel nem látod. Nézz bele a mikroszkópba, hogy megismerd azokat az élőlényeket, amelyek segítségével a lisztből és vízből kenyér, a vízből és árpából sör vagy a szőlőből bor lesz. Tudod-e, hogy a különböző mikroorganizmusok (baktériumok, penész és élesztőgombák) színanyagokat is termelhetnek, hogy az általuk alkotott telepek lehetnek fényesek vagy mattak, simák vagy redőzöttek? Ha meglátogatsz bennünket a MATE standján, ezt is meg tudjuk mutatni!

 

Agancsok, preparátumok világa

​​​​​​​​​​​​​​​​​​​A látogatók különböző táplálkozású és fogazatú növényevő és ragadozó fajok koponyáit tanulmányozhatják. Megismerhetik, hogy a táplálkozás hogyan befolyásolja a fogazatot, és hogy annak milyen részei és jellemzői vannak. A nagyvadfajok hullatott agancsainak és trófeáinak segítségével a legértékesebb és a hazai mezőgazdasági termelést legjobban befolyásoló vadászható fajok, azok értékei, ökoszisztéma szolgáltatásai, és az általuk okozott konfliktusok tárulnak a látogatók elé. A preparátumok pedig a kistestű menyétfélék érdekfeszítő világába engednek betekintést a MATE standján.

 

A 3D nyomtatás a jövő technológiája

​​​​​​A 3D nyomtatás során egy testet építünk rétegről rétegre. Magyarországon a századfordulón honosodott meg a technológia, azonban csak manapság terjedtek el az általános felhasználók számára megfizethető eszközök. A MATE oktatásában, kutatásában jelentős szerepet tölt be már most, a jelenben is a 3D nyomtatás technológiája. Egy kis ízelítőt adunk a technológia lehetőségeiről a MATE standján.

 

Hazánk legnagyobb, agrárközpontú egyeteme széles képzési palettával, hat képzési hellyel – Budapesten, Gödöllőn, Gyöngyösön, Kaposváron, Keszthelyen és Szarvason – várja a felsőoktatásban azonnal hasznosítható tudást, idegennyelvi jártasságot és széleskörű gyakorlati tapasztalatokat megszerezni vágyó pályaválasztókat.

A képzési kínálatról innen tájékozódhat bővebben.

Az Egyetem nagy hangsúlyt fektet a fenntartható módszerek alkalmazására és a fenntarthatóbb megoldások folyamatos fejlesztésére mind az oktatás, mind a kutatások során. Szem előtt tartva a napjainkban már alapvetően szükséges szemléletet, a téma kapcsán a MATE közvéleménykutatást tart a kiállítás idején a standjánál.