A haltermelés állatjóléti és termelésbiztonsági kérdései - Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem
A haltermelés állatjóléti és termelésbiztonsági kérdései
Szervezeti egység
Szakmai leírás
Az állatjólét az akvakultúrában már napjainkban fókuszba került, ami a haltenyésztésre, halfeldolgozásra és a halszállításra egyaránt kiterjed, fontos szerepet játszik a fenntartható és etikus termelés biztosításában. Az állatjóléti elvárások célja, hogy a tenyésztett vízi élőlények megfelelő környezetben, stressz- és fájdalommentesen éljenek és növekedjenek, miközben az egészségük megőrzése biztosított. Az állatjólét akvakultúra termelési elvárásai több területen is kidolgozásra és feltérképezésre várnak, mely az érintett forprofit és nonprofit szervezetek együttműködésével valósítható meg.
Üzleti / együttműködési lehetőség leírása
Első lépésként a hazai és nemzetközi (elsősorban EU) jogszabályokat és rendeleteket szükséges áttekinteni. Ezek töredéke érinti a halgazdálkodás és akvakultúra területét. Közös K+F+I projektben szükséges megvizsgálni a tógazdasági haltermelési technológia egyes elemeit állatjóléti tekintetben (kiemelve a halszállítás kérdéskörét), míg az intenzív haltenyésztésben az afrikai harcsa termelés technológia lépéseinek áttekintésével (kiemelten hangsúlyos a feldolgozás technológiája) szükséges támogatni az érintett forprofit vállalkozásokat. A szakmaközi szervezet (MA-HAL) most hozza létre az állatjóléti és termelésbiztonsági munkacsoportját, mellyel a KKCs munkacsoport és az Intézet célzott együttműködést tud kialakítani.