Képzések

Képzések

Utolsó frissítés: 2025 november 19.

Tejipari szakmérnök / Tejipari szaktanácsadó szakirányú továbbképzés

Budapest

szakirányú továbbképzés

MIND

Képzés munkarendje:

levelező

Képzési idő:

3 félév

Önköltség díja levelező munkarenden:

350000 Ft/félév

Virtuális képzési központ:

MATE AGRI-FOOD


Szakirányú továbbképzéseink elektronikus jelentkezési felülete a meghirdetéseket tartalmazó gyűjtőoldalon érhető el.                      Képzési információk

Képzésért felelős intézet: Élelmiszertudományi és Technológiai Intézet

A képzés célja

A képzés célja olyan, egységes szakmai szemléletű szakemberek képzése, akik elkötelezettek szakmájuk iránt a tejgazdaság (tejtermelés, tejfeldolgozás, értékesítés) területén, és rendelkeznek a megfelelő ismeretekkel. Képesek a termelés folyamatának egészét áttekinteni és egy üzem vezetésével kapcsolatos gazdasági, szervezési, vezetési, technológiai és műszaki döntéseket megalapozottan meghozni. A képzés rendszerszemléletű megközelítésre törekedve integrálja a szakterülettel összefüggő kémiai, tejipari mikrobiológiai, művelettani, gépészeti, gazdálkodás- és marketingtudományi ismeretanyagot.

Képzési terület: agrár
Kreditek száma: 90 kredit
Képzés indításának féléve: tavaszi félév
Képzési hely: Budapest
Munkarend: levelező
Képzés nyelve: magyar
Finanszírozási forma: önköltséges
Önköltségi díj: 350.000 Ft/félév
Képzési idő: 3 félév
Minimális indítási létszám: 15 fő
Maximális felvehető létszám: 40 fő
Képzés gyakorisága: kéthetente, pénteken dálután és szombaton.

Részvétel feltétele:

  • szakmérnöki szakon: agrár vagy műszaki képzési területen legalább alapképzési szakon szerzett mérnök szakképzettséget igazoló oklevél (vagy az ezeknek megfelelő, a korábbi képzési rendszer szerinti legalább főiskolai szintű oklevél);
  • szaktanácsadói szakon: Legalább alapképzésben szerzett oklevél természettudomány, orvos- és egészségtudomány vagy gazdaságtudományok képzési területen (vagy az ezeknek megfelelő, a korábbi képzési rendszer szerinti legalább főiskolai szintű oklevél).

Az ideális jelentkező:

Olyan tejfeldolgozással foglalkozó vagy foglalkozni kívánó jelentkezőket várunk, akik elmélyültebb ismereteket kívánnak szerezni tej-, és tejipari termékek előállítási technológiájával, illetve a termékek gyártásával és forgalmazásával összefüggő mérnöki, gazdasági, szervezési és marketing feladatokkal kapcsolatban.

A képzést ajánljuk

  • az iparágak kis- és közepes vállalatai vezetőinek,
  • az iparágak kis-, közepes- és nagyvállalatai munkavállalóinak, akik szeretnék elmélyíteni szakmai ismereteiket,
  • azoknak, akik ezekben az iparágakban szeretnének dolgozni,
  • valamint azoknak, akik érdeklődőként többet akarnak tudni a tejről a tej termelésről és tejfeldolgozásról.

Szakirányú továbbképzésben megszerezhető szakképzettség neve: tejipari szakmérnök;

A képzés során elsajátítandó kompetenciák, tudáselemek, megszerezhető ismeretek, személyes adottságok, készségek, a szakképzettség alkalmazása konkrét környezetben, tevékenységrendszerben

A képzés célja olyan, egységes szakmai szemléletű szakemberek képzése, akik elkötelezettek szakmájuk iránt a tejgazdaság (tejtermelés, tejfeldolgozás, értékesítés) területén, és rendelkeznek a megfelelő ismeretekkel. 

Megszerezhető ismeretek, kompetenciák: A tejtermékek előállításának fizikai, kémiai és biológiai folyamatai, valamint ezek vizsgálati módszerei. A tejfeldolgozás technológiái, gépei, berendezései, műveletei. Tej és tejtermékek technológiája. Az élelmiszerminőséget, biztonságot meghatározó tényezők ismerete. Alapvető menedzsment ismeretek az élelmiszeripar területén. A tejfeldolgozásra jellemző szakszókincs használata.

Személyes adottságok, készségek:

A szakirányú továbbképzésről kikerülők képessé válnak a tejgazdaság (tejtermelés, tejfeldolgozás, értékesítés) területéhez kapcsolódó tevékenységeknek mind önálló végzésére, mind tervezésére, szervezésére, irányítására, továbbá képesek lesznek a fejlesztési feladatok átfogó szemléletű elvégzésére, konstruktív kutató, oktató és igazgatási feladatok ellátására is.

A szakképzettség alkalmazása konkrét környezetben, tevékenységrendszerben:

A szakirányú továbbképzés során a résztvevők a megszerzett ismeretek alapján olyan készségekre, képességekre tesznek szert, melyek alkalmassá teszik őket a tejgazdasági vertikum (tejtermelés, tejfeldolgozás, értékesítés) speciális területein végzendő munkára. A képzésen végzett hallgatók tejtermelési, elsődleges kezelési és tejipari feldolgozási műveleti és technológiai, tejipari gyakorlati ismereteik birtokában hatékonyan tudják szervezni és ellenőrizni a biztonságos és kiváló minőségű, az emberi táplálkozásra minden tekintetben alkalmas tejipari termékek előállításának folyamatát és forgalmazását.

A szakképzettség szempontjából meghatározó ismeretkörök és a főbb ismeretkörökhöz rendelt kreditérték:

Alapozó technológiai ismeretkör/ismeretek: 15-25 kredit

A tej termelése és elsődleges kezelése, a tej összetétele, fizikai, kémiai tulajdonságai, minőségirányítás és higiénia a tejiparban.

Alkalmazott szaktantárgy, technológiai ismeretkör/ismeretek: 35-45 kredit

Általános tejipari műveletek és technológiák, termékspecifikus tejipari műveletek és technológiák, termékfejlesztés, üzemtelepítés és környezetvédelem, méréstechnika és automatizálás a tejiparban, marketing, tejtermékek csomagolástechnológiája, tejipari melléktermékfeldolgozás és fenntarthatóság,

Szakmai (tejgazdasági) gyakorlat: 20 kredit

A szakdolgozat/diplomadolgozat típusa és kreditértéke: szakdolgozat: 10 kredit.

Jelentkezési határidő: februárban induló képzésre: 2026. január 15.

Jelentkezés módja: a https://uni-mate.hu honlap Felvételi – Szakirányú továbbképzések menüpontja alatt elérhető jelentkezési lapon.

Csatolandó dokumentumok:

  • oklevél szkennelt változata, kétnyelvű oklevél esetén mindkét oldal szkennelt változata

Képzés kezdete: 2026. február 16.

Kapcsolattartó/szakfelelős:

Név: Nyulasné dr. Zeke Ildikó
Cím: 1118 Budapest, Villányi út 29-43.
E-mail cím: Nyulasne.Zeke.Ildiko.Csilla@uni-mate.hu
Telefonszám: +36 1 305-7134

Név: Pásztorné dr. Huszár Klára
Cím: 1118 Budapest, Villányi út 29-43.
E-mail cím: Pasztorne.Huszar.Klara@uni-mate.hu
Telefonszám: +36 1 305-7305
Honlap: https://uni-mate.hu