Képzés - Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem
Képzések
Képzések
Utolsó frissítés: 2025 november 19.
Tejipari szakmérnök / Tejipari szaktanácsadó szakirányú továbbképzés
Budapest
szakirányú továbbképzés
MIND
Képzés munkarendje:
levelező
Képzési idő:
3 félév
Önköltség díja levelező munkarenden:
350000 Ft/félév
Virtuális képzési központ:
MATE AGRI-FOOD
Szakirányú továbbképzéseink elektronikus jelentkezési felülete a meghirdetéseket tartalmazó gyűjtőoldalon érhető el. Képzési információk
Képzésért felelős intézet: Élelmiszertudományi és Technológiai Intézet
A képzés célja
A képzés célja olyan, egységes szakmai szemléletű szakemberek képzése, akik elkötelezettek szakmájuk iránt a tejgazdaság (tejtermelés, tejfeldolgozás, értékesítés) területén, és rendelkeznek a megfelelő ismeretekkel. Képesek a termelés folyamatának egészét áttekinteni és egy üzem vezetésével kapcsolatos gazdasági, szervezési, vezetési, technológiai és műszaki döntéseket megalapozottan meghozni. A képzés rendszerszemléletű megközelítésre törekedve integrálja a szakterülettel összefüggő kémiai, tejipari mikrobiológiai, művelettani, gépészeti, gazdálkodás- és marketingtudományi ismeretanyagot.
Képzési terület: agrár
Kreditek száma: 90 kredit
Képzés indításának féléve: tavaszi félév
Képzési hely: Budapest
Munkarend: levelező
Képzés nyelve: magyar
Finanszírozási forma: önköltséges
Önköltségi díj: 350.000 Ft/félév
Képzési idő: 3 félév
Minimális indítási létszám: 15 fő
Maximális felvehető létszám: 40 fő
Képzés gyakorisága: kéthetente, pénteken dálután és szombaton.
Részvétel feltétele:
- szakmérnöki szakon: agrár vagy műszaki képzési területen legalább alapképzési szakon szerzett mérnök szakképzettséget igazoló oklevél (vagy az ezeknek megfelelő, a korábbi képzési rendszer szerinti legalább főiskolai szintű oklevél);
- szaktanácsadói szakon: Legalább alapképzésben szerzett oklevél természettudomány, orvos- és egészségtudomány vagy gazdaságtudományok képzési területen (vagy az ezeknek megfelelő, a korábbi képzési rendszer szerinti legalább főiskolai szintű oklevél).
Az ideális jelentkező:
Olyan tejfeldolgozással foglalkozó vagy foglalkozni kívánó jelentkezőket várunk, akik elmélyültebb ismereteket kívánnak szerezni tej-, és tejipari termékek előállítási technológiájával, illetve a termékek gyártásával és forgalmazásával összefüggő mérnöki, gazdasági, szervezési és marketing feladatokkal kapcsolatban.
A képzést ajánljuk
- az iparágak kis- és közepes vállalatai vezetőinek,
- az iparágak kis-, közepes- és nagyvállalatai munkavállalóinak, akik szeretnék elmélyíteni szakmai ismereteiket,
- azoknak, akik ezekben az iparágakban szeretnének dolgozni,
- valamint azoknak, akik érdeklődőként többet akarnak tudni a tejről a tej termelésről és tejfeldolgozásról.
Szakirányú továbbképzésben megszerezhető szakképzettség neve: tejipari szakmérnök;
A képzés során elsajátítandó kompetenciák, tudáselemek, megszerezhető ismeretek, személyes adottságok, készségek, a szakképzettség alkalmazása konkrét környezetben, tevékenységrendszerben
A képzés célja olyan, egységes szakmai szemléletű szakemberek képzése, akik elkötelezettek szakmájuk iránt a tejgazdaság (tejtermelés, tejfeldolgozás, értékesítés) területén, és rendelkeznek a megfelelő ismeretekkel.
Megszerezhető ismeretek, kompetenciák: A tejtermékek előállításának fizikai, kémiai és biológiai folyamatai, valamint ezek vizsgálati módszerei. A tejfeldolgozás technológiái, gépei, berendezései, műveletei. Tej és tejtermékek technológiája. Az élelmiszerminőséget, biztonságot meghatározó tényezők ismerete. Alapvető menedzsment ismeretek az élelmiszeripar területén. A tejfeldolgozásra jellemző szakszókincs használata.
Személyes adottságok, készségek:
A szakirányú továbbképzésről kikerülők képessé válnak a tejgazdaság (tejtermelés, tejfeldolgozás, értékesítés) területéhez kapcsolódó tevékenységeknek mind önálló végzésére, mind tervezésére, szervezésére, irányítására, továbbá képesek lesznek a fejlesztési feladatok átfogó szemléletű elvégzésére, konstruktív kutató, oktató és igazgatási feladatok ellátására is.
A szakképzettség alkalmazása konkrét környezetben, tevékenységrendszerben:
A szakirányú továbbképzés során a résztvevők a megszerzett ismeretek alapján olyan készségekre, képességekre tesznek szert, melyek alkalmassá teszik őket a tejgazdasági vertikum (tejtermelés, tejfeldolgozás, értékesítés) speciális területein végzendő munkára. A képzésen végzett hallgatók tejtermelési, elsődleges kezelési és tejipari feldolgozási műveleti és technológiai, tejipari gyakorlati ismereteik birtokában hatékonyan tudják szervezni és ellenőrizni a biztonságos és kiváló minőségű, az emberi táplálkozásra minden tekintetben alkalmas tejipari termékek előállításának folyamatát és forgalmazását.
A szakképzettség szempontjából meghatározó ismeretkörök és a főbb ismeretkörökhöz rendelt kreditérték:
Alapozó technológiai ismeretkör/ismeretek: 15-25 kredit
A tej termelése és elsődleges kezelése, a tej összetétele, fizikai, kémiai tulajdonságai, minőségirányítás és higiénia a tejiparban.
Alkalmazott szaktantárgy, technológiai ismeretkör/ismeretek: 35-45 kredit
Általános tejipari műveletek és technológiák, termékspecifikus tejipari műveletek és technológiák, termékfejlesztés, üzemtelepítés és környezetvédelem, méréstechnika és automatizálás a tejiparban, marketing, tejtermékek csomagolástechnológiája, tejipari melléktermékfeldolgozás és fenntarthatóság,
Szakmai (tejgazdasági) gyakorlat: 20 kredit
A szakdolgozat/diplomadolgozat típusa és kreditértéke: szakdolgozat: 10 kredit.
Jelentkezési határidő: februárban induló képzésre: 2026. január 15.
Jelentkezés módja: a https://uni-mate.hu honlap Felvételi – Szakirányú továbbképzések menüpontja alatt elérhető jelentkezési lapon.
Csatolandó dokumentumok:
- oklevél szkennelt változata, kétnyelvű oklevél esetén mindkét oldal szkennelt változata
Képzés kezdete: 2026. február 16.
Kapcsolattartó/szakfelelős:
Név: Nyulasné dr. Zeke Ildikó
Cím: 1118 Budapest, Villányi út 29-43.
E-mail cím: Nyulasne.Zeke.Ildiko.Csilla@uni-mate.hu
Telefonszám: +36 1 305-7134
Név: Pásztorné dr. Huszár Klára
Cím: 1118 Budapest, Villányi út 29-43.
E-mail cím: Pasztorne.Huszar.Klara@uni-mate.hu
Telefonszám: +36 1 305-7305
Honlap: https://uni-mate.hu