Képzések

Képzések

Utolsó frissítés: 2025 november 18.

Pezsgőkészítő mester szakirányú továbbképzés

Budapest

szakirányú továbbképzés

MIND

Képzés munkarendje:

levelező

Képzési idő:

3 félév

Önköltség díja levelező munkarenden:

400000 Ft/félév

Virtuális képzési központ:

MATE AGRI-FOOD


Szakirányú továbbképzéseink elektronikus jelentkezési felülete a meghirdetéseket tartalmazó gyűjtőoldalon érhető el.                      Képzési információk

 

Képzési és kimeneti követelmények

 

Képzésért felelős intézet: Szőlészeti és Borászati Intézet

A képzés célja:
Felsőfokú végzettséggel rendelkező szakemberek kibocsátása a szőlő-bor ágazatban, specifikusan a szénsavas borok készítéstechnológiájára vonatkozó ismeretekkel, akiknek átfogó szaktudása, szakmai ismeretei főként a pezsgőüzemben folyó termelésre vonatoznak, de elsajátítják a kapcsolódó analitikai, műszaki, gazdasági, jogi és kulturális ismereteket is. A képzés résztvevője megismeri a pezsgő és egyéb szénsavas borok készítésének technológiáját az alapborkészítéstől a forgalomba hozatalig, valamint tisztában van a vonatkozó jogszabályokkal és törvényi előírásokkal.

Képzési terület: agrár
Kreditek száma: 90 kredit
Képzés indításának féléve: tavaszi félév
Képzési hely(ek): Budapest
Munkarend: levelező
Képzés nyelve: magyar
Finanszírozási forma: önköltséges
Önköltségi díj: 400 000 Ft/félév
Képzési idő: 3 félév
Minimális indítási létszám 10
Maximális felvehető létszám: 20
Képzés gyakorisága: kéthetente, péntek délután és szombaton.

Részvétel feltétele: alap- vagy mesterfokozatú felsőfokú oklevél

Az ideális jelentkező:
Elsősorban a szőlő-bor ágazat gyakorló szakembereit várjuk, akik megalapozott szaktudást kívánnak szerezni a szénsavas borok (pezsgő, habzóbor és gyöngyözőbor) előállításának és forgalomba hozatalának mérnöki, technológiai, analitikai, gazdasági és jogi ismereteiről, szőlészeti, borászati, gazdaságtani és borjogi területen egyaránt.
A képzést ajánljuk

  • a szőlő-bor ágazat kis- és középvállalati vezetőinek, technológus szakembereinek, munkavállalóinak, akik érdeklődnek a szénsavas borok készítése iránt,
  • a szőlő-bor ágazat képviselőinek, akik szeretnék elmélyíteni a szénsavas borokra vonatkozó szakmai ismereteiket,
  • azoknak, akik szeretnének szénsavas borokat árutermelési céllal előállítani, a jövőben szénsavas borok készítésével foglalkozni.

Szakirányú továbbképzésben megszerezhető szakképzettség neve: pezsgőkészítő mester

A képzés során elsajátítandó kompetenciák, tudáselemek, megszerezhető ismeretek, személyes adottságok, készségek, a szakképzettség alkalmazása konkrét környezetben, tevékenységrendszerben


A képzés során elsajátítandó tudáselemek, ismeretek:

A pezsgőkészítő mester ismeri:

  • Magyarország és a világ borágazatát, különös tekintettel a pezsgő és egyéb szénsavas borok termelésére, kultúrájára, történetére,
  • a szőlő-bor ágazat jogszabályi környezetét, a termelésre, jelölésre, forgalomba hozatalra, eredetvédelemre és egyéb körülményekre vonatkozó jogi szabályozást,
  • a pezsgők és egyéb szénsavas borok készítésére alkalmas főbb szőlőfajtákat és fajtahasználatot,
  • a pezsgők és egyéb szénsavas borok készítésének technológiai lépéseit, speciális problémáit, a technológia gépeit, eszközeit, anyagait és műszaki rendszereit,
  • a szőlőfeldolgozás, a borkészítés és borkezelés, a pezsgősítés, a szaturálás, a palackozás és tárolás kémiai és mikrobiológiai hátterét,
  • a termelés és forgalomba hozatal kapcsán alkalmazható és alkalmazandó kémiai, mikrobiológiai és érzékszervi vizsgálatok eszközeit és módszereit,
  • az üzemi működés alapvető gazdasági környezetét, a bor- és pezsgőértékesítés speciális kérdéseit, marketingjét,
  • a borok, pezsgők és egyéb szénsavas borok érzékszervi minősítésének, bírálatának gyakorlatát.

Személyes adottságok, készségek:
Képességek:

A pezsgőkészítő mester képes:

  • a pezsgő és egyéb szénsavas borok technológiájának kidolgozására, irányítására,
  • a feldolgozással, termeléssel, forgalmazással kapcsolatos folyamatos és szezonális teendők ellátására,
  • korszerű pezsgőkészítési technológia működtetésére, minőségirányítási rendszerek alkalmazására, kockázatok felmérésére és kiküszöbölésére, kritikus beavatkozási pontok meghatározására,
  • pezsgők és egyéb szénsavas borok készítése során felmerülő technológiai, kémiai és mikrobiológiai problémák felismerésére, megelőzésére és kezelésére,
  • a termelés részfolyamataiban a pezsgőket és egyéb szénsavas borokat érintő analitikai és érzékszervi vizsgálatok elvégzésére, az eredmények kiértékelésére,
  • a pezsgőkészítésre alkalmas új szőlőfajták, szőlőtermesztési technológiák, újszerű borászati megoldások bevezetését lehetővé tevő innovatív és gyakorlatorientált munkavégzésre,
  • az alapanyag-termelési és késztermék-előállítási folyamatok gazdasági szempontjainak figyelembevételére és érvényesítésére.

Készségek:

  • Szakmai hozzáállásának alapja a szőlő-, a bor- és a pezsgőkultúra iránti tisztelet, szeretet, ismeri és elismeri az ágazat társadalmi és gazdasági szintű szerepét.
  • Képes tevékenységét koordináltan, integráló szemlélettel szervezni és végezni.
  • Képes az önálló munkavégzésre és a termelést érintő döntéshozatalra, hajlandó csapatban dolgozni, képes a feladatokat megosztani, együttműködni.
  • Egyetért a fenntartható mezőgazdaság eszméivel.
  • Elkötelezett a felelős erőforrás- és környezetgazdálkodás mellett.
  • Tevékenységét az egyén és a társadalom egészségét szem előtt tartva, támogató módon végzi.
  • Kritikailag elemzi a szakterületen megjelenő tudományos közleményeket, az információk feldolgozásában és elemzésében, valamint alkalmazásában analitikus gondolkodás jellemzi.
  • Kreatív hozzáállásával nyitott az újításokra, a technikai fejlődésre, alkalmazkodókészsége lehetővé teszi a változó környezetben való tevékenység végzését.
  • Általános és szakmai műveltsége magas színvonalú.
  • Szakmai ismereteinek bővítésére nyitott, az új ismereteket körültekintéssel alkalmazza.

A szakképzettség alkalmazása konkrét környezetben, tevékenységrendszerben:

  • Önálló munkaterv kidolgozása és végrehajtása. Általános és szakmai döntési protokollok kidolgozása.
  • Felelős szakmai magatartás, etikus hozzáállás, környezettudatos gondolkodásmód.
  • Önálló döntéshozatal, következmények felmérése, vállalása.
  • Partnerként vesz részt a szakmai és szakterületek közötti kooperációban.
  • Társadalmi és gazdasági felelősségvállalás a termelési, kutatási tevékenységben.

A szakképzettség szempontjából meghatározó ismeretkörök és a főbb ismeretkörökhöz rendelt kreditérték:

  • Alapozó ismeretkör/ismeretek: 18 kredit(pezsgő-kultúrtörténet, szőlőfajta-ismeret és -használat, pezsgőkészítő borvidékek, alapozó mikrobiológia).
  • Szakmai ismeretkör/ismeretek: 41 kredit(pezsgőalapborok, pezsgők és szénsavas borok készítése és gépei, kémiai és érzékszervi analitika, tanulmányi szemle)
  • Gazdasági és jogi ismeretkör/ismeretek: 10 kredit(üzemtelepítés, menedzsment, marketing, piacszabályozás, eredetvédelem).

A szakdolgozat/diplomadolgozat típusa és kreditértéke: szakdolgozat, 21 kredit.

Jelentkezési határidő: a tavasszal induló képzésre: 2026. január 15.

Jelentkezés módja: a https://uni-mate.hu honlap Felvételi – Szakirányú továbbképzések menüpontja alatt elérhető jelentkezési lapon.

Csatolandó dokumentumok:

oklevél szkennelt változata, kétnyelvű oklevél esetén mindkét oldal szkennelt változata.

Képzés kezdete: 2026. február 16.

Kapcsolattartó/szakfelelős:
Név: Dr. Sólyom-Leskó Annamária
Cím: 1118 Budapest, Villányi út 29-43.
E-mail cím: solyom-lesko.annamaria@uni-mate.hu
Telefonszám: +36 1 305 7216