Hírek

Tartalom megjelenítő

Létrehozva: 2024 június 27.

Ugrásszerű a növekedés a MATE doktori képzései iránt

Kiemelkedő érdeklődés tapasztalható a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem doktori képzései iránt, ugyanis az idei tanévben a 110 fős állami keretre 137 pályázat érkezett. A pozitív változás nagyrészt az idén február 1-jével bevezetett Kiegészítő Doktori Ösztöndíj programnak tudható be, amelynek értelmében a doktorandusz ösztöndíj kiegészítésre került havi 300.000 Ft összegre. Ezzel az intézkedéssel az egyetem vezetése az elmúlt időszakban megduplázta a doktori ösztöndíj összegét.

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem számára a doktori iskolák kiemelkedő szerepe sosem volt kérdés. Az Egyetem célja a minőségi, oktatási potenciállal rendelkező doktorandusz hallgatók támogatása és ezáltal a kutatás-fejlesztési és innovációs ökoszisztéma szakember-utánpótlásának biztosítása. Beszédes adat, hogy az idei tanévben a 110 fős állami keretre 137 pályázat érkezett, ezzel ellentétben a 2023/2024. tanévben a 112 államilag támogatott ösztöndíjas hely nem került feltöltésre.

A pályázói létszámnövekedés nagy valószínűséggel nagyrészt az idén februárban életbe lépett Kiegészítő Doktori Ösztöndíj program bevezetésével magyarázható. Ennek értelmében, a doktorandusz ösztöndíj kiegészítésre került havi 300.000 Ft összegre azon doktoranduszok esetében, akik nem állnak napi 8 órás munkavégzésre irányuló jogviszonyban és a további pályázati feltételeknek is megfelelnek. A jogszabály kitér arra is, hogy a kiegészítő ösztöndíj összege az első két évben (azaz a képzési és kutatási szakaszban) 160 000 Ft/hó, a második két évben (azaz a kutatási és disszertációs szakaszban) 120 000 Ft/hó. Ezzel a történelmi léptékűnek nevezhető intézkedéssel az egyetem vezetése az elmúlt időszakban megduplázta a doktori ösztöndíj összegét.

Annak érdekében, hogy a fenti támogatáson kívül a doktoranduszok megélhetési feltételei még biztosabbá váljanak, és hogy minden energiájukat a doktori tanulmányaikra és a vállalt kutatási terv teljesítésére fordítsák, az Egyetem idén szeptembertől tervezi bevezetni – Dr. Gyuricza Csaba, a MATE rektorának javaslatára és az Egyetem Kuratóriumának támogatásával – a MATE Kiválósági Doktori Ösztöndíjat. „Az új ösztöndíj reményeink szerint hozzájárul a doktoranduszok kutatómunkájával kapcsolatos folyóiratcikkek megjelentetéséhez, konferenciákon való részvételéhez, továbbá segíti a potenciállal rendelkező doktorandusz hallgatók tudományos publikációs tevékenységét” – hangsúlyozta Dr. Gyuricza Csaba.

A MATE Szent István Campusán, idén májusban harminc éves jubileumát ünneplő doktori képzés ünnepségén a rektor kifejtette, hogy „a doktori képzés nemcsak a tudomány, de a gazdaság és az ipar utánpótlását is jelenti, az a szellemi erő, amihez a doktori iskolák igen komoly hátteret tudnak jelenteni. A doktori iskolákat úgy is tekinthetjük, mint a magyar tudomány jövőjének lakmuszpapírját, hiszen a ma doktori iskolája fogja meghatározni azt, hogy milyen lesz a tudomány a jövőben”.

A Kiegészítő Doktori Ösztöndíj és az ősztől vélhetően bevezetésre kerülő Kiválósági Doktori Ösztöndíj a pályázói létszámnövekedési adatok alapján meghozták a kutatói kedvet, amit az Egyetem kiemelt sikerként üdvözöl.