Hírek

Tartalom megjelenítő

Létrehozva: 2022 április 22.

Magyar és angol nyelven is megjelent a Szarvasi Arborétum - Pepi gróf öröksége című kötet

Különleges kötettel gazdagodott a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem kiadásában megjelenő könyvek sora: Dr. Jakab Gusztáv biológus, botanikus, a MATE egyetemi docense szerkesztette, jórészt írta és fotózta A Szarvasi Arborétum - Pepi gróf öröksége című albumot. A kiadvány magyar és angol nyelven is megjelent, így külföldi hallgatók, szakmai partnerek számára egyaránt kiváló ajándék lehet.

A 160 oldalas, több száz képpel illusztrált kötet a hazánk legnagyobb növénygyűjteményébe, egyben legendás szépségű tájképi kertjébe látogatók becses emlékeként kerül majd otthonaik könyvespolcára. A könyv felelős kiadója Dr. Gyuricza Csaba, a MATE rektora.

Dr. Jakab Gusztáv akadémiai kutatásai mellett a Körös-vidék természeti értékeinek elkötelezett feltárója, munkáját pedig természetfotósként is dokumentálja. Felkészültségét jelzi, hogy idén tíz éve, 2012-ben jelent meg a Körös-Maros Nemzeti Park növényvilágát bemutató, hasonlóan gazdagon illusztrált könyve. A Szarvasi Arborétum fotózásához 2014-ben kezdett hozzá, az elmúlt évek rendszeres fotós körútjai révén pedig lehetővé vált, hogy az albumban minden évszak és minden napszak képei megtalálhatók legyenek.

A kötet szerzői bemutatják, hogy a Szarvasi Arborétum egy olyan fölrajzi környezetbe illeszkedik, amely önmagában is gazdag természeti értékekben. Az olvasók történelmi áttekintés kapnak arról, hogy a mai növénykert két évezreden át lakott dombon fekszik. Az arborétum mégsem egy botanikai "sziget" – bár egyik oldalát a Holt-Körös szegélyezi – növényeit nem csupán emberek ültették, hanem az eredeti vegetáció is megjelent a területén.

Az angol nyelven is megjelent könyv önálló fejezeteket tartalmaz többek között a hegyi mamutfenyőről, a mocsárciprusról, a perzsafáról, a páfrányfenyőről és azokról a különleges látnivalókról, amiket kötelező megtekinteni az ide érkezőknek. A kert rovar-, madár- és gombavilágát bemutató fejezet szemléletesen érzékelteti, hogy a botanikus kert sokkal több, mint egy dendrológiai gyűjtemény. Ha például valaki bekötött szemmel érkezne a Pepi-kertbe, az évtizedek óta itt élő pávák hangja annak is hamarosan elárulná, hova érkezett. A MATE kiadvány mégis azokat szólítja meg, akik nyitott szemmel látogatnak a Szarvasi Arborétumba. Különösen hasznos lehet számukra, hogy Dr. Jakab Gusztáv a természetfotós tippjeit is önzetlenül megosztja velük.

A fotóalbum az alábbi helyeken vásárolható meg:

  • Szarvasi Arborétum – Ajándékbolt
  • Líra Könyvesház – Szarvas, Kossuth Lajos utca 21.
  • Tourinform Iroda – Szarvas, Szabadság út 32.