Hírek

Tartalom megjelenítő

Létrehozva: 2023 március 01.

Fókuszban a mobilitásprogramok

Vlagyimir Ulahovics, a Fehérorosz Köztársaság magyarországi nagykövete és Pavel Pigal, a nagykövetség elsőtitkára kedden látogatást tettek a MATE gödöllői campusán. A külföldi vendégeket Dr. Bencsik Dávid nemzetközi igazgató, Békési Dávid és Dr. Tarr Zsuzsanna központvezetők fogadták.

„A magyar és a fehérorosz agrárfókuszú egyetemek, továbbá az agrárium és élelmiszeripar szereplői közötti kapcsolatoknak komoly múltja van, de célunk az együttműködések körének bővítése, a hallgatói, oktatói és kutatói mobilitás ösztönzése, illetve a klímaváltozás miatt hazáinkban végbemenő átalakulás okozta kihívásokra való megoldások és válaszok közös keresése” – hangsúlyozta Dr. Bencsik Dávid.


​​​​​​​A nemzetközi igazgató a fehérorosz oktatási tárca együttműködését kérte a mobilitásprogramok sikeres végrehajtásához, minél több hallgató, oktató és kutató magyarországi látogatásának előmozdítása érdekében. A fehérorosz nagykövet elmondta, hogy hazájában a burgonyatermesztésnek és -kutatásnak, illetve a tejtermelésnek mély gyökerei vannak, eredményeik nemzetközi hírűek. Olyan értékek ezek, amelyek viszont magyar szakemberek és egyetemisták számára jelenthetnek komoly lehetőséget. Fehéroroszország 2023-ra óvatos becsléssel 8,5 milliárd dollár értékű mezőgazdasági exportot tervez. Az ország teljes exportjának közel negyedét az élelmiszertermékek és a mezőgazdasági nyersanyagok teszik ki.

A nagykövet hivatalosan is jelezte a MATE képviselőinek meghívását a 2023. június 6–10. között esedékes BELAGRO mezőgazdasági kiállításra.