Hírek

Tartalom megjelenítő

Létrehozva: 2024 április 30.

Általános iskolai programok a RePurpose Horizont Európa projekt keretében

A MATE Akvakultúra és Környezetbiztonsági Intézetének kollégái a RePurpose Horizont Európa projekt keretében sikeres disszeminációs rendezvényt szerveztek április végén.

A MATE Akvakultúra és Környezetbiztonsági Intézetének kollégái a RePurpose Horizont Európa projekt keretében sikeres disszeminációs rendezvényt szerveztek április végén. A REPurpose (https://www.repurposeproject.eu/) projekt célja egy olyan Biztonságos és Fenntartható Tervezésű (Safe-and-Sustainable-by-Design) platform fejlesztése, melyen helyi fogyasztási hulladékból új, funkcionális REP polimer állítható elő a nagyértékű, hőre lágyuló elasztomerpiac számára. Az Intézet az új anyagok környezeti vizsgálatait és lebomlási termékeinek környezeti kockázatait vizsgálja a projektben.

Az Akvakultúra és Környezetbiztonsági Intézet kollégái az ország legnagyobb általános iskoláját, a veresegyházi Fabriczius József Általános Iskola alsó és felső tagozatát két külön napon látogatták meg az ún. témahét programsorozatban. Április 23-án az alsó tagozaton, április 25-én a felső tagozaton bonyolítottak nagy sikerrel bemutatókat. A program keretében a diákoknak ismereteket adtak át a komposztálás, a hulladék újrahasznosítása, valamint a környezeti terhelés csökkentése terén. A gyerekek megismerkedhettek tematikus programokon keresztül a baktériumok környezeti szerepével és különböző vízi élőlényekkel, kezdve a vízibolhától egészen a tenyésztett halfajokig. Ötletes bemutatón ismerkedtek a halak testfelépítésével és szerveik funkciójával. Továbbá a mikroműanyagok által okozott környezeti kockázatokról, a vízminőség vizsgálatáról is információkat kaptak, életkoruknak és háttérismereteiknek megfelelően. A programot előadások és a tematikához kapcsolódó, „A Tisza nevében” c ökológiai dokumentumfilm vetítése kísérte.


A program keretében az alsó tagozatban a hulladék újrahasznosításához kapcsolódó rajzpályázaton vettek részt a gyerekek, amely korábban, a helyszíni bemutatót megelőzően egy hónappal került meghirdetésre. A pályázatra közel 300 pályamunka érkezett a több mint 800 alsós tanulótól, nem kis feladatot adva a szervezőknek a pályamunkák elbírálására. A legjobb pályamunkákat évfolyamonként díjazta a zsűri, értékes könyv- és rajzeszköz-csomagokkal.


A felső tagozaton közel 180 gyermek pályázott 3 fős csapatokban a hulladék újrahasznosítási témapályázatra. Különböző pályaműveket adtak be a diákok – videó, PPT, szöveges ötletleírás –, mely eredmények értékelése és a díjak átadása a pályaművek benyújtására adott hosszabb határidő miatt májusban történik majd. A nagy érdeklődés és az igen színvonalas pályamunkák arra ösztönzik a kutatókat, hogy a programsorozatot a jövőben is folytassák. A pályázat nyertesei ellátogathatnak majd az Akvakultúra és Környezetbiztonsági Intézetbe, hogy még közelebbről megismerhessék a bemutatókon látottakat és belülről is megismerkedhessenek az egyetemi programokkal, kutatással.

 


Mindkét tagozaton egy-egy komposztálót is felállítottak az Intézet kollégái, ezzel is ösztönözve a gyerekeket a környezettudatos szemléletre, a hulladékok újrahasznosítására.


 

A program az Európai Unió finanszírozásával valósult meg a RePurpose projekt keretében. Támogatási megállapodás száma: 101057971.