Hírek

Tartalom megjelenítő

Létrehozva: 2024 február 26.

A továbbtanulás kulcsfontosságú a zentai közösség sikeres jövőépítéséhez

2024. február 21-én a Pro Scientia Naturae Alapítvány tavaly felavatott képzési centrumának dísztermében került sor a MATE zentai kihelyezett képzési helyén végzett kertészmérnöki BSc és mezőgazdasági mérnöki BSc szakos hallgatóinak diplomaátadójára. Az ünnepségen az a 16 vajdasági magyar anyanyelvű hallgató vehette át oklevelét, akik 2023. decemberében és 2024. januárjában tettek sikeres záróvizsgát.

Az ünnepélyes eseményt Dr. Lengyel László, az alapítvány ügyvezetője nyitotta meg. Beszédében elmondta, nagy örömmel tölti el, hogy egy új, modern épületben képezhetjük a jövő agrárszakembereit, akik a hagyományok megtartása mellett, az innovatív szemléletre is nyitottak kell legyenek.

Második felszólalóként Dr. Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség megbízott elnöke lépett a szószékhez, aki arra buzdította a frissen végzett mérnököket, hogy tanulmányaikat folytassák a MATE berkein belül, hiszen így lehetőségük kínálkozik a mester- és doktori képzéseken bővíteni meglévő tudásukat. Ez a megszerzett ismeretanyag képezi alapját a szülőföldön való megmaradásnak, a térségi agrárértelmiségi háló folytonos fejlesztésének. A továbbtanulás tehát nemcsak egyéni indíttatás, hanem a közösség sikeres jövőépítésének alapja is.

 


​​​​​Dr. Gyuricza Csaba, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem rektora felszólalásában köszöntötte a végzett hallgatókat. Biztosította őket, hogy értékálló diplomát szereztek, hiszen az elkövetkezendő évtizedekben fel fog értékelődni a folyamatosan fejlesztett mezőgazdasági szaktudás a nemzetközi viszonyok változásának ismeretében. Ezt a fejlődést segíti elő az Agrárminisztériummal együttműködésben kialakított ösztöndíjprogram, amely a jövőben a doktori képzésben részt vevő Kárpát-medencei magyar anyanyelvű hallgatók képzését támogatja.


Az ünnepség folytatásában a diplomák és az Egyetem alumni kártyáinak átadása következett, amely által a végzett hallgatók belépnek a MATE öregdiákjai körébe. A zentai konzultációs központ tagozatvezetője ezt követően a helyi hagyományokhoz híven a képzés lezárását jelképező gyertyákat nyújtott át, ami a tudás lángját szimbolizálja.

Az esemény zárásaként a kiemelkedő teljesítményt nyújtó hallgatók díjazására is sor került, melynek keretében értékes könyvjutalomban és pénzjuttatásban részesültek.