Hírek

Tartalom megjelenítő

Létrehozva: 2021 október 14.

A MATE egykori hallgatói nyerték a Wolfgang Kessler agrárkutatási díjat

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem hallgatóiként végezték kutatásaikat azok a fiatal agárszakemberek, Visy Anna és Dr. Drobnyák Árpád, akik elnyerték a Wolfgang Kessler agrárkutatási díjat, melyet október 13-án vettek át a Magyar Tudományos Akadémián.

Az MSc kategória díját Visy Anna nyerte Nagy hidrosztatikus nyomású kezelés hatása húspép minőségi jellemzőire című dolgozatáért, míg a PhD-kategória díját Drobnyák Árpádnak ítélték. Pályaművének címe: Keresztezéssel kialakított, alternatív tartásra alkalmas fajtajelöltek termelési és szaporodási paramétereinek vizsgálata házityúkban.


A fiatal agrárszakemberek teljesítményének elismerése céljából életre hívott díjat 16. alkalommal osztották ki. A magyar egyetemen szerzett „jeles” minősítésű diplomamunkával (MSc) vagy „Summa cum laude” minősítésű doktori (PhD) disszertációval megpályázható díj ötlete Lelley János professzorhoz, a Magyar Tudományos Akadémia külső tagjához fűződik. A díjjal kapcsolatos költségek fedezését a kezdetekben a Német-Magyar Baráti társaság egyik alapító tagja, Wolfgang Kessler vállalta magára, aki egy élelmiszereket előállító bonni cég tulajdonosaként azonnal átlátta, hogy az agrártudományok iránt érdeklődő fiatal szakemberek támogatása stratégiai jelentőségű a jövő alakítása szempontjából. Wolfgang Kessler halála után, emlékére az agrárkutatási díj az ő nevét kapta.

A díjat a Német-Magyar Baráti Társaság és a Janelly Akademia kiválóságtámogatásért egyesület hirdeti meg, a pályázati kiírás, a díjazottak kiválasztása és az elismerések nívós rendezvényen történő átadása felett pedig a MTA Agrártudományok Osztálya vállalt védnökséget.

Az ünnepségen részt vett és köszöntőt mondott Jakab István, az Országgyűlés alelnöke és a Wolfgang Kessler agrárkutatási díjak magyarországi képviselője, Dr.  Hegedűs Attila, a MATE egyetemi tanára.

Képünkön Stefan Fassbender, a Német-Magyar Társaság ügyvezető elnökségi tagja, Visy Anna és Dr. Drobnyák Árpád díjazottak és Balázs Ervin, az MTA rendes tagja.